Niets zo geschikt om een stresserende werkdag van je af te schudden als een motorritje. Waarom slalommen tussen de files als je ook the long way home kan nemen? Met een ommetje langs Waterloo bijvoorbeeld, in de voetsporen van Napoleon.
Tekst: Gaea Schoeters
Foto’s: Trui Hanoulle & Gaea Schoeters
Napoleon was zo verzot op kip dat hij zijn koks 24/7 liet doorwerken, zodat er altijd een bijtgare kip beschikbaar was. Met dat beeld van een keuken vol kippen in elke staat van ‘ontkleding’ en bereiding, begint een van mijn favoriete boeken: Wintersons De Passie. Kok, kippennek-omwringer en kelner van dienst is een dwerg; Napoleon vindt hem aardig omdat hij, als enige in het hele leger, nog kleiner is dan de keizer zelf. Nou ja, aardig… “Napoleon hield van niemand, behalve van Joséphine, en van haar hield hij zoals hij van kip hield.” Kip, kippetje… het ligt dicht bij elkaar. In elk geval: ik hield aan het boek een milde fascinatie voor Napoleon over, al berust die meer op fictie dan op feiten. Omdat een mens toch zijn geschiedenis behoort te kennen, planden Trui Hanoulle en ik een afterwork-avondrit in de voetsporen van de kleine keizer met het reuzegrote ego. Dat was het plan. En toen gooide het coronavirus roet in het eten: net toen we de rit wilden rijden, werd de lockdown afgekondigd: vanaf twaalf uur ’s middags moest iedereen ‘in zijn kot blijven’. Dus lieten we het werk voor wat het was en stoven richting Fleurus.