Can-am maakt comeback met twee elektrische motoren

Het Canadese powersportmerk Can-Am kondigde twee nieuwe elektrische motorfietsen aan: de Pulse (naked) en de Origin (adventure). Dit historische merk luidt daarmee z'n comeback aan in de wereld van de tweewielers, meer dan 35 jaar nadat de laatste Can-Am motorfiets van de band rolde.

En wat een comeback belooft dat te worden. Dat de markt voor elektrische motoren trager op gang komt dan die voor elektrische wagens, is inmiddels wel duidelijk. Innovatieve technologie en gedurfde designs kunnen die trend misschien keren, en Can-Am doet met de Pulse en de Origin zeker een duit in dat zakje.

Enkele belangrijke specificaties op een rijtje:

  • De Can-Am Pulse en Origin delen dezelfde elektromotor geproduceerd door Rotax, met een vermogen van 35 kW (47 pk). Ze komen ook in een 11 kW variant, geschikt voor het A1-rijbewijs.
  • De motor wordt gekoppeld aan een batterij van 8,9 kWh met level 2 oplader. Zo laad je in 50 minuten op van 20% tot 80%.
  • De naked Can-Am Pulse heeft een actieradius tussen 129 km (gecombineerd) 160 km (stad). De adventure Can-Am Origin heeft een actieradius tussen 115 km (gecombineerd) en 145 km (stad).
  • Een passief en actief regeneratiesysteem recycleert energie naar de batterij tijdens het afremmen.
  • De Pulse heeft een rijklaar gewicht van 175,5 kg. De Origin weegt 187 kg.
  • De Pulse krijgt vier rijmodi: Normal, Sport+, ECO en Rain. De Origin krijgt nog twee aanvullende offroad-modi: Off-Road en Off-Road+.
  • Beide modellen komen met een 10,25 inch touchscreen, compatibel met Apple CarPlay.
  • Beide modellen werken met een onderhoudsarme aandrijflijn, een gesloten kettingkast die de ketting in olie baadt. Een automatische kettingspanner bewaakt de spanning.

Klaar voor avontuur

De offroadklare Origin staat op KYB-vering met een veerweg van 255 mm. De wielen, 21 inch vooraan en 18 inch achteraan, komen met offroadbanden. Ook de achteruitrijfunctie die beide modellen delen, komt ongetwijfeld van pas op smalle boswegen.

Accessoires

De LinQ Nano-reeks van Can-Am biedt 20 accessoires voor de Pulse en de Origin, die allemaal zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden.

Pre-orders voor de Can-Am Pulse en Origin lopen vanaf 1 oktober 2024 t.e.m. eind januari 2025. Wereldwijde leveringen starten vanaf 2025.

 

Samenstelling: Maarten Van Caesbroeck

Geschreven op 20 augustus 2024
© Motoren & Toerisme