Het lijstje: 5 motorsportevenementen die je in augustus moet zien

Na een kletsnat voorjaar en een zeer wisselvallige maand juli, zijn we (bijna) aan de laatste zomermaand aanbeland. Een maand waarin er vooral in Vlaanderen behoorlijk wat motorsport te beleven valt. We kozen daarom vijf, verschillende evenementen op speciale locaties, verspreid over heel Vlaanderen. Hopelijk kan je één, of meerdere van deze evenementen bezoeken – en liefst dan nog op je eigen motorfiets - om de motorsport in Vlaanderen een duwtje in de rug te geven.

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Jan Vermeer, BOTC MX/MXVintage.be, KAMCE Torhout/Philippe Damiens

1. The Zolder 500 - donderdag 1 augustus

Foto: Jan Vermeer

Het klinkt een beetje Amerikaans, die ‘Zolder 500’, maar eigenlijk is deze vieruurs-endurancewedstrijd een race waarin de besten zo’n 500 km zullen afleggen. De Zolder 500 is de tweede ronde van de Belgian Masters of Endurance, een mini-endurancekampioenschap met races op Zolder en Spa-Francorchamps. Voor wie de racerij nog nooit met eigen ogen aanschouwde, is dit evenement een ideale kennismaking. De toegang is gratis en je kan zelfs een eind tot in de paddock van circuit Zolder rijden waar je je motorfiets kan parkeren. Vanop de tribunes aan het start/finish-gedeelte, bij de Jacky Ickxbocht of vanop de mezannine boven de pitlane heb je een goed uitzicht op de actie op het circuit.

The Zolder 500

2. BK Oldtimercross Koningshooikt - zaterdag 10 augustus

Als er in Vlaanderen één kader is waarin het BK Oldtimercross perfect past dan is het wel dat van het Fort van Koningshooikt. Op deze voormalige militaire versterking uit de Antwerpse fortengordel, wordt al zo’n 60 jaar gecrosst. De diversiteit aan motorfietsen en merken is enorm, van zeldzame viertakten uit de jaren ’60 over, de allesoverheersende Suzuki’s van de laten jaren ’70 en vroege 80’s, tot de ‘youngtimers’ uit de eerste helft van de jaren ’90. Vooral in de EVO-klasse, gedomineerd door Japanse tweetakten uit de jaren ’80 en ’90, ligt het niveau hoog en dat zowel wat de afwerking van de machines betreft, als dat van de piloten. Heel wat onder hen reed in een vorig motorsportleven als Nationaal of Internationaal over de flanken en wallen van het Fort dat jarenlang een ronde van het BK Inters ontving. Voor de liefhebbers van oude(re) crossmotoren is dit één van de beste wedstrijden die je in Vlaanderen kan zien. Vergeet ook geen bezoekje aan de paddock, pardon wei, te brengen om de klassiekers van dichtbij te bekijken.

BK Oldtimercross Fort Koningshooikt

3. Internationale Motorcross van de Keiheuvel - donderdag 15 augustus

Foto: Jan Vermeer

De wedstrijd op de Balense keiheuvel is de moeder van alle Belgische motorcrossen en de laatste in z’n soort (internationale Motorcross) in België. Op de GP van Vlaanderen in Lommel na, trekt geen enkele Belgische cross meer publiek en met recht en reden, want het is na die GP  de enige gelegenheid om de Belgische top aan het werk te zien. Verwacht dus Jago Geerts, Brent Van Doninck, Liam Everts en Lucas en Sacha Coenen, met als toetje daarbovenop enkele internationale toppers als Andra Adamo (regerend wereldkampioen MX2), Jeffrey Herling en Romain Febvre. Kan je je op Halfoogst niet vrijmaken om deze klassieker te gaan bekijken, weet dan dat de amateurfederatie VLM er tijdens het weekend van 10 en 11 augustus ook al rijdt en dat op dezelfde klassieke lay-out.

Internationale Motorcross van de Keiheuvel

4. Trial van de Kleigroeve - weekend van 17 en 18 augustus

Het zal je misschien verbazen, maar in het vlakke West-Vlaanderen wordt er volop aan trial gedaan. De West-Vlaamse Motorsport Vlaanderen-clubs organiseren al jaren onder elkaar een provinciaal kampioenschap. KAMC Eendracht uit Torhout is één van de clubs die daarin een voortrekkersrol speelt, maar die ook jaren in stond voor de enige Vlaamse ronde van het BK Trial. De kleigroeve van Egem was telkens het decor voor de organisaties van KAMCE Torhout, maar krijgt na deze editie een herbestemming. Daardoor wordt de wedstrijd van 17 & 18 augustus de laatste editie van de Trial van de Kleigroeve maar de organisatoren willen in schoonheid en met een hoogtepunt eindigen.

Trial Kleigroeve

5. Gouden Helm Speedway - Weekend van 31 augustus en 1 september

Foto: Jan Vermeer

Speedway is een in Vlaanderen weinig bekende, maar zeer spectaculaire motorsporttak. Vier methanol-gestookte speedwaymotoren, zonder remmen, zij-aan-zij de eerste bocht in zien duiken is een bijzondere kijkervaring. In het Helzoldstadion in Heusden-Zolder organiseert Speedwayclub HelZold jaarlijks drie Speedway-meetings. Het seizoen wordt zoals steeds afgesloten met de Gouden Helm, een individuele wedstrijd met internationale rijders. Verwacht niet de internationale wereldtop in het Helzoldstadion, maar je ziet er wel gedegen routiniers aan het werk. Tijdens de trainingen op zaterdag is de toegang overigens gratis!

Gouden Helm Speedway - Helzoldstadion

Geschreven op 29 juli 2024
© Motoren & Toerisme