Het sportlijstje: De 5 mooiste retro liveries van de Britse GP

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het WK Wegrace, of de MotoGP zo je wil, kwamen de MotoGP-teams gisteren in de Britse GP in een historische kleurstelling aan de start. De retro liveries werden donderdag al kort voorgesteld, maar we zagen de MotoGP-machines er pas gisteren tijdens de GP zelf mee in actie komen. Throwback-kleurstellingen of retro liveries zagen we eerder al in het AMA Supercross-kampioenschap en in de Nascar maar voor de MotoGP was dit een absolute primeur. Het lijkt een droomopdracht voor de vormgevers van de teams, maar wat doe je als je team of merk weinig of geen geschiedenis heeft. Een paar teams sloegen de retro-bal dan ook compleet mis maar laten we vooral naar het goede kijken. Daarom dus dit lijstje waarin we de naar onze mening vijf mooiste livreien rangschikken.

 

5. Monster Energy Yamaha

Yamaha kwam met een klassieke kleurstelling aan de start die we eerder ook al op de #46 van Valentino Rossi zagen verschijnen. Helemaal onuitgegeven was ze dus niet. De livrei was geïnspireerd op de fabrieks-Yamaha's van de vroege jaren '70, een tijd waarin oa Jarno Saarinen en Phil Read voor het merk uitkwamen. Het incorporeren van de hedendaagse sponsorlogo's in zo'n retro is dé uitdaging voor de vormgevers en bij de Yamaha was dat vanwege de opvallende zwarte 'Monster Energy'-strook toch iets minder geslaagd. Niettemin deed Yamaha toch wel een mooie inspanning.

4. Red Bull KTM

Door de vroege opgave van Brad Binder, zagen we alleen z'n teamgenoot Jack Miller in actie op de retro-vormgegeven Red Bull KTM. De ontwerpers inspireerden zich op het KTM-logo met witte letters op een blauwe achtergrond uit de jaren '70 en '80. KTM was in die periode geen merk dat zich op wegmotoren richtte, laat staan op wegrace. Maar aan het eind van de jaren '80 begon het merk uit Mattighofen toch te experimenteren met een Sound of the Singles-racer. En de vormgeving daarvan inspireerde de retro livery van de Red Bull KTM voor dit weekend.

KTM's wegracegeschiedenis in 15 foto's

3. Repsol Honda

Honda kwam met een van de mooiere designs aan de start in Silverstone. De klassieke rood-wit-blauwe Honda GP-kleuren dateren uit de vroege jaren '80. Met deze kleurstelling won Freddie Spencer in 1983 de eerste tweetakt 500cc wereldtitel voor Honda. Dat was toen nog op de NS500 driecilinder. Opvallend: de naam van hoofdsponsor Repsol staat niet voluit op de stroomlijn, al prijkt er wel een R-logo op dat het Spaanse oliemerk in de jaren '70 en '80 gebruikte. De beperkte aanwezigheid van Repsol op de retro livery heeft misschien ook politieke redenen want de Spanjaarden zouden er aan het einde van dit seizoen een punt achter zetten, na 30 jaar als hoofdsponsor van Honda geweest te zijn.

2. Aprilia Racing

Bij Aprilia Racing moesten ze niet lang naar inspiratie zoeken voor een retro livery. Ze opteerden dan ook heel begrijpelijk voor het prachtige zwarte achtergrond waarin de fabrieks RS250 Aprilia's midden jaren '90 getooid waren. Aprilia verwerkte zelfs voormalig hoofdsponsor Chesterfield in hun 'Be A Racer'-motto, dat niet alleen op de flanken van de RS-GP, maar ook op het pak van Aleix Espargaro en Maverick Vinales terug te vinden was. Espargaro bracht ook een eerbetoon aan Max Biaggi die Aprilia in 1995, 1996 en 1997 de kwartliter wereldtitel bezorgde, door een replica van diens fluo-gele helm te dragen.

1. Gresini Racing Ducati

Gresini Racing bracht een eerbetoon aan z'n stichter en bezieler Fausto Gresini, die begin 2021 stierf. De kleine Italiaan won in 1987 de 125cc wereldtitel op een Garelli in de kleuren van Team Italia. Het is die cleane witte livrei met tricolore Italiaanse band, die Gresini Racing overnam om de Desmosedici GP's van het team in te decoreren. Het team gaf ook een knipoog aan de rijke superbike-geschiedenis van Ducati door de merknaam in het klassieke lettertype van de jaren '80 en '90 over te nemen op de racepakken van Alex en Marc Marquez.

De carrière van Fausto Gresini

Tekst: BJ

Foto's: teams en constructeurs - introfoto: KTM Media Library/Polarity Photo-Rob Gray

Geschreven op 5 augustus 2024
© Motoren & Toerisme