Het toerlijstje: Drie Sloveense prachtwegen

Welke motorrijder houdt er niet van een zomerse trip door de Alpen? Denk je aan Alpenlanden dan komen Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland spontaan in je op. Maar ook Slovenië mag tot die groep van Europese landen gerekend worden. Het land mag dan kleiner dan België zijn, het reliëf ervan maakt dat het er leuk motorrijden is. Bovendien kan je vanuit een basis in Slovenië makkelijk een dagje toeren over de grens in Italië of Oostenrijk inlassen.

In dit lijstje tonen we drie wegen die je zeker moet gereden hebben tijdens je bezoek aan Slovenië.

Solčavska Panoramska

Solčava ligt in het noorden van Slovenië, net over de grens met de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. De kleine gemeente staat bekend voor de panoramische weg, waaraan ze haar naam verleent. De 37 km lange Solčavska Panoramska biedt een uitzicht op de toppen van de Karavanken en de Kamnik-Savinja Alpen. Solčava is het logische beginpunt van je lokale toer. Eén van de hoogtepunten langsheen de Solčava Panoramic Road is de Logar-vallei, die bekend staat als één van de mooiste gletsjervalleien van Europa.

Foto: cc by adam__r

Meer info over de Solčava Panoramic Road vind je hier.

Vršič-pas

Wie de afgelopen tijd oplettend Motoren & Toerisme las, heeft de naam van deze bergpas wellicht onthouden. Deze bergpas in de Julische Alpen, is meteen ook de hoogste van Slovenië (1611 meter pashoogte). De Vršič verbindt Kransjka Gora met Trenta en werd tijdens WOI aangelegd als militaire weg. Met maar liefst 50 haarspeldbochten is de Vršič een uitdaging voor de motorrijder. Vorig jaar speelde deze pas de rol van scherprechter in onze Allroad-Alpenvergelijkingstest. Het onwaarschijnlijke blauwe water van de Soca-rivier krijg je er gratis én voor niets bij!

Foto: cc by Aleš Krivec

Meer info vind je hier.

Jezerski vrh

De Jezerski vrh is één van de toegangspoorten tot Slovenië, want boven op de pas ligt de grens met Oostenrijk. Aan de Oostenrijkse kant staat de 1218 meter hoge pas bekend als de Seebergsattel. Rij je vanaf de pashoogte zuidwaarts, dan kom je in de wondermooie streek rond Jezersko waar het goed toeven en wandelen is.

Foto: cc by Iva Balk

Meer info vind je hier.

Meer informatie over toeristische mogelijkheden en verblijfplaatsen (B&B’s, campings, hotels) vind je op de site van de Sloveense dienst voor toerisme.

 

Tekst: Bart Jacobs

Geschreven op 12 juli 2024
© Motoren & Toerisme