Het toerlijstje: Vijf streektips voor een échte openingsrit

Je hebt meer en meer motorrijders die gewoon ‘los’ door de winter blijven rijden, maar er zijn er ook nog die een winterslaap houden. Die winterslaap wordt, mede door de ‘slappe winters’ van tegenwoordig, alsmaar korter. En dus is februari, waarin het lengen van de dagen al duidelijk merkbaar wordt en dat vaak ook wat zonovergoten dagen telt, hét moment om de motorfiets terug van stal te halen. Bij de meeste zullen de eerste kilometers wellicht op vertrouwde bodem verreden worden. Maar eens dat ‘rondje rond de kerktoren’ erop zit, is het tijd voor het ‘grotere werk’. Wie bereid is zich buiten de Vlaamse Ruit te begeven vindt in België nog genoeg streken waar het toch leuk toeren is. Om onze lezers te inspireren en te motiveren hebben we hieronder vijf streken opgelijst.

 

1. Noord-West-Vlaanderen

Foto: Archief M&T/Patrick Desmet

De streek rond Brugge wordt ook weleens het Brugse Ommeland genoemd, bezuiden de stad is de streek bosrijk. Ten noord-oosten van Brugge kom je in het polderlandschap van het Meetjesland terecht en liggen schilderachtige dorpjes als Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Laureins niet veraf.

 

2. De Vlaamse Ardennen

Foto: Archief M&T/Patrick Desmet

Het zuiden van Oost-Vlaanderen komt elke lente uitvoerig in beeld als strijdtoneel bij uitstek voor de Vlaamse wielerklassiekers. Die klassiekers inspireren ook menig toerrijder. Korte venijnige hellingen, holle wegels en tot kasseibanen ‘heropgewaardeerde’ Romeinse heirwegen. Kortom, afwisseling zowel in landschap als reliëf.

3. Namur

Foto: Archief M&T/Patrick Desmet

De machtige Citadelle de Namur vormt altijd een uitstekend begin- of eindpunt voor een rit. Het voormalige militaire bolwerk ligt op een plaats van strategisch belang, daar waar de Sambre in de Meuse overvloeit. Tegelijkertijd vormt Namur de toegangspoort tot de Ardennes, de Condroz en de Hesbaye. Drie streken waar het fraai toeren is.

4. De Maasstreek

Foto: Archief M&T/Patrick Desmet

Hier en daar fungeert de Maas als natuurlijke grens tussen Vlaanderen en Wallonië en dat maakt van de Maasstreek ook een beetje België in het klein. Bovendien liggen Duitsland én Nederland niet al te ver. Bosrijke en open weidelandschappen wisselen elkaar in het hinterland van de Maas.

5. Le Hainaut

Foto: Archief M&T/Patrick Desmet

Le Hainaut heel vaak geassocieerd met vergane industriële glorie. Maar de provincie is zoveel meer dan dat, want er is nog heel veel open ruimte. Bovendien vind je er ook kleinere steden zoals Ath, Binche of Chimay met een rijk verleden. De hoogteverschillen en slingerende wegen, maken dat er aan afwisseling geen gebrek is op deze wegen.

 

Tekst: BJ

Foto's: Archief M&T/Patrick Desmet

Introfoto: Patrick Desmet/Plan C Graphic

 

Geschreven op 1 februari 2022
© Motoren & Toerisme