Industrienieuws: Energica vraagt faillissement aan

De Italiaanse e-motorfietsbouwer trok maandag de stekker eruit.

Tijdens een vergadering van de raad van bestuur van Energica Motor Company Spa maandag, werd beslist dat de constructeur in liquidatie zou gaan. 

Een lang leven was Energica niet beschoren als motorconstructeur. Het bedrijf werd officieel opgericht in 2014, toen nog als Energica Motor Company Srl (een andere Italiaanse bedrijfsvorm vergelijkbaar met onze B.V.). De ontwikkeling van de technologie achter Energica begon echter al in 2009. Energica had als e-motorfietsconstructeur een uitgesproken sportief imago. Dat resulteerde onder andere in het leveren van de motorfietsen voor de FIM MotoE World Cup, zeg maar het WK Wegrace voor e-motorfietsen. 

Twee jaar na de oprichting van Energica, volgde de beursgang van het bedrijf. Een noodzakelijke ingreep want het bedrijf kon de groei zelf niet meer financiëren en dus werd er geld gezocht op de Beurs van Milaan. De kapitalisatie van Energica bedroeg op het moment van de introductie € 37,5 miljoen. In 2021 volgde dan een cashinjectie van het Amerikaanse investeringsfonds Ideanomics Inc.

2022_Energica_Experia
De in 2022 gelanceerde Experia hoogpoter was het meest succesvolle Energica-model.

Het vers kapitaal was nodig om het Experia-model te lanceren. De verkoop van de Experia scheerde in 2022 hoge toppen en zorgde voor een recordomzet van € 13 miljoen. Dat was een toename van 200% tegenover het voorgaande boekjaar. In datzelfde jaar 2022 werd Ideanomics hoofdaandeelhouder. Het idee daarachter was dat het bedrijf dan vrijelijker z'n eigen koers zou kunnen varen. 

De huidige crisis waarmee de e-mobilteit geconfronteerd wordt zou echter ook een impact op hoofdaandeelhouder Ideanomics hebben, waardoor de investeringsmogelijkheden van Energica beperkt werden. Bovendien werd het Italiaanse merk zelf ook geconfronteerd met teruglopende verkoopcijfers. Het probeerde z'n objectieven en missie echter zo goed als mogelijk te blijven nastreven, onder andere met een solidariteitscontract dat z'n werknemers moest beschermen. Maar de laatste weken en dagen werd duidelijk dat de genomen crisismaatregelen niet volstonden. Het bedrijf vraagt nu dus het faillissement aan.

 

In het persbericht, dat door de Italiaanse oprichters van Energica werd opgesteld, werd aangestipt dat de Italiaanse minderheidsaandeelhouders de afgelopen jaren garant zouden hebben gestaan om de lonen en wedden van de werknemers te blijven betalen. Hoofdaandeelhouder Ideanomics koos ervoor om geen commentaar te geven. 

 

Tekst: Bart Jacobs

Bron: persbericht Energica

Foto's: Archief M&T/Energica Motor Company

Geschreven op 16 oktober 2024
© Motoren & Toerisme