Korte inhoud Motoren & Toerisme juli 2024

In dit vakantienummer dat tegelijkertijd ons zomernummer is – ja, we hopen bij M&T met z’n allen dat de zomer van 2024 nu eindelijk écht is begonnen – lees je weer een pak tests en rij-indrukken en reis- en toerverhalen. Maar er is ook aandacht voor klassieke motorfietsen en techniek.

 De coversterren van ons julinummer zijn de drie fijnste sporttoermachines van het moment. Meer bepaald: de BMW R 1250 RS, de Kawasaki Ninja 1000SX en de Suzuki GSX-S1000GT. In de Ardennen en het Groot-Hertogdom Luxemburg vonden onze testrijders het ideale terrein om dit trio te beproeven.

Die andere ster op onze  cover is deze maand  de nieuwe BMW R 1300 GS Adventure. De GS Adventure-liefhebbers zijn na de lancering van de basis-GS, vorige herfst,  9 maanden in blijde verwachting geweest van een GSA met 1300-motor. En nu is ie er dus eindelijk!

Foto: BMW Motorrad Press

Wat zou de gemiddelde motorrijder nu van motorfietsen met hybride-technologie vinden? Dat vroegen zowel Kawasaki als de M&T-redactie zich af en prompt sloegen we de handen in elkaar om er een antwoord op te krijgen. Tijdens een groots opgezette test met de Kawasaki Z7/Ninja 7  konden vijf lezers van Motoren & Toerisme persoonlijk kennismaken met hybride-aangedreven motorfietsen.

Foto: Thomas De Boever

De Achterhoek werd uitvoerig bezongen in oa het nummer 'Oerend Hard' - na meer dan 45 jaar nog steeds een klassieker op elk motorevenement in Nederland en Vlaanderen - door de boerenrockers van Normaal. Maar we wilden dit landelijk stukje Nederland toch ook eens met onze eigen ogen aanschouwen. En dus namen we de nieuwe BMW R 12 en de Triumph Scrambler 1200 X mee op pad naar het oosten van Nederland voor een toer-vergelijkingstest.

Foto: Pieter Pacques

Tijdens de jaarlijkse  BOM's Veteranentoer, tussen het Oost-Vlaamse Berlare en het Luxemburgse Houffalize, maakte Classic-expert Geert Huylebroeck kennis met twee markante deelnemers en ontdekte zo waarom rijden met een oldtimer motorfiets een hobby voor jong en oud is.

Foto: Geert Huylebroeck

Nog een nieuwe neo-retromachine is de Royal Enfield Shotgun 650. Redacteur Maarten vond in de Duitse Eiffel een waar stuurparadijs om deze sportieve cruiser te beproeven en koppelde daarbij het aangename (een fraaie zondagsrit) aan het nuttige (een rij-indruk).

Foto: Tim Oosterlynck

Ook redacteur Charly pikte de nodige bochtjes mee, en wel in het Italiaanse Piemont, waar hij kennis kon maken met de Ducati Hypermotard 698 Mono. Op de fraaie bergpassen van het Turijnse hinterland probeerde hij een antwoord te vinden op de vraag of deze Ducati nu meer een Supermoto dan een Supermono is.

Foto: Charly de Kinderen

Weg van de Costa!” Zo luidde het devies van redacteur Maarten toen hij de Spaanse provincie Murcia bezocht. Maar het hinterland van de Costa Calida is ook de moeite waard, zeker als je het op een motorfiets verkent. Maarten huurde een Triumph Tiger 900 en ontdekte dat er nog een andere Murcia is dan dat van de bloedhete stranden.

Foto: Maarten Van Caesbroeck

Onze huis-techneut Peter Aansorgh legt in dit nummer haarfijn uit waarom bepaalde stofjes, zeg maar additieven, de eigenschappen van benzine, olie of koelvloeistof kunnen verbeteren. En hoe je zelf additieven kan toevoegen, maar ook waarom je dat niet zomaar mag doen. Interessant!

Tanzania aan de Afrikaanse oostkust is geen voor de hand liggende reisbestemming, maar Trui Hanoulle moest er toch naartoe voor het Baanbrekers-boek waar ze al jaren aan werkt. En dus drong een rondreis per motorfiets zich op. Het eerste deel van dit Tanzaniaans avontuur lees je in het julinummer van 2024.

Foto: Trui Hanoulle

Bakken in Irak, koelte in Iran. In deze etappe van hun wereldreis doen Tom en Caroline Irak en Iran aan. Beide landen klinken een beetje hetzelfde maar onze wereldreizigers ervaarden er toch twee verschillende klimaten.

Foto: Tom Demits

Het nieuwste nummer van Motoren & Toerisme ligt vanaf donderdag 18 juli in jouw brievenbus, of bij de betere krantenwinkels en is ook via onze tijdschriftenwinkel te koop. 

 

 

Tekst: BJ

Coverfoto's: Bob Van Mol

Geschreven op 15 juli 2024
© Motoren & Toerisme