Korte inhoud M&T september 2024

De zomervakantie is helaas voorbij en vele scholieren zetten hun eerste stapjes in een nieuwe wereld. Dat inspireerde ons om ook nog eens terug te grijpen naar het begin van motorcarrières en alle vragen en uitdagingen die hierbij komen kijken. In deze special zetten we alle praktische zaken nog eens op een rijtje en we belichten de vele voordelen van een motorfiets voor het woon-werktraject. Natuurlijk hebben we ook nog wat nieuwe modellen en een paar mooie reizen in de aanbieding. 

Wie echt jong wil beginnen aan zijn motorcarrière moet het licht zien, en heeft daarvoor nu ook de keuze uit elektrische modellen. We namen een drietal van die speelse en ecologische rakkers mee op pad in en om Antwerpen. Stoeiden mee: de BMW CE 02, de Kawasaki Z E-1 en de NIU RQi. We konden het museum aan de stroom natuurlijk niet links laten liggen. 

Voor wie de stap echt overweegt bundelen we heel wat informatie in een aantal artikels: wat is het beste voertuig voor woon-werkverkeer? Hoe pak ik dat best fiscaal aan en kan ik mijn mobilteitsbudget gebruiken? Hoe rij ik veilig door de file? Welke kledij is droog en veilig? Met een portret van sportieve pedelaar Joke toetsen we dat ook aan de dagelijkse realiteit. 

Motorrijden hoeft niet noodzakelijk een fortuin te kosten, zelfs als je een zwaardere en comfortabele (reis)motor in huis wil halen. Onze gloednieuwe langeduurtestmotor, de QJ SRT 700 X Touring heeft dat vanaf de eerste lange uitstap bewezen. We trokken met een passagier op tweedaagse naar het noorden van Frankrijk, en zelden hebben we een duo zo lyrisch gehoord over het comfort en het rijplezier. Het is geen reisraket, maar voor maar een fractie meer dan 8.000 euro heb je een heel volwassen en reiswaardig pakket in de garage. 

En we hebben nog een prijsbewuste nieuwkomer in de aanbieding. Alan Cathcart mocht als een van de eerste journalisten in de stad van Gaudi aan de rol met de Royal Enfield Guerilla 450.

Mobiliteit is ook in Afrika een uitdaging. In Tanzania hebben een aantal ondernemende dames al een deel van het antwoord op gevonden. Zij zetten hun tweewieler in als taxi. Deze reportage is een onderdeel van de reeks die onze medewerkster Trui Hanoulle maakt over motorrijdsters overal ter wereld. 

En natuurlijk gaan we ook zelf op reis en volgen we onze wereldreizigers. Kenners weten al langer dat er net buiten Parijs een klein motorparadijs is: Yvelines. Tijdens weekends verzamelt de beau monde daar op twee wielen, maar op andere momenten is het heerlijk rustig. Caro en Tom zijn ondertussen aanbeland in een regio waar ze al lang naar uitkijken: de Stannekes.   

Het nieuwste nummer van Motoren & Toerisme ligt vanaf donderdag 5 september in jouw brievenbus, of bij de betere krantenwinkels en is ook via onze tijdschriftenwinkel te koop. 

Geschreven op 3 september 2024
© Motoren & Toerisme