Motorsport LIVE: 3 en 4 augustus 2024

Na een break van een dikke maand begint het MotoGP-circus dit weekend in Silverstone aan z'n tweede seizoenshelft. Het belooft alvast een feestelijke editie van de British Motorcycle Grand Prix te worden want dit weekend viert met ook het 75-jarige bestaan van het WK Wegrace.

 

MotoGP - GP van Groot-Brittannië

Brad Binder in actie tijdens de kletstnatte sprintrace van vorig jaar op Silverstone. Foto: KTM Media Library/Polarity Photo-Rob Gray

Dat MotoGP-promotor uitgerekend de Britse GP op Silverstone koos om het 75-jarige bestaan van het WK Wegrace (zoals de MotoGP-cyclus oorspronkelijk genoemd werd), is geen toeval. In juni 1949 fungeerde de Isle of Man TT als allereerste ronde van dat WK ooit. Sinds 1976 wordt er niet meer op Man om WK-punten geracet, maar verhuisde de Britse GP naar Silverstone en vervolgens in 1987 naar Donington Park. Sinds het seizoen 2010 doet de MotoGP terug Silverstone aan. Rimpelloos verliep het voorbije anderhalf deccenium niet bepaald voor de Britse GP. In 2018 moesten de races op zondag afgelast worden door de aanhoudende regen en de daaruit voortvloeiende (pun intended) wateroverlast. In coronajaar 2020 bleef het MotoGP-circus op het Europese continent, waardoor de Britse GP afgelast werd. 

Donkere wolken pakken zich samen boven Silverstone en de Britse GP. Foto: Ducati Media House

De afgelopen jaren liep de publieke belangstelling voor de Britse GP steeds verder terug. Voor die terugval waren allerlei verklaringen te horen: zo was (en is) er de inflatie die zich sinds Brexit in Groot-Brittannië nog harder doet voelen dan in Europa, het gebrek aan motorparkings en de concurrentie van andere sporten/evenementen. Allemaal waar, maar wellicht is de belangrijkste reden nog wel dat er momenteel geen Britse toprijders meer zijn in de GP's. In Moto3 komt dit weekend alleen Scott Ogden in actie en in de Moto2 is Jake Dixon de enige Britse vaandeldrager. Yamaha had, in het kader van de verdere ontwikkeling van z'n M1 MotoGP-machine, testrijder Cal Crutchlow willen inzetten. Maar Crutchlow raakte ondertussen geblesseerd. Bovendien is er sinds Crutchlow zich eind 2020 als vaste MotoGP-rijder terugtrok geen enkele Brit (op reguliere basis) meer actief in de MotoGP.  Een situatie die een groot deel van de Britse 'racegoers' frustreert en er nu ook in de gespecialiseerde media wrevel opwekt.

De viering van 75 jaar WK Wegrace in Silverstone mag in dat opzicht ook als troostmaatregel beschouwd worden. Maar in welk land zou zoiets nog meer geapprecieerd worden dan in Groot-Brittannië, waar de liefde voor motor(sport)historie op veel plaatsen terug te vinden is. Alle MotoGP-teams treden op zondag dan ook in een klassieke livrei aan. Momenteel zijn er daarvan nog geen bekend gemaakt, maar we kunnen ons voorstellen dat het publiek ter plaatse, maar ook de TV-kijkers zoiets wel kunnen smaken.

Wie de Britse GP LIVE op TV wil kijken zal dat dit weekend alleen via Play Sports kunnen. Gezien het Olympische overaanbod zendt de RTBF de Britse MotoGP-ronde alleen via z'n Auvio.be streamingplatform uit. Voor wie een Belgisch IP-adres heeft en zich registreert is dat nog steeds volledig gratis!

Motorsport LIVE: 3 en 4 augustus 2024

zaterdag 3 augustus

MotoGP - GP van Groot-Brittannië

15u50-16u55                     MotoGP Sprintrace - LIVE via Auvio.be

zondag 4 augustus

MotoGP - GP van Groot-Brittanië

Op de lange, brede en vooral snelle voormalige RAF-basis belooft de Moto3-race weer een heel spektaktel te worden. Foto: KTM Media Library/Polarity Photo-Rob Gray

12:15-13:00                   Moto3 race - LIVE via Auvio.be

13:45-15:00                   MotoGP race - LIVE via Auvio.be, Play Sports4 (vanaf 13u55)

15:25-16:30                   Moto2 race - LIVE via Auvio.be

 

Tekst: Bart Jacobs

Introfoto: KTM Media Library/Polarity Photo-Rob Gray

Geschreven op 1 augustus 2024
© Motoren & Toerisme