Motorsport LIVE: 5-6 oktober

Het eerste weekend van oktober wordt op motorsport-vlak gekenmerkt door de GP van Japan in Motegi en de Motocross of Nations in het Engelse Winchester.

 

MotoGP – GP van Japan

De tweede wedstrijd van MotoGP's Asian-Pacific Tour vindt plaats op de Twin Ring Motegi, het thuiscircuit - naast dat van Suzuka - van Honda. Of het een plezierige thuiswedstrijd wordt voor Honda durven we te betwijfelen want het merk is in de MotoGP wellicht aan z'n slechtste seizoen in 40 jaar bezig. 

Meer info op www.motogp.com

Motocross of Nations

Lucas Coenen hield motorcrossminnend België zondag in spanning, maar niet om de juiste reden. Foto: Husqvarna Images/Full Spectrum-Bavo Swijgers

Het WK Motorcross 2024 zit er definitief op, maar zondag wacht het mondiale kruim nog een uitsmijter met de Motocross of Nations in het Engelse Matterley Basin (nabij Winchester). De belangrijkste motorcrosswedstrijd ter wereld, is ook de jaarlijkse confrontatie tussen de motorcross van het Oude Continent en die van de VS, al komt deze laatste ploeg wel enigzins vertimmerd aan de start. Maar de favoriet is wellicht Australië, het land dat met Jett en Hunter Lawrence over twee ijzersterke argumenten beschikt. Jett won de Amerikaanse 450 SX-titel en het SuperMotoX-kampioenschap (zeg maar de play-offs van de Amerikaanse cross) in diezelfde klasse en Hunter de 450 Motocross-titel. 

De voorbereiding van Team Belgium verliep allesbehalve vlot. Kersvers bondscoach Joël Roelants moest z'n team meer dan ééns veranderen en dat door blessureleed. In de aanloop naar de laatste GP kwam Roelants met een team waarin Brent Van Doninck (JMRacing Honda) in de Open klasse zou uitkomen, Jago Geerts in de MXGP en vice-wereldkampioen Lucas Coenen in de MX2. Dat laatste was niet naar de zin van Coenen, die een deelname op een Husqvarna FC 450 in de MXGP-klasse voor ogen had. Coenen weigerde tot zondagmiddag om te gaan, waardoor Roelants de handdoek in de ring diende te gooien. Een beslissing die onwezenlijk aanvoelde, want dat betekende dat voor het eerst in meer dan 75 jaar België niet zou deelnemen aan de Motorcross der Naties. Ter elfder ure, of beter gezegd zondagavond na de klok van tienen kwam er dan toch nog witte rook uit het Coenen-kamp. Onze collega's van Sporza vatten de hele saga, want dat was het wel, nog een samen in een interessant stuk. Bovendien leverde het welles-nietes-spelletje ook nog een boeiende aflevering van Sporza's dagelijkse podcast 'Sporza Daily' op.

Sporza Daily: 5 vragen en antwoorden over de Motorcross der Naties, "de Olympische Spelen voor een motorcrosser"

Meer info op www.mxgp.com

Motorsport LIVE: 5 & 6 oktober

Zaterdag 5 oktober

MotoGP – GP van Japan

07:50                          MotoGP sprintrace – LIVE via Auvio.be

Zondag 6 oktober

MotoGP – GP van Japan

03:55                          Moto3 race – LIVE via Auvio.be

05:15                          Moto2 race – LIVE via Auvio.be

06:40                          MotoGP race – LIVE op TiPiK, Play Sports4 (vanaf 6:55) en via Auvio.be

Motocross of Nations – Matterley Basin

14:00                          MXoN manche 1 – LIVE op Play Sports4, via HBO Max

15:30                          MXoN manche 2 – LIVE op Play Sports4, via HBO Max

17:00                          MXoN manche 3 – LIVE op Play Sports4, via HBO Max

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: Husqvarna Images/Full Spectrum-Bavo Swijgers, Honda Racing Corporation

Geschreven op 3 oktober 2024
© Motoren & Toerisme