Motorsport LIVE: Weekend van 21-22 september

Italië is wellicht hét motorsportland bij uitstek en dit weekend krijgt het land de primeur om als eerste tegelijkertijd een ronde van de MotoGP en het WorldSBK te organiseren.

 

Hemelsbreed liggen het Misano World Circuit Marco Simoncelli en het circuit van Cremona een slordige 260 km van elkaar verwijderd. Op het eerste, aan de Adriatische kust, vindt voor de tweede maal in drie weekends een MotoGP-ronde plaats, op het tweede, in Lombardije, voor het eerst een ronde van de WorldSBK-cyclus. Voor beiden geldt dat, na de bewogen vorige rondes, de titelstrijd in de hoogste klassen terug spankracht krijgt. Ook het weer, of beter gezegd de naweeën van cycloon Boris, zou weleens een impact kunnen hebben en dan vooral in Misano.

 

MotoGP – GP van Emilia-Romagna

Na twee opeenvolgende GP-zeges lijkt Marc Marquez nu ineens de te kloppen man geworden in de MotoGP. Of de Gresini Ducati-rijder, en toekomstig Ducati Lenovo-fabriekspiloot, nog mee kan dingen in de strijd om de wereldtitel is ver van zeker. Maar Marquez kan wel een bepalende factor in de titelstrijd worden, door heel wat punten van titelrivalen Jorge Martin (Prima Pramac Ducati) en Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo) weg te snoepen.

 

Wordt Marc Marquez nog een bepalende factor in de MotoGP-eindstrijd? Na de zeges op Aragon en Misano van de afgelopen weken start hij zondag opnieuw als favoriet op het circuit aan de Adriatische kust. Foto: Gresini Racing

In Misano wordt het voor de MotoGP-tenoren zaken, om met een goed gevoel afscheid te nemen van de Europese circuits. De komende anderhalve maand krijgen rijders en teams maar liefst 6 GP’s in Azië en Australië voor de kiezen, alvorens het circus midden november terug naar Europa komt voor de klassieke seizoensfinale in Valencia.

OPGELET: door het samenvallen met de F1 GP van Singapore, worden alle races op zondagin Misano een uur vervroegd. De MotoGP-tenoren beginnen er dus om 13u ipv 14u aan. De GP wordt niet LIVE uitgezonden op TiPiK, maar wel in uitgesteld relais na de F1 GP (om 16u05).

 

Tussenstand WK MotoGP (voor Emilia-Romagna)

  1. Jorge Martin (SPA) – 312 ptn
  2. Francesco Bagnaia (ITA) – 305 ptn
  3. Marc Marquez (SPA) – 259 ptn

 

Meer nieuws en resultaten op www.motogp.com

 

WorldSBK – Cremona

 

Voor de allereerste keer, en dat door een speling van de kalender, wordt een WorldSBK-ronde tijdens hetzelfde weekend en in hetzelfde land gereden als een GP. Lang leek zo’n clash ondenkbaar, maar omdat MotoGP en WorldSBK nu al een decennium dezelfde promotor hebben, hoeft dat niet tot een machtstrijd tussen organisatoren te leiden.

Nadat WK-leider Toprak Razgatlioglu, tengevolge van een crash in de vrije trainingen, niet aan de start kwam tijdens de vorige ronde op Magny-Cours, lijkt de spanning toch een beetje terug in het WK Superbike. Tenminste, als je de voorsprong van 55 punten van de BMW Motorrad Motorsport-rijder op naaste belager Nicolo Bulega (Aruba.it Ducati) een beetje negeert. Da’s een grote voorsprong, maar tegelijkertijd volgen er nog vier ronden (Cremona meegerekend) waarin maximaal nog 248 punten te verdienen zijn.

Voorlopig is het nog koffiedik kijken of Razgatlioglu vrijdag (of zaterdag, want dat kan in principe ook, nvdr) écht in actie zal komen in Cremona. De Turk liep bij z’n crash in Frankrijk een klaplong op, al zwakte werkgever BMW dat in een persbericht af tot ‘milde pneumothorax’. Van voormalig wereldkampioen Jonatha Rea (Pata Yamaha) weten we al zeker dat hij er niet bij is, de Noord-Ier wordt dit weekend vervangen door YART Yamaha EWC-rijder Nicolo Canepa.

Tussenstand WK Superbike (voor Cremona)

  1. Toprak Razgatlioglu (TUR) – 365 ptn.
  2. Nicolo Bulega (ITA) – 310 ptn.
  3. Alvaro Bautista (SPA) – 243 ptn.

Meer nieuws en resultaten op www.worldsbk.com

Motorsport LIVE: 21-22 september

Zaterdag 21 september

MotoGP – GP van Emilia-Romagna

14:50              Sprintrace – LIVE via Auvio.be

WorldSBK – Cremona

13:30              WorldSBK race 1 – LIVE via HBOMax en Auvio.be

15:00              WorldSSP race 1 – LIVE via HBOMax en Auvio.be

 

Zondag 22 september

MotoGP – GP Emilia-Romagna

10:00              Moto3 race – LIVE via Auvio.be

11:15              Moto2 race – LIVE via Auvio.be

13:00              MotoGP race – LIVE via Auvio.be en Play Sports

16:05                MotoGP race – op TiPiK (uitgesteld)

WorldSBK – Cremona

11:00              WorldSBK superpole-race – LIVE via HBO Max en Auvio.be

14:00              WorldSBK race 2 – LIVE via HBOMax en Auvio.be

15:00              WorldSSP race 2 – LIVE Via HBOMax en Auvio.be

 

Tekst en samenstelling: Bart Jacobs

Foto’s: KTM Media Library/Polarity Photo-Rob Gray, Gresini Racing, BMW Group Press/BMW Motorrad Motorsport

 

 

Geschreven op 18 september 2024
© Motoren & Toerisme