MY24: Yamaha MT-09 SP

Na de basisversie van de nieuwe MT-09 komt Yamaha nu ook met de SP op de proppen.

Yamaha lost z'n 2024-nieuws op haast homeopatische wijze, druppel voor druppel. Twee dagen nadat we kennis konden maken met de nieuwe MT-09 is het nu de beurt aan het sportieve(re) broertje ervan de MT-09 SP. De SP is ook circuit-gericht en daarmee dus multi-inzetbaar. De sportieve inslag blijkt uit het uitrustingspakket. Niet alleen komt de SP-versie in kleuren die op Yamaha's R1M superbike geïnspireerd zijn, maar ook de elektronica en het rijwielgedeelte kreeg een circuit-gerichte update. 

Dit is de 2024 Yamaha MT-09

De MT-09 SP-bestuurder kan zelf vier TRACK-modi instellen in het Yamaha Ride Control-systeem. Dat systeem bundelt en coördineert alle elektronische rijhulpmiddelen. Special voor de TRACK-modi werd er een nieuw weergavethema ontwikkeld op het 5-duims TFT-kleurenscherm. 

Een goudkleurige KYB voorvork en een Öhlins schokbreker vormen de ophanging van de SP. Beide veerelementen zijn uiteraard volledig instelbaar. Daarnaast springen ook de Brembo Stylema remklauwen en de geborstelde swingarm in het oog. Tot slot komt de MT-09 SP ook met een zogenaamde smart key.

Tekst: BJ

Foto's: Yamaha Motor Europe Press

Video: YouTube.com/Yamaha Motor Europe

Geschreven op 2 november 2023
© Motoren & Toerisme