MY25: Husqvarna Vitpilen 801

Nadat de Svartpilen 801 eerder dit jaar verscheen, lanceert Husqvarna nu ook de Vitpilen 801. Onder het sportieve, neo-retro uiterlijk – dat zo uit een SF-film lijkt te komen – schuilt de vertrouwde 799cc paralleltwin van KTM.

Krijg je spontaan een déjà vu bij het zien van de Vitpilen 801? Dat moet niet verwonderen, gezien deze motor heel wat componenten deelt met de Svartpilen 801. Zo noteren we dezelfde 105 pk bij 9.250 opm en 87 Nm koppel bij 8.000 opm. Een gelijkaardig electronicapakket houdt die paardenstal onder controle. We zien ride-by-wire, vier rijmodi (Sport, Street, Rain en het instelbare Dynamic), IMU-gestuurde ABS en tractiecontrole, een quickshifter en een mooi 5 inch TFT-scherm met connectiviteit.

Herkenbare rondingen

Net als op de vorige Vitpilen 701 koos Husqvarna voor deze nieuwe iteratie een ronde koplamp, al heeft deze net wat meer Star Wars-gehalte. Een bi-led-projector wordt omsingeld door een aparte led-ring die dient als dagrijlicht. Verder onderscheidt de Vitpilen zich van de Svartpilen met een lager stuur, een belly pan en gestroomlijnde radiatorpanelen. Al bij al dus een sportievere uitstraling, die bovendien versterkt wordt door een opvallende bijna fluogele kleurstelling. Wil je toch wat minder opvallen, dan komt de Vitpilen 801 ook in grijs.

Verder herkennen we dezelfde instelbare WP APEX-vering als op de Svartpilen. De 43 mm open cartridge voorvork zorgt voor 140 mm veerweg, de schokdemper achteraan voor 150 mm. Tenslotte komt de Vitpilen ook op 17 inch gietwielen, maar ditmaal op minder ruig rubber (Michelin Road 6).

Wanneer de Husqvarna Vitpilen 801 verkrijgbaar zal zijn, en wat hij zal kosten, werd nog niet bekendgemaakt.

Geschreven op 3 oktober 2024
© Motoren & Toerisme