MY25: Triumph Speed Twin 900

Triumph geeft de Speed Twin 900 een Euro5+-update, maar de sportieve neo-retro profiteert daar ook qua rijwielgedeelte van.

 

  • Triumph geeft de Speed Twin een opgefriste look, waardoor de motorfiets strakker, sportiever en dynamischer oogt.
  • Het rijwielgedeelte werd aangepakt om de rijervaring nog te verbeteren, daar moet onder andere de upsidedown voorvork voor zorgen.
  • Verfijnde rijhulpmiddelen moeten voor een meer vertrouwd rijgedrag zorgen.

Triumph liet het silhouet van de Speed Twin 900 ongewijzigd, zoals dat eigenlijk bij een ‘modern classic’-model van het merk hoort. Neemt niet weg dat de Speed Twin visueel nu toch een stukje moderner oogt, want de machine beschikt voortaan over een upside-down voorvork, meer bepaald een 43 mm exemplaar van Marzocchi. De qua veervoorspanning instelbare stereovering achteraan is overigens van datzelfde Italiaanse merk. Ook de tank werd hertekend, een ingreep die niet alleen visueel voor meer dynamiek moet zorgen, maar ook de zithouding moet verbeteren. De verlichting is volledig LED, met de klassiek ogende koplamp als blikvanger.

Nog een vernieuwing aan het rijwielgedeelte zijn de nieuwe wielen, die voortaan voorzien zijn van Michelin Road Classic banden. De radiale remklauw met vier zuigers vooraan komt van Triumphs eigen rem-afdeling OCABS.

Aan de prestaties van het paralleltwin motorblok veranderde er niks. Piekvermogen en – koppel liggen nog steeds op respectievelijk 65 pk en 80 Nm. De Speed Twin beschikt over twee rijmodi: Road en Rain. Bij die tweede modus is de respons van de motor wat milder, wat voor meer vertrouwen moet zorgen bij regenweer. Zowel het ABS- als het tractiecontrole-systeem werkt nu ook onder hellingshoek.

Het dashboard is een mix van een LCD-scherm (toerental, snelheid, versnelling) en TFT-scherm. Op dat laatste kan je oa de gekozen rijmodus en andere extra informatie vinden. Aan de zijkant van het dashboard is nu ook een USB C-ingang voorzien, zodat je al rijden je smartphone kan laden. Bluetooth-connectiviteit en cruisecontroles staan op de optielijst.

De 2025 Triumph Speed Twin komt in drie verschillende kleurstellingen:

  • Pure White (met blauw/rode striping)
  • Phantom Black
  • Aluminium Silver

De nieuwe Speed Twin 900 wordt in februari 2025 bij de Triumph-dealers verwacht.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht Triumph Motorcycles

Foto's: Triumph Motorcycles Press

Video: YouTube.com/Official Triumph Motorcycles

Geschreven op 15 oktober 2024
© Motoren & Toerisme