Net getest: MY25 Yamaha Ténéré 700 (Rally)

Geen beter speelterrein om de vernieuwde Yamaha Ténéré 700 aan de tand te voelen dan de Agafay-woestijn in Marokko. Een kilometerslange woestenij, bezaaid met rotsen en kloven vol mul zand, vloeit er over in het Atlasgebergte. In die betoverende setting mocht onze hoofdredacteur Maarten de nieuwe Yamaha Ténéré 700 uitproberen, zowel de basisvariant als de Rally. Wij stellen hem vijf vragen.

De Ténéré kreeg voor dit jaar een heuse technologische update, met onder andere elektronisch aangestuurde gaskleppen, twee rijmodi en een TFT-scherm. Al dat terwijl de vorige Ténéré 700 net zo populair was vanwege z'n simpliciteit. Is de nieuwe elektronica een zegen of een vloek?

“Ik kan de fans nu al geruststellen: desondanks alle bijkomende snufjes blijft de Ténéré 700 nog steeds één van de meest pure allroads op de markt. Dankzij het ride-by-wire systeem produceert het CP2-blok net zoveel vermogen en koppel als voordien, terwijl het aan de Euro 5+ normen voldoet. Het verticaal geplaatste TFT-scherm is knap, heeft een eenvoudige lay-out en de besturing is intuïtief. Dat laatste gebeurt via dezelfde fijne joystick die we ondertussen kennen van de Yamaha MT-familie en de Tracers. Enkel jammer dat ook de nieuwe schakelaar voor de richtingaanwijzers mee verhuist naar de Ténéré, want dat is een geval apart dat toch wat gewenning vraagt."

"In Sport - de meest agressieve van de twee rijmodi – voelt de nieuwe Ténéré net zo gretig als z’n voorganger, met geen noemenswaardige kwaaltjes door de nieuwe elektronische gasklepbediening. Met de meer gematigde Explorer-modus kan je de motor nu ook een zachtere gasrespons toewijzen, en dat voel je vooral bij lage toeren. Die modus is ongetwijfeld handig in de stad of op glad wegdek, maar offroad kon ik best uit de voeten met de Sport-modus."

"Ik vind de komst van de elektronica dus absoluut een zegen, al durf ik wel de bedenking maken dat ride-by-wire een extra graad van complexiteit toevoegt aan de Ténéré. Dat maakt ‘m misschien iets minder makkelijk te herstellen tijdens reizen in extreem afgelegen gebieden. Langs de andere kant mogen we Yamaha’s solide reputatie voor betrouwbaarheid niet vergeten, en dan al zeker wanneer het om de modellen met het CP2-motorblok gaat. Tijd zal ons leren of het een terechte bedenking is, maar voorlopig noem ik deze update dus absoluut als een zegen.”

Welke kwaaltjes heeft Yamaha proberen aanpakken met deze nieuwe iteratie, en is dat gelukt?

“Wat het meeste opvalt, is de verbeterde vering. Die ging er zowel voor- als achteraan flink op vooruit. Waar de voorvork de voorbije jaren nogal zacht was afgeveerd, staat die nu werkelijk op punt. Voor het eerst is die trouwens ook volledig instelbaar: niet alleen qua in- en uitgaande demping, maar nu ook qua veervoorspanning. Op het onverhard ving zelfs de basisvariant van de Ténéré de hardste klappen moeiteloos op, en ook op de weg duikt de voorvork nu minder hard bij agressief remmen."

"Verder maakte Yamaha tal van detailverbeteringen waarvoor ze duidelijk goed naar hun community hebben geluisterd. Zo zit er nu een ABS knop onder de TFT, waarmee je in één keer de ABS achteraan uitschakelt en de tractiecontrole afzet. Geen geklungel met de joystick dus, en zolang je het contact niet uitzet blijft de instelling bewaard. Ook een dikke pluim voor de nieuwe brandstoftank, die nog iets dunner voelt tussen de benen en waarvan de tankdop nu vastzit aan de tank. Ook het koppelingsdeksel, dat op de oude Ténéré wel eens in je rechterbeen porde wanneer je rechtstond, werd aangepast. Op elk vlak zijn het doordachte en zinvolle updates."

Yamaha Ténéré 700
Motor: vloeistofgekoelde tweecilinder lijnmotor viertakt
CI: 689 cc
Rijklaar gewicht: 208kg
Vanaf: € 11.699,00

Is het voor recente Ténéré eigenaars de moeite om naar de verdeler te rennen voor dit geüpdatet modeljaar?

“Ondanks dat het stuk voor stuk belangrijke aanpassingen zijn, wijzigt er weinig aan het DNA van de Ténéré. Het is nog steeds dezelfde pontente allroad die vooral opwind op het onverhard, maar iets minder spannend aanvoelt op de openbare weg. Dat vind ik een goede zaak, al betekent het wel dat klanten wellicht niet gaan staan aanschuiven om hun twee jaar oude Ténéré om te ruilen voor een nieuwe. Met misschien twee categorieën als uitzondering:  woon-werk en/of stadsrijders, die wellicht blij zullen zijn met de connectiviteit van het nieuwe dashboard, en offroadpuristen die gecharmeerd zijn door de nog verder doorontwikkelde Rally-variant met z’n coole retro kleurstelling.”

Yamaha Ténéré 700 Rally
Motor: vloeistofgekoelde tweecilinder lijnmotor viertakt
CI: 689 cc
Rijklaar gewicht: 210kg
Vanaf: € 12.899,00

Jij reed vandaag met de Ténéré 700 Rally en z’n basisvariant. Hoe verschillen die van elkaar?

“De KYB vering van de Rally is hoger dan de standaardvering en is een doorontwikkeling van de componenten van de Ténéré 700 Extreme van vorig modeljaar. Daarnaast kreeg de Rally een hoger en vlakker zadel, titanium voetsteunen en een dikkere aluminium bodemplaat. Tot slot kreeg deze versie nog een extra “Raid”-lay-out op het dashboard, voor wie durft deelnemen aan een echte rally raid."

"Om de rijbeleving aan boord van de Rally even kort samen te vatten: deze motor voelt in elk opzicht als een Ténéré 700 op steroïden. Op het asfalt doet de hogere vering 'm wat minder flitsend sturen dan de basisvariant, maar dat maakt hij met onbedorven offroadplezier ruimschoots goed. Zelden heb ik zoveel vertrouwen gehad om met een grote allroadmotor tegen halsbrekende snelheden over grote rotspartijen te sjezen. Ik durf gerust voor de hele journalistenploeg spreken: de Rally haalde de speelvogel in ieder van ons naar boven, maar dat lag misschien ook aan het feit dat de rit werd voorgereden door Dakar-legende Stéphane Peterhansel. In elk geval: al wie de beenlengte heeft om de aanzienlijke zithoogte de baas te kunnen - een indrukwekkende 910 mm - moet de Rally zeker uitproberen."

Als je zou mogen kiezen, welke zette je dan in je eigen garage en welke upgrades zou je uitvoeren?

“De ruige look van de Ténéré 700 Rally in het retro “Sky Blue” wist me absoluut te charmeren. Voor de 1.200 euro die hij meer kost dan het basismodel, zou ik met plezier wat doorsparen. Ook qua uitrusting is hij al heel compleet, al zou ik de optionele quickshifter – die Yamaha vanaf dit jaar voorziet -  nog aantikken.”

De hele rij-indruk van Maarten lees je volgende week op onze website.

Geschreven op 3 april 2025
© Motoren & Toerisme