Net getest / video: Kawasaki Versys 1100

Of hij graag 300 kilometer door Catalonië wil gaan knallen op een nieuwe Kawasaki Versys 1100 SE? Dat moet je geen twee keer vragen aan onze redacteur Maarten Van Caesbroeck. Hij glimlacht van oor tot oor terwijl hij de eerste indruk van deze opgevoerde Versys deelt.

De nieuwe Versys 1100 ziet er langs de buitenkant niet erg verschillend uit. Wat is er dan wel veranderd?

“Soms zit de schoonheid vanbinnen, en dat is voor deze update niet anders. Het motorblok van de Versys voldoet nu aan de Euro5+-norm, en groeide ondertussen ook van 1.043 cc naar 1.099 cc. De extra longinhoud kwam er door een langere slag, maar ook de inlaten, de nokkenas en de instellingen van de ECU werd onder handen genomen. Alle verbeteringen maken dat de Versys nu een piekvermogen van 135 pk levert bij 9.000 opm en een stevige 112 Nm koppel bij 7.600 opm. Dat is een winst van meer dan 10% tegenover de Versys 1000.”

Wat me vooral bijblijft is dat de Versys 1100 gebruiksvriendelijker aanvoelt.

En voel je die 10% ook onderweg?

“Om goed geïnformeerd aan de test te beginnen reed ik enkele dagen geleden nog met de Versys 1000. Wat me bijblijft is dat de nieuwe Versys 1100 vooral wat gebruiksvriendelijker aanvoelt. De vermogenswinst zou zich vooral tussen de 4.000 en 7.000 opm situeren, precies de plek waar je de toeren houdt in realistische reisomstandigheden. Het extra vermogen en koppel zorgt ervoor dat het op deze iteratie net wat minder uitmaakt in welke versnelling je precies de bocht uitkomt, want de Versys trekt al vanaf 3.000 toeren per minuut zonder morren door."

“Naast het motorblok werden ook de verhoudingen van de 5de en 6de versnelling herwerkt, en voortaan komt de Versys ook met een tandje minder op het achtertandwiel. Dat betekent dat die 10% extra pit in het motorblok zich niet een-op-een laat voelen, maar ik kan wel gerust zeggen dat het eenvoudiger is dan ooit om snel en soepel te rijden met deze Versys.”

Wat bleef je nog bij van de testrit?

“We reden een driehonderdtal kilometer door het prachtige Catalonië op de SE-variant van de Versys 1100. De weergoden zegenden ons met de ideale dag om een reismotor te testen: een koude, mistige ochtend op de snelweg ontpopte zich tot een zonovergoten namiddag in een bochtenwalhalla boven de wolken. De Versys 1100 SE onderscheidt zich van het standaardmodel met onder andere een mooi TFT-scherm, een uitgebreider elektronicapakket en elektronisch gestuurde Showa Skyhook-vering. Het comfort van deze motor is op alle vlakken voortreffelijk te noemen: het instelbare windscherm en de grote voorkant zorgen voor goede windprotectie, zowel het zadel van de rijder als de passagier zijn ruim bemeten en dankzij de Skyhook-vering lijk je wel op een magisch tapijt te vliegen."

De quickshifter kan je voortaan al vanaf 1.500 toeren gebruiken en de schakelactie voelt nu vele malen verfijnder aan dan op de Versys 1000.

"Hoe excellent dat comfort ook is, werd op dat vlak niets gewijzigd aan de succesformule van vorige modeljaren. Wat wel als een grote evolutie aanvoelt, is de verbeterde quickshifter. Die kan je voortaan al vanaf 1.500 toeren gebruiken en de schakelactie voelt nu vele malen verfijnder aan dan op de Versys 1000. Een hele dag lang heb ik nauwelijks de koppeling moeten gebruiken, zonder dat de quickshifter een steek liet vallen. In combinatie met de aanwezige Assist & Slipper technologie en de vederlichte koppeling, doet het me twijfelen of automaten op moderne reismotoren wel zo nodig zijn."

BMW S 1000 XR versus Suzuki GSX-S 1000 GX

Waar situeert de Kawasaki Versys 1100 zich op de motormarkt van vandaag?

“Gezien de vermogenswinst van 15 pk komt deze Versys nu aardig in de buurt van andere snelle toerders als de Suzuki GSX-S1000GX en zelfs de roemruchte BMW S 1000 XR. Al blijft Kawa nog wat inboeten qua vermogen en gewicht, ze lijken met de Versys wel resoluut te kiezen voor meer comfort, ruimere dimensies en gebruiksgemak. Dit vraag om een nieuwe vergelijkingstest ...”

En hoe verhoudt de Versys zich binnen Kawasaki’s eigen line-up?

“Ook hier begint de Versys 1100 een kloof te dichten, maar dan vooral met de onlangs aangekondigde Ninja 1100 SX. Ondanks wat de naam doet vermoeden, verliest de Ninja SX nu een paar pk’s tegenover vorig modeljaar. Kiezen tussen een Versys of een Ninja SX lijkt voortaan dus een kwestie van comfort en gewicht te worden, of styling natuurlijk."

 

Wil je meer te weten komen over de nieuwe Kawasaki Versys 1100? Lees dan de uitgebreide rij-indruk in het Motoren & Toerisme nummer dat verschijnt op 14 november 2024.

Geschreven op 14 oktober 2024
© Motoren & Toerisme