Nu zondag: Dag van de Motorrijder

Op zondag 31 maart vindt voor de vierde maal de Dag van de Motorrijder plaats, voor velen de ‘opener van het motorseizoen’. Met de Dag van de Motorrijder willen de initiatiefnemers motor- en scooterrijders na de winter bewust maken van de noodzaak van een ‘opfris’-dag. Daarnaast bieden zij ook aspirant motor- en scooterrijders de mogelijkheid de gemotoriseerde tweewieler te ontdekken.

Bij veel motor- en scooterrijders begint het dezer dagen in de prille lenteperiode weer te kriebelen om de gemotoriseerde tweewieler na de winter uit de stalling te halen en opnieuw veelvuldig in te zetten voor woon-werkverkeer en voor plezierritten in het weekend. Immers, lang niet alle motor- en scooterrijders zijn ‘die-hard’-doorrijders. Maar dat betekent wel dat de automatismen van de rijtechniek weer aangescherpt moeten worden. Met het gezegde ‘rust roest‘ in het achterhoofd willen FEBIAC (de Belgische en Luxemburgse Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie) en partners als Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), Fedemot en Agence Wallonne pour la Sécurité Routière de ‘overwinteraars’ aanzetten om ‘De dag van de Motorrijder/Journée du Motard’ deel te nemen aan opfrissingscursussen.

Rijtechniek

Tijdens de Dag van de Motorrijder bieden de initiatiefnemers de mogelijkheid om een behendigheids- parcours te volgen en ook om de motor of scooter technisch te laten controleren (bandenslijtage, banden- spanning, remmen, ketting). In Vlaanderen zijn er op 14 locaties dergelijke sessies, in Wallonië op 3. Tijdens die korte behendigheidsoefeningen letten de instructeurs vooral op kijk- en remtechniek. Ook maken ze de deelnemers (zowel beginnende als doorgewinterde motor- en scooterrijders) attent op de mogelijkheid hun rijtechniek verder bij te schaven door specifieke rijvaardigheidscursussen van een dag te volgen. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde zegt dat een derde van de deelnemers aan dergelijke cursussen overtuigd is van het nut van een jaarlijkse bijscholing. “Motorrijden is levenslang leren,” stelt de VSV dan ook.

Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Want, zo blijkt uit cijfers van Fedemot, ook steeds meer vrouwen kiezen voor de motor of de scooter. In 2018 was het aantal vrouwen dat wilde leren motorrijden bijna even groot als het aantal mannen, terwijl in 2017 de verhouding mannen - vrouwen nog 70 - 30 bedroeg. Fedemot zet daarom tijdens de Dag van de Motorrijder in Luik de schijnwerper extra op de vrouwen en motorrijden.

Andere verkeersdeelnemers

De dag is ook een middel om de andere verkeersdeelnemers erop te wijzen dat er in deze periode weer meer motor- en scooterrijders op de weg verschijnen en dat er weer meer rekening met elkaar gehouden moet worden. Dat is zeker in fileverkeer het geval. Motor- en scooterrijders mogen in de file tussen de rijen auto’s rijden op voorwaarde dat de snelheid van de file niet hoger ligt dan 50 kilometer per uur. De ervaring leert dat de grote meerderheid van automobilisten ruimte maakt voor motorrijders. Als dat niet gebeurt betreft het vaak een geval van ‘niet gezien’. Van de motor- en scooterrijders vraagt het ook de discipline om als de snelheid van het overige verkeer boven 50 kilometer per uur ligt weer in te voegen en ‘met de stroom mee verder te gaan’.

Wedstrijd

Net als andere jaren is de in het kader van de Dag van de Motorrijder een wedstrijd. Wie zich van tevoren online inschrijft voor het behendigheidsparkoers en een wedstrijdvraag beantwoordt, maakt kans op motorgerelateerde prijzen zoals een bon voor motoruitrusting ter waarde van 1000 euro van EKO-Wear, een set Michelinmotorbanden (drie sets in totaal), een Shoei-integraalhelm en cadeaubonnen voor een Ready-to-Ride-rijvaardigheidscursus. Wie aan het behendigheidsparkoers wil deelnemen, wordt aangeraden zich op voorhand op de website in te schrijven. Wie dat parkoers aflegt, krijgt een goodiebag met handige producten voor motor- en scooterrijders (onder meer een vizierreinigingsdoekje, een nekwarmer en het VSV-boekje ‘Veilig Rijden met de motor’).

Opendeurdagen

Tijdens de Dag van de Motorrijder houden ook veel motorspeciaalzaken in ons land een opendeurdag. De Dag van de Motorrijder richt zich in principe op motor- en scooterrijders. Maar ook personen die motor of scooter willen rijden, zijn meer dan welkom tijdens de activiteiten en de opendeurdagen.

Meer info op
: www.dagvandemotorrijder.be

 

Bron: persbericht FEBIAC

Foto: FEBIAC

Geschreven op 27 maart 2019
© Motoren & Toerisme