Oordopjes: een must have voor elke motorrijder

Elke motorrijder heeft er wel eens mee te kampen, een ruis of pieptoon in je oren na een lange rit. Het is geen geheim meer dat windgeruis gehoorschade kan opleveren, zelfs bij korte ritten. We geven graag een overzicht van aanbieders om je gehoor te beschermen. 

De wind die langs je oren ruist, kan je niet alleen sneller vermoeien, maar ook gehoorschade veroorzaken. Dit komt doordat de trilhaartjes in je oor het geluid opvangen en overbelast raken, waardoor ze kunnen afsterven. Elke snelheid produceert een bepaald aantal decibels, waarbij je zelfs na een korte rit een risico loopt op gehoorschade.

Snelheid (km/u)

Maximale belasting (minuten)

Geluidsterkte windruis (decibel)

100

15

94

120

7

98

140

3

102

Een goede helm en helmmuts kunnen het geruis gedeeltelijk dempen, maar het is nog steeds aan te raden om oordopjes te dragen. Er is tegenwoordig een breed scala aan oordopjes voor motorrijders beschikbaar, variërend van universele tot op maat gemaakte exemplaren. Deze speciale oordoppen zijn vaak voorzien van een filter die het windgeruis dempt zonder het omgevingsgeluid te veel te onderdrukken, wat natuurlijk erg belangrijk is.

Universele oordoppen zijn weliswaar goedkoper dan op maat gemaakte, maar ze gaan ook minder lang mee. Op maat gemaakte oordopjes bieden vaak meer voordelen omdat ze perfect in je oor passen. Hieronder vind je een aantal merken die oordoppen specifiek voor motorrijders maken. Door op de merknaam te klikken kom je op hun website terecht.

Alpine

Het Nederlandse Alpine is momenteel marktleider. Ze bieden drie universele oordopjes aan met verschillende dempingniveaus. Daarnaast ontwerpen ze ook op maat gemaakte dopjes, waarbij je zelf de sterkte van het dempingsniveau kan kiezen.

Pluggerz

Ook Pluggerz heeft in zijn assortiment de keuze uit universele of gepersonaliseerde oordoppen. De universele plugs hebben wel slechts één niveau van demping terwijl de gepersonaliseerde oordoppen beter te finetunen zijn.

Noizezz

Bij Noizezz is het aanbod niet anders, buiten één extra interessante feature. Je kan namelijk een communicatieset in je oordoppen verwerken. Hierdoor heb je het beste van beide werelden. Een goede demping van het windgeluid terwijl je duidelijk je kompanen of partner hoort.

Decilo

De chauvinisten kiezen voor het Belgische Decilo dat ook de markt van de motorrijders bedient. Hier wel enkel oordoppen op maat, wat in se ook de beste keuze is als je dikwijls onderweg bent. Je kan kiezen uit twee dempingniveaus die je ook eenvoudig kan verwisselen. Tot slot is er een hard of zacht model. 

Lapperre

Iedereen kent de reclame van Lapperre (Schoonenberg voor de lezers in Nederland) wel, maar wie wist dat ze ook gehoorbescherming voor motorrijders maakten? Net zoals bij Decilo maken ze enkel oordoppen op maat en hebben ze twee dempingniveaus waaruit je als rijder kan kiezen, helaas wel niet verwisselbaar. 

NoNoise

Degene die niet geïnteresseerd zijn in op maat gemaakte oordopjes kunnen bij NoNoise terecht. Ze maken enkel universele oordopjes die het windgeruis wegfilteren.

Meer informatie over de oordoppen in dit lijstje vind je op de websites van de fabrikanten.

Tekst en samenstelling: Runa Swiggers

Geschreven op 25 juli 2024
© Motoren & Toerisme