Reisverhaal: Door het groene, waterrijke hart van de Haute-Marne

Als je in la douce France een schatkamer aan beleving zoekt, gekruid met mooie motorwegen, dan is Haute-Marne wellicht niet de eerste regio die in je opkomt. Nochtans is het een aaneenschakeling van oude, en vaak pittoreske dorpjes, in een mooi, heuvelachtig landschap omzoomd door vijftig tinten groen en dooraderd met waterwegen. Haute-Marne is het groenste en meest waterrijke departement van Frankrijk. Daarnaast is dit het land van opmerkelijke kerktorens en unieke kerken, opgetrokken uit vakwerk.

Tekst: Patrick De Smet

Foto’s: Jorn Urbain

Het is in Frankrijk vaak niet eenvoudig om een duidelijk beeld te krijgen in welk van de 13 regio’s of 95 departementen je je bevindt. Ze vormen een grote lappendeken en ze durven op tijd en stond ook nog weleens van naam veranderen. Om het nog wat verwarrender te maken, worden soms nog de namen van de oude provincies gebruikt, bijvoor- beeld Berry in Midden-Frankrijk. Haute-Marne is daarop geen uitzondering. In de huidige regio Le Grand Est ligt de vroegere regio Champagne-Ardenne (die in 2016 is opgegaan in Le Grand Est). In het noorden van die regio loop je aan tegen het Ardennenmassief. Jawel, deze streek grenst daar aan ons eigenste Wallonië. Zuidelijk wordt de grens getrokken door het Plateau van Langres, boven Dijon. De vroegere regio Champagne-Ardenne was onderverdeeld in vier departementen: Ardennes, Aube, Marne en ... Haute-Marne, in het zuidoosten.

Toeren langs waterpartijen

In het Plateau van Langres ontspringen verschillende rivieren. Daarom werd het ook wel ‘de watertoren van Frankrijk’ genoemd. Je vindt er de bronnen van zowel Seine als Marne. Bovendien is het ook het brongebied van onze eigenste Maas. Deze rivieren stromen alle noordwaarts. Een paar kilometer van de Maasbron vandaan ontspringt ook de Saône. Die gaat via de Rhône zuidwaarts. Dacht je dat we daarmee alle rivieren gehad hadden? Nee dus, want ook de Aube ontspringt hier, en helemaal oostelijk passeert de Rijn. Bovendien liggen overal doorheen het departement verspreid stuwmeren. Het leek me interessant om deze waterrijkdom te verkennen en te zien of je een heuse motorrit zou kunnen verenigen met de waterkracht van deze regio. Paardenkracht speelt daarbij een ondergeschikte rol. Onze tocht voert over rustige binnenwegen.

 

De volledige versie van dit verhaal lees je in het novembernummer van Motoren & Toerisme

Geschreven op 14 november 2023
© Motoren & Toerisme