Rij-indruk: GASGAS SM en ES 700

De merknaam GASGAS is reeds langer bekend in offroad middens. Trial was de core-business van het Catalaanse merk (Gerona), maar daarnaast bouwde men ook enduromachines en cross-countrymodellen. In 2019 werd het Spaanse merk overgenomen door de Pierer Group (lees KTM) en sindsdien gaat het snel.

We werden uitgenodigd in Genk op de tweede editie van United In Dirt, een event van GASGAS waarbij ze Europa rondtrekken met een line-up van nieuwe modellen om deze aan pers en publiek voor te stellen. Tijdens de korte briefing, krijgen we duidelijk te zien dat GASGAS zich nog steeds als Spaans wil profileren. Dat blijkt ondermeer uit de felrode kleuren waarin de standaardmodellen komen. Met hun rode livrei en het dito buizenframe doen de GASGAS ES en SM 700 alvast denken aan een befaamd Italiaans merk. Het management van KTM Sport Motorcycle Belgium, dat ook GASGAS importeert, kan die vergelijking alvast smaken.

Onze twee eerste proefkonijnen zijn de straatgerichte motoren SM 700 en ES 700. De eerste is een supermotard en de tweede een volbloed enduro. Beide motoren delen onder andere het motorblok en frame, maar leggen de nadruk op gans andere aspecten van het motorrijden. In dezelfde stal hebben ze directe oudere broers en zussen. We hebben het hier natuurlijk over respectievelijk de KTM 690 SMC en Husqvarna 701 Supermoto, aan de andere kant de KTM 690 Enduro en Husqvarna 701 Enduro. Op kleine verschillen na lijkt het erop dat als je geïnteresseerd bent in een van deze twee motoren, je kan kiezen uit een oranje, een wit of nu recentelijk een rood exemplaar, telkens onder een andere merknaam met z’n eigen branding. Op zich zijn beide concepten elk op eigen terrein redelijk uniek in het motorlandschap, namelijk lichtgewicht en met een dikke mono in het vooronder.

Met hun rode buizenframe ogen de GASGAS 700's enigzins Italiaans, al blijft hun DNA Spaans.

Uitgerekend deze dag treffen we na maanden van droogte een koele dag met veel aangekondigde buien. Bij aankomst blijkt dat er een karting-circuit is afgehuurd om de enige motor met asfalt gerichte banden op te berijden. Voorlopig is het wegdek nog droog en ben ik er dus als de kippen bij om zo snel mogelijk mijn naam in de eerste groep rijders te zetten.

De testtrack voor de SM bestaat uit krappe bochten en enkele korte rechte stukken. De instructeurs drukken ons op het hart de eerste twee ronden de banden goed warm te rijden. Ik merk dat de ContiAttacks zeer snel op temperatuur zijn en na enkele toertjes begin ik het circuit te kennen. Het tempo gaat fors de hoogte en de motor laat zich zo makkelijk van het ene oor op het andere gooien dat ik mezelf enkele keren tot kalmte moet aanmanen. Terecht, zo blijkt, want niet veel later maakt een collega journalist voor m’n neus onzacht kennis met de ondergrond. Een overdaad aan enthousiasme. De 74 trappelende paarden die uit de dikke eencilinder rollen, kan je één voor één aanspreken op de rechte stukken. Op het korte circuit gaat het dan echt meer dan snel genoeg. Ik rijd de motor in de ‘Supermoto ride mode’, waarbij de tractiecontrole een gelimiteerde slip van het achterwiel toelaat en het ABS enkel vooraan ingrijpt. De SM is een pluimgewicht en gezien z’n longinhoud voel je dat aan zowel acceleratie, remmen en sturen. De remmen happen enthousiast, gelukkig nog doseerbaar maar achteraan trek je indien gewenst met de minste moeite op het pedaaltje een vette zwarte streep. Vooraan houdt het ABS de wacht over te forse remmanoeuvres. De versnellingsbak is boven enige verdenking verheven, de quickshifter maakt de verslavende acceleraties alleen maar tot een groter feest. Als je nog maar denkt aan de volgende bocht, stuurt de motor al in bij wijze van spreken. Het kleine 16 inch voorwiel helpt daar uiteraard bij, de korte wielbasis van 1476mm en een drooggewicht van 148,5kg. De slogan ‘Get on the Gas’ waar het merk mee zwaait, is niet uit de lucht gegrepen. Een pretmachine pur sang!

 

Een (gesimuleerde) SM 700-race op de kartbaan waar het voor Formule 1-ster Max Verstappen allemaal op begon.

Na een korte pauze zwaai ik m’n been over het zadel van de ES 700. Ik ben niet de grootste van de klas en de zithoogte van een astronomische 935mm is me niet op het lijf geschreven. Toch blijkt dit geen obstakel te zijn om met de machine rond te hossen. Het is even wennen, maar met een beetje heen en weer schuiven over het zadel zet ik telkens één voet plat op de grond en nooit heb ik het gevoel dat de motor oncontroleerbaar hoog is. Ik rijd eerst wat heen en weer over het grind op het terrein, neem wat hobbels en een plas mee voor de foto vooraleer we de weg op gaan.

Ondertussen is het beginnen regenen, maar het deert me niet. Op de snelweg zit je vol in de wind en vind ik bij 110km/uur een ideale kruissnelheid. We nemen een afrit en rijden een mix van snelheden die je dient te respecteren in en rond de Vlaamse bebouwde kom. Gek genoeg vind ik de rit helemaal niet saai onder deze omstandigheden. De ES 700 is in z’n element en iedere verkeersdrempel verandert in een speeltje. Als we een stukje onverhard door de Genkse bossen rijden, kan het plezier helemaal niet op. De TKC 80’s geven ruim voldoende grip op de zanderige ondergrond en ik voel me helemaal thuis.

Switchen tussen road en offroad modus doe je eenvoudig met een druk op de knoppen op de linker stuurhelft. Eerst schakel je het ABS achteraan uit en heb je beperkte tractiecontrole, vervolgens kan je ook opteren om de tractiecontrole helemaal uit te zetten wat eens zo leuk is onverhard en voor de die hards is er het knopje op het dashboard om ook het ABS vooraan uit te schakelen. De tweezuiger klauw vooraan grijpt in op een 300mm zwevende schijf en doet wat ze moet doen. Achteraan vinden we een schijf van 240mm en een enkele zuiger remklauw. Simpel, maar efficiënt. De WP XPLOR voorvork en schokbreker achter zijn indrukwekkend goed en beide volledig instelbaar.

 

GASGAS zet de ES 700 in de markt als straatgericht en als reis-enduro, het ideale voer voor toogpraat! Menig liefhebber van allroads zal dit catalogeren als klinkklare onzin. Zo is er het eencilinder motorblok dat niet helemaal trillingsvrij is op de weg, de bescherming tegen de weerelementen nihil, de informatie op het minuscule dashboard beperkt tot het hoogst noodzakelijke en het zadel smal en hard. Dan heb ik het nog niet over de beperkte inhoud van de benzinetank (13,5l, net als bij de SM trouwens) en de standaard Continental TKC 80 banden. Toch vind ik de omschrijving niet uit de lucht gegrepen. Het hangt er vooral van af op welke manier je graag reist en welke wegen jou voldoening geven. Zie het als de ultieme tegenpool van de BMW GS. Het fijne aan deze motor is dat je niet snel hoeft te rijden om voldoening van je rit te hebben, geen weg is te hobbelig, offroad rijden is een makkie en iedere verkeersdrempel wordt een schans. In vergelijking met allroads met een vergelijkbare longinhoud, denk aan de Yamaha Ténéré of de Aprilia Tuareg, werpt de ES 700 dik 50kg minder gewicht in de weegschaal en dat voel je! Op de weg resulteert dit in een heel speels weggedrag, onverhard rijden is helemaal dolletjes en doe je met twee vingers in de neus. Het motorblok is meer dan potent genoeg om lange verbindingsritten aan te kunnen en mits wat aankleding met aftermarket-spullen als bagagetassen en een eventuele rally-kuip maak je de motor helemaal reisvaardig. Minder kan ook meer zijn!

Als kers op de taart valt te noteren dat zowel de SM als de ES beschikbaar in een geknepen versie, zodat houders van een A2 rijbewijs ook deze motoren op hun wishlist kunnen noteren.

Tekst: Bob Van Mol/BJ

Foto's: GASGAS

Geschreven op 14 september 2022
© Motoren & Toerisme