Sportlijstje: 10 Belgische KTM MX-toppers

De kans dat er zondag één, of zelfs twee, Belgische KTM-rijders op het podium van de GP van Vlaanderen in Lommel staan is niet onbestaande. In de afgelopen kwarteeuw is KTM tot een absoluut ‘powerhouse’ in de mondiale motorcross uitgegroeid. Belgische rijders vormden in dat succes de rode, of in dit geval oranje, draad. Daarom dit lijstje met 10 Belgische rijders die Sacha Coenen en Liam Everts bij KTM voorafgingen. Dit lijstje is zeker niet volledig want er reden in die periode meer dan 10 Belgen op/voor KTM. De volgorde is zo chronologisch mogelijk gehouden, al reden sommige rijders in dezelfde periode bij KTM

Tekst: Bart Jacobs

Foto's: KTM Images/Ray Archer, Rolf Verhagen, Future7Media, 

1. Joël Smets

Halfliter-expert Smets in actie op de 525 SX, destijds KTM's wapen in de 650-klasse. Foto: Ray Archer

Joël Smets had al drie 500cc wereldtitels op KTM’s dochtermerk Husaberg geboekt toen hij voor het seizoen 2000 de switch naar het oranje Oostenrijkse merk maakte. Dat leverde in het eerste seizoen meteen al de wereldtitel bij de halfliters op en drie jaar later nog eens in de 650cc. Bijna een kwarteeuw later is ‘Smetske’ nog steeds in dienst bij KTM maar nu als teamtrainer. Vorig jaar wist de Desselaar in die hoedanigheid nog de dubbelslag als trainer/coach van Andrea Adamo (Red Bull KTM MX2) en Jorge Prado (Red Bull GASGAS MXGP).

2. Steve Ramon

Steve Ramon had zeker niet de spectaculairste rijstijl, maar tijdens de 'pre-season fotoshoot' mocht het allemaal wat losser. Foto: Ray Archer

Aan het begin van z’n carrière reed Steve Ramon nog voor Kawasaki, maar voor het seizoen 2002 maakte de West-Vlaming de switch naar het KTM-fabrieksteam, toen gerund door Kees Van der Ven. In z’n eerste seizoen op de oranje machine greep Ramon net naast de wereldtitel, maar een jaar later werd hij wel de allerlaatste wereldkampioen  in de 125cc-klasse. Daarna reed Ramon nog twee seizoenen in de MX1 voor KTM. 

3. Patrick Caps

Caps in 2003 op de 250 SX tweetaktmachine. Foto: Ray Archer

Luikenaar Patrick Caps reed in 2000 al een seizoen voor KTM, maar z’n beste seizoen op het oranje merk was ongetwijfeld 2002 toen hij 3e werd in de eindstand van het WK 125cc. Caps won dat jaar ook de GP’s van Duitsland en België in Genk voor het Millenium MX-satellietteam. Een jaar later kreeg hij bij KTM zelf een kans als supportrijder in de MXGP-klasse, maar met z'n 250cc tweetakt vermocht hij weinig tegen de eerste generatie viertakt 450-machines.

4. Sven Breugelmans

Sven Breugelmans is nog steeds de laatste Belgische motorcrosser die wereldkampioen wist te worden. Foto: Rolf Verhagen

Breugelmans is een generatiegenoot van Steve Ramon en vocht in de jeugdrangen menig robbertje uit met de West-Vlaming. Na passages op Kawasaki, Yamaha en Suzuki, reed Breugelmans vanaf 2004 voor het KTM MX3-fabrieksteam van Jacky Martens. De Rijkevorselaar wist zich in 2005 en 2008 tot wereldkampioen in de zwaarste klasse te kronen en is daarmee nog steeds de laatste Belg die dat deed.

 

5. Joël Roelants

Joël Roelants 'surft' met z'n 144 SX-S over een Lommelse zandberm. Foto: Rolf Verhagen

Huidig BMB-bondscoach Joël Roelants was een poulain van Jacky Martens. Roelants eerste grote wapenfeit was een 3e plaats in het EK125 van 2006. Een jaar later won hij de Nederlandse MX2-titel op een 144 SX-S tweetaktmachine, waar hi toch een beetje tegen z’n zin op reed. De tweetakt lag Roelants ‘wide open’-stijl evenwel goed. Later zou de Grobbendonkenaar nog twee Nederlandse titels op KTM pakken. Roelants' enige GP-overwinning zou hij echter in 2012 op de Pro Circuit Kawasaki boeken.

 

6. Jeremy Van Horebeek

Jeremy Van Horebeek op weg naar de zege in de MX2 GP van Spanje in 2009. Foto: Ray Archer

‘Jerre’ Van Horebeek zou in z’n lange WK-carrière meerdere seizoenen en voor meerdere teams op KTM rijden. Maar z’n eerste GP-zege boekte hij voor het JM Racing-team van Jacky Martens toen hij in 2009 de Spaanse MX2-GP in Belpuig wist te winnen.  Iets wat hem later niet meer zal lukken in die klasse. In 2012 sluit Van Horebeek z’n MX2-carrière bij het Red Bull KTM-fabrieksteam af met een 3e plaats in de eindstand van het WK.

 

7. Yentl Martens

Yentel Martens aan de slag tijdens de GP van Bulgarije MX1 van 2011.

Yentl is wellicht de minst bekende naam in dit lijstje, maar de zoon van voormalig wereldkampioen 500cc (in 1993) Jacky, deed wel belangrijk ontwikkelingswerk voor de Oostenrijkers. Martens zou zowel in het WK MX1 als in het WK MX3 punten uitkomen en punten weten te scoren.

 

7. Ken De Dycker

Ken De Dycker in actie tijdens de GP van België van 2012 in Bastogne.

In de aanloop naar de eerste GP van het seizoen 2012 kreeg Ken De Dycker de kans om over te stappen van het private LS Honda Racing naar het Red Bull KTM-fabrieksteam. Een kans die De Dycker met beide handen greep en een jaar later resulteerde in een derde plaats in de eindstand van het WK MX1.

9. Kevin Strijbos

Kevin Strijbos op weg naar de reekszege in de GP van Letland van 2012.

Kevin Strijbos’ carrière wordt vooral met Suzuki geassocieerd, maar de Wuustwezelnaar reed ook één seizoen op KTM. In 2012 werd hij op een Hitachi KTM 6e in het WK MX1 en won hij de prestigieuze Britse titel in diezelfde klasse.

10. Jago Geerts

In 2016 kroonde Jago Geerts zich tijdens z'n thuisrace in Lommel tot Europees kampioen 125cc. Foto: Ray Archer

In z’n jeugdcarrière werd Jago Geerts al op jonge leeftijd opgepikt door KTM en bij het Estse satellietteam Sahkar Racing geplaatst. In 2016 sloeg Geerts de dubbelslag, door in hetzelfde seizoen de Europese 125cc titel en de Junior wereldtitel te winnen. Na een eerste seizoen op een 250 viertaktmachine in 2017 – opnieuw voor Sahkar Racing – verkaste de Balenaar naar KeMeA Yamaha, waarvoor hij nu nog steeds uitkomt.

 

Geschreven op 22 juli 2024
© Motoren & Toerisme