Sportnieuws: F1-eigenaar Liberty Media gaat nu ook de MotoGP overnemen

Liberty Media gaat € 4,2 miljaard betalen om de nieuwe eigenaar de worden van de MotoGP.

Als het van Liberty Media-CEO Greg Maffei afhangt komen de twee belangrijkste racecyclussen ter wereld straks in dezelfde handen. Liberty Media, het bedrijf achter de F1 heeft een succesvol bod uitgebracht op Dorna Sports en krijgt o niet alleen de MotoGP (alsook Moto2 en Moto3), maar ook het MotoE-kampioenschap voor elektrische motorfietsen en de WK Superbike-cyclus (met alle nevenklassen). Het bericht van de overname kwam op 1 april, maar het gaat niet om een aprilvis. Serieuze financieel-economische media zoals de Vlaamse zakenkrant De Tijd bevestigen de overname.

Naast Liberty Media waren er blijkbaar nog geïnteresseerde partijen om een bod te doen op MotoGP- en WorldSBK-eigenaar Dorna Sports. Het ging dan met name over Qatar Sports, het sportinvesteringsfonds van de gelijknamige oliestaat in de Arabische Golf én om TKO het bedrijf dat momenteel het World Wrestling Entertainment (WWE) worstelcircuit beheert. Maar het was uiteindelijk Liberty Media dat het hoogste bod van € 4.2 miljard uitbracht voor Dorna Sports. 

Liberty Media-baas Greg Maffei wil de MotoGP met de vertrouwde F1-receptuur weer groots maken. Daartoe behoort ondermeer een reality-docureeks als 'Drive to Survive'. Die Netflix-reeks zette de F1 opnieuw wereldwijd op de kaart bij een jong en divers publiek. MotoGP-promotor Dorna Sports probeerde twee jaar geleden ook al door z'n eigen reality-docu uit te brengen. Maar 'MotoGP Unlimited' zoals de reeks die op Amazon te zien was (en is) heette, werd allesbehalve een doorslaand succes. Critici vonden de reeks te veel op de Spaanse rijders gericht en laat nu net die focus op Spanje een verwijt zijn dat Dorna Sports wel vaker krijgt. Als Liberty Media straks aan de knoppen van de MotoGP komt te zitten, zal het wellicht de steven wenden en opnieuw meer voor een internationale doorbraak kiezen. Het vizier zal daarbij vooral op Liberty Media's thuismarkt, de Verenigde Staten dus, gericht worden.

Bekeken: MotoGP Unlimited op Amazon Prime Video

De overname van Dorna Sports door Liberty Media is voorlopig nog niet helemaal rond. Verwacht wordt dat de deal pas eind dit jaar afgerond zal worden, want eerst moet de Europese Commissie nog bekijken of de overname niet in strijd is met de concurrentie- en mededingingsregels van de EU. 18 jaar geleden kwam het ook al bijna tot een overname van de MotoGP door toenmalig F1-eigenaar CVC, maar toen werd de deal wel tegengehouden. Liberty Media-baas Maffei heeft echter vertrouwen dat de deal dit keer wel zal slagen.

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Media Library/Polarity Photo

Geschreven op 2 april 2024
© Motoren & Toerisme