Sportnieuws: Spa 24 Hours Moto wordt volgend jaar 8-urenrace

De etmaalrace verdwijnt, maar het circuit van Spa-Francorchamps blijft gelukkig wel op de WK Kalender.

Een 24-uursrace voor motoren op het circuit van Spa-Francorchamps behoort vanaf volgend jaar opnieuw tot de geschiedenis. Na twee edities trekken FIM EWC-rechtenhouder Warner Bros Discovery Sports, wedstrijdpromotor PHA Claude Michy en het circuit van Spa gezamenlijk de stekker uit deze formule. Er wordt nu voor een wedstrijdformaat van 8 uur gekozen, en dus heet de Belgische ronde van het FIM EWC voortaan de 8 Hours (of) Spa Moto.

Reportage: Achter de schermen bij Kawasaki WeBike Trickstar tijdens de 24H Spa Motos

De eerste editie van de 8 Hours of Spa Motos zal volgend jaar 7 en 8 juni. De race zelf wordt dus op zaterdag afgewerkt en daar hebben de betrokken partijen twee goede redenen voor. Ten eerste is het de traditie dat alle FIM EWC-races - op de Suzuka 8 Hours na dan - op zaterdag starten en daarnaast werd er wellicht ook rekening gehouden met het feit dat op zondag 8 juni België naar de stembus trekt voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. 

Nadat de eerste editie van de 24 Hours Spa Motos in 2022 voor heel wat enthousiasme had gewekt in de Belgische motor(sport)wereld, kon het evenement dit jaar niet bevestigen. De publiek belangstelling was op z'n best 'matig' te noemen en ook de Belgische gelegenheidsrijders lieten het grotendeels afweten. Dat het Belgische publiek niet warm liep voor het evenement had wellicht ook met de toegangsprijzen te maken, die lagen nogal aan de stevige kant. Voor de 8 Hours of Spa Motos is de prijs van een algemeen toegangsticket vastgesteld op € 49. Voor die prijs heb je ook toegang tot de tribunes (ongenummerde plaatsen), de paddock en uiteraard de natuurlijke taluds die het circuit omzomen. Verder zijn in die prijs ook een pitwalk, toegang tot de fanzone, de animatie en de concerts begrepen. 

De voorverkoop voor de 8 Hours of Spa Motos begint eind november via deze link: https://www.spamotos.com/en/ticketing/

 

Tekst: BJ

Foto's: BMW Group Press

Geschreven op 26 oktober 2023
© Motoren & Toerisme