Toervideo XL: Klausenpass

Koebeesten die plompweg over een bergweg kuieren. Het lijkt wel een tafereeltje dat zo uit de Teton Valley nabij Jackson Hole is weggeplukt. De introfoto hierboven werd niet in Wyoming ‘gecapteerd’, maar wel in Zwitserland en meer bepaald op de Klausenpass.

Vee dat over de Klausenpass zwerft, da’s geen toeval. Op het traject van de pas lag al sinds de middeleeuwen een koeienpad. Dat pad diende om het vee te verplaatsen tussen het dal van de Reuss en het Linthtal. De huidige Klausenpass werd aan het einde van de 19e aangelegd en loopt van Altdorf (Kanton Uri) in het westen naar het oostelijk gelegen Linthal (kanton Glarus).

Vertrekkende vanuit Altdorf loopt de Klausenpass ondermeer door de Urner Boden. Die Urner Boden is het grootste (zomers) weidegebied van Zwitserland. De pashoogte ligt op 1948 meter. Op die pashoogte vind je naast een parking ook een kapel en enkele eetgelegenheden. Zo’n 100 meter daaronder ligt het bekende hotel Passhöhe, dat als landmark van de Klausenpass fungeert.

De Klausenpass dankt een deel van z’n bekendheid aan de Klausenrennen, een heuvelklim voor auto’s en motorfietsen. Die wedstrijd werd van 1922 tot en met 1934 gehouden en kreeg met ondermeer de vooroorlogse autosportheld Rudolf Carraciola enkele bekende winnaars. Tussen 1993 en 2013 werd de wedstrijd nieuw leven ingeblazen met, demo-wedstrijden voor klassieke auto’s.

In tegenstelling tot wat vaak het geval is bij Oostenrijkse bergpassen is de Klausenpass een openbare weg en dus gratis toegankelijk. Al betaal je bij het binnenkomen van Zwitserland sowieso 40 CHF (zo’n € 40.8) voor een vignet waarmee we je op autosnelwegen en expreswegen mag rijden. De Klausenpass is alleen van begin mei tot begin november open voor verkeer.

In de video hieronder zie je een gedeelte van het westelijke traject, dus van een Altdorf, over de pashoogte richting Linthal.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Arne

Geschreven op 31 augustus 2022
© Motoren & Toerisme