In de derde en laatste Pyreeën-rit van 2022 rijdt het Tour-peloton van Lourdes naar Hautacam. De naam Lourdes zal veel Vlamingen, en ook sommige Nederlanders, bekend in de oren kennen. Jarenlang reden er dan ook ’s zomers zogenaamde ‘Lourdestreinen’ vanuit Vlaamse steden, en ook Maastricht, naar het Katholieke Bedevaartsoord aan de voet van de Pyreneeën.
Tussen Lourdes en het ski-oord Hautacam ligt één beklimming van 1e categorie én de Col d’Aubisque. Is het overdreven om de Col d’Aubisque als een monument van de Tour de France te bestempelen? Zeker niet. Deze Pyreneeënpas werd reeds in 1910 voor het eerst in het Tour-parcours opgenomen.
Ook in het wielergekke Vlaanderen is de Aubisque tot een begrip uitgegroeid. In totaal was het 13 maal een Belgische renner die als eerste de 1709 meter hoge top van de Col d’Aubisque zou overschrijden. De eerste van die Belgen was Henegouwenaar Louis Mottiat in 1912 (al kwam hij wel samen met de Fransman Eugène Christophe boven), de laatste was Lucien Van Impe in 1983. Geen wonder dus dat de naam van deze Pyreneeënreus in het collectieve geheugen is geslopen. Zo telt Vlaanderen zelfs twee cafés die naar de ‘Aubisque’ genoemd zijn…
Route Thermale
De Col de l’Aubisque werd in de jaren 1860 aangelegd om Eaux-Bonnes, met andere kuuroorden zoals Argèles-Gazost te verbinden. Het idee voor de werken kwam van Eugenie, de vrouw van keizer Napoleon III. De col werd dan ook als ‘Route Thermale’ bestempeld.
De beklimming van de Col d’Aubisque start (toch dit jaar) aan de westkant, in het plaatsje Laruns. Vandaar gaat het over de D 918 16,4 km bergop, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. De top ligt dus op 1709 meter hoogte, daarna volgt een afdaling van zo’n 22 km, waar de Col du Soulor als ‘hobbel’ in fungeert, tot in Ferrières.
In de video hieronder zie je de beklimming van de Aubisque vanaf Laruns, dus exact hetzelfde traject als de renners morgen volgen. Papyspeed, onze Franse ‘cameraman van dienst’ beklimt de Aubisque in stijl op z’n Yamaha XJR1300. Een machine die in het eerste decennium razend populair was bij onze zuiderburen.