Video: Coll d'Ordino

Vandaag trekt het Vuelta-peloton richting Andorra. In de kleine bergnatie tussen Frankrijk en Spanje wacht de Coll d'Ordino. Een bergpas waarover het ook fraai toeren is.

Ondanks het feit dat Andorra middenin de Pyreneeën ligt, heeft het land maar één echte bergweg. Of beter gezegd één bergweg die volledig op Andorrees grondgebied ligt. Die bergweg is de CS-240, die de dorpen Ordino en Canillo met elkaar verbindt. Het Vuelta-peloton gaat straks ook vanuit Ordino aan de beklimming van de Coll d'Ordino (let op de Catalaanse schrijfwijze..) beginnen. Die beklimming is zo'n 9 km lang, terwijl de pashoogte volgens het Vuelta-roadbook op 1990 meter hoogte ligt. 

Andorra is geen onbekend terrein voor motorrijders. Wie op weg naar Spanje is, of ervan terugkomt passeert al eens in het kleine bergstaatje. Als niet-EU-land heeft het ook veel lagere BTW-tarieven en dat is te merken aan de prijzen in de vele outlet-stores voor motorkledij die hoofdstad(je) Andora la vella rijk is. Bovendien resideren nogal wat motorsporters zoals de gebroeders Marquez en Jack Miller, maar ook Dakar-topper Adrien Van Beveren in Andorra. Misschien vanwege de gezonde berglucht, maar het fiscale klimaat zal er waarschijnlijk ook iets mee te maken hebben.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/o75

Geschreven op 28 augustus 2023
© Motoren & Toerisme