Video: Dakar 2022 voorgesteld

Nog een dikke maand, en dan gaat de Dakar-rally weer van start. Van zondag 2 januari tot en met vrijdag 14 januari vindt de editie 2022 plaats in Saoedie-Arabië. Nieuw voor dit jaar is dat de Dakar voor het eerst een WK-status krijgt. De FIM (internationale motorsportfederatie, heeft voor dat nieuwe initiatief de handen in elkaar geslagen met de FIA (internationale autosportfederatie) en Dakar-organisator ASO. In de video hieronder krijg je kort het opzet van dat nieuwe WK Rally-Raid te zien.

Ook nu is het ex-Rally-piloot David Castera (die zelf ook in staat voor de Andalusia Rally en Rallye du Maroc) die het parcours voor deze Dakar 2022 uitzette. Een sfeerimpressie, met die mooiste beelden van de 'recce' (verkenningen) krijg je in de video hieronder.

In de video hieronder zie je de complete route van Dakar 2022.

Ook dit jaar is er in de motor-categorie, een subklassement voor privé-rijder. In het verleden heette die klasse de 'Malle Moto', in het Nederlands ook bekend als 'De kistenrijders'. Deze klasse gaat voortaan als 'The Original by Motul', door het leven. In de video hieronder ontdek je de filosofie achter, The Original by Motul.

Tot slot werd er tijdens de voorstelling van de Dakar 2022 ook vooruit geblikt naar de toekomst. Een toekomst waarin alternatieve energiebronnen ook een rol zullen spelen in de Dakar. In de autoklasse komt die toekomst er snel aan, want Audi zal in januari al aantreden met een hybride rally-auto, de RS Q e-tron.

Ook waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van de Dakar. De Franse motorspecialist 'Pipo Moteurs', dat ook de motorleverancier is achter de Le Mans hypercars van het Amerikaanse Glickenhaus-project, werkt volop aan een waterstofmotor die vermoedelijk z'n debuut maakt in de Dakar van 2023. Het gaat daarbij om een 'normale' verbrandingsmotor die echter door waterstof aangedreven wordt. 

Wat de motorklasse van de Dakar betreft zit elektrificatie/of hybridetechnologie er de eerste jaren nog niet in. De huidige stand van de batterij-technologie laat (nog) niet toe om de afstanden van de klassementsproeven te overbruggen. Al kan daar in de toekomst misschien een mouw aan gepast worden. Batterijwissels behoren dan tot de mogelijkheden, al zou de organisatie ook de afstand van de klassementsproeven kunnen inkorten. Al is het maar de vraag of die laatste ingreep echt promotie zou zijn voor de technologie. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Honda News, Audi Press,

Video's: YouTube.com/Dakar

Geschreven op 29 november 2021
© Motoren & Toerisme