Video: MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro is productieklaar

Twee jaar geleden zagen we de MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro als concept op de EICMA in Milaan. Het model werd toen al tot mooiste motor op de beurs bekroond, en dit productierijpe exemplaar stelt absoluut niet teleur. Deze motor is de ultieme belichaming van MV Agusta’s leuze: Art on Wheels.

De Superveloce 1000 Serie Oro heeft nog steeds de kenmerkende ronde koplamp, scherpe lijnen en maar liefst 41 onderdelen van koolstofvezel. De aerodynamische vleugels, geïnspireerd op de Grand Prix-motoren van 1972, zouden zorgen voor extra stabiliteit bij hoge snelheden. De iconische velgen zijn dan weer geïnspireerd op de MV Agusta F4 750 Serie Oro, en de speciaal ontworpen Akrapovic-uitlaat bevestigt dat de motor vier cilinders heeft, maar het ziet er vooral waanzinnig cool uit. Het geluid is navenant om van te smullen (zie video). Luxueuze details zoals een met leer en Alcantara bekleed zadel en een leren riem over de benzinetank versterken het exclusieve karakter.

Krachtige viercilinder

De Superveloce 1000 Serie Oro is uitgerust met zijn bekende viercilinder die 208 pk levert bij 13.000 opm en 116,5 Nm koppel bij 11.000 opm. Dankzij 16 radiale titaniumkleppen, gesmede titanium drijfstangen en DLC-gecoate nokken kan de motor tot een waanzinnige 14.000 opm doortrekken. De tractiecontrole is verstelbaar met acht niveaus: twee voor regen, drie voor de weg en drie voor het circuit. De FLC (Front Lift Control) optimaliseert wheelies op basis van het IMU, wat de acceleratie en Launch Control verbetert. Er zijn vier rijmodi: Rain, Sport, Race en een individuele modus waarin je allerlei parameters kan instellen. De quickshifter maakt soepel schakelen mogelijk, zowel op- als terugschakelen, zelfs wanneer je gas geeft en ook cruise control behoort tot de uitrusting.

2024_MVAgusta_Superveloce1000SerieOro_01

Een geïntegreerde GPS-module communiceert met de MV Ride-app, waarmee rijders bestemmingen kunnen invoeren en navigatie kunnen bekijken op het 5,5” TFT-dashboard. De Trip Record-functie verzamelt gegevens zoals snelheid, versnelling, hellingshoek, hoogte en reistijden. Rijders kunnen routes delen en motorinstellingen aanpassen via de app. De Superveloce 1000 Serie Oro wordt ook geleverd met een satellietalarm, beheerd via de Greenbox-app, dat het eerste jaar gratis wordt aangeboden, mogelijks niet onbelangrijk voor zo een gegeerd object.

Chassis en ophanging

Met een motor van dit kaliber verwacht je alleen maar het beste en die verwachtingen worden vlotjes ingelost. Het trellis frame is gemaakt van hoogwaardig staal en aluminium. De elektronisch Öhlins-ophanging is volledig instelbaar net als de elektronische stuurdemper. MV Agusta heeft gekozen voor Brembo, met een dubbele 320 mm remschijf, met radiale Stylema remklauwen (30 mm zuigers), bediend door een radiale hoofdremcilinder van Brembo. Achteraan bevindt zich een 220 mm remschijf met een tweezuigerremklauw. In Sportmodus werkt het ABS op beide wielen en in Racemodus is het ABS minder ingrijpend vooraan en achteraan volledig uitgeschakeld. Pirelli heeft een speciale versie van de Diablo Supercorsa SP V4 met een kenmerkend rood profiel ontwikkeld voor de Superveloce 1000 Serie Oro, wat de exclusiviteit van de motor verder kenmerkt.

Beperkte oplage

Dit meesterwerk wordt slechts 500 keer geproduceerd en de prijs is op aanvraag terwijl veel modellen al zijn gereserveerd voor vaste verzamelaars. Ik zou er niet van verschieten moest deze motor tegen het einde van deze week al uitverkocht zijn. Laten we hopen dat er later een afgeslankte versie volgt zoals we bij Superveloce 800 Serie Oro hebben gezien. Hieronder nog bewegende beelden van misschien wel de mooiste motor van 2024?

MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro
Motor: vloeistofgekoelde viercilinder lijnmotor viertakt
CI: 998 cc
Rijklaar gewicht: 209kg

Tekst: Charly de Kinderen

Media: MV Agusta

Meer info: www.mvagusta.com/be/en/product/superveloce/1000-serie-oro

Geschreven op 11 juli 2024
© Motoren & Toerisme