In 2020 wist de Amerikaan Ricky Brabec (Monster Energy HRC Honda) de 18 jaar durende hegemonie van KTM te doorbreken door de eindwinst voor zich op te eisen. De Amerikaan klopte de Chileen Pablo Quintanilla (Rockstar Husqvarna) en de Australiër Toby Price (Red Bull KTM). De deelnemers waren aangenaam verrast door het terrein en de landschappen, die ze in Saoedi-Arabië voor de noppenbanden geschoven kregen. Toch had ook de editie 2020 een donker kantje, de ervaren Dakar-veteraan Paulo Gonçalves (POR) en de Nederlander Edwin Straver kwam om het leven bij crashes.
Deze dodelijke ongevallen zetten de FIM (internationale motorsportfederatie) en Dakar-organisator A.S.O. aan tot het nemen van maatregelen. Zo krijgen de Elite-rijders, het kransje dat voor de overwinning strijdt, slechts 6 achterbanden om de gehele Dakar-rally mee af te werken. Daarnaast wordt het wisselen van een zuiger ‘bestraft’ met een tijdstraf. Op die manier hoopt men dat de toprijders niet meer constant het uiterste zullen vergen van hun 450 cc eencilindermachines. Wat de uitrusting van de rijders zelf betreft, is het dragen van een airbagvest voortaan verplicht in rallyraids.
Daar waar de meeste motortoeristen al jaren hun route met behulp van GPX-files volgen, maken de Dakar-rijders nog steeds gebruik van roadbooks op (rollen) papier. Daar had in 2021 verandering in moeten komen, door de digitalisering van het roadbook. Voor de auto’s en UTV (side-by-sides) is die digitalisering al een feit, maar bij de motoren is de invoer ervan nog een jaartje uitgesteld. Toch zullen de Dakar-motorrijders hun roadbook niet meer vooraf krijgen, maar pas vlak voor de start van iedere eigenlijke klassementsproef. Op die manier kunnen de fabrieksteams de route de avond voordien niet meer simuleren op een laptop. Ook deze maatregel zal de snelheid wellicht inperken.
GASGAS komt met slechts één rijder aan de start, net zoals 2020 is het de Spaanse voormalige wereldkampioene trial en enduro, Laia Sanz, die de knalrode kleuren van het Spaans-Oostenrijkse merk verdedigt.
’s Werelds beste vrouwelijke offroad-rijder kende echter geen ideale aanloop naar haar 11e Dakar-deelname. Afgelopen zomer kreeg ze immers te maken met de Ziekte van Lyme. Gelukkig lijkt die nu wel achter haar te liggen. ‘La Sanz’ kan af en toe voor een verrassing gaan zorgen, maar is wellicht geen kandidaat voor het eindpodium. Sanz’ GASGAS RC450F rallymachine is technisch identiek aan de KTM 450 Rally’s.
De Indiase constructeur Hero blijft ook in 2021 inzetten op rallyraid. Het team voor Dakar 2021 bestaat uit drie rijders: CS Santosh (IND) en de Portugezen Joaquim Rodrigues en Sebastian Buhler.
Honda komt sterk beslagen te ijs. Niet alleen telt het Monster Energy Honda-fabrieksteam Dakar 2020-winnaar Ricky Brabec in z’n rangen, met de Argentijn Kevin Benavides heeft het ook een outsider op de overwinning onder contract.
Zowel Brabec als Benavides wisten tijdens het afgelopen jaar zeges te boeken. Brabec won in maart de Sonora Rally in Mexico en later ook nog Vegas to Reno in eigen land. Benavides won in oktober de eerste editie van de Andalucia Rally. Verder telt het Honda-fabrieksteam ook de Chileen José Ignacio Cornejo en de Spanjaard Joan Barreda in z’n rangen.
Met Pablo Quintanilla, de runner-up van 2020, heeft het Husqvarna-fabrieksteam een favoriet aan boord. De Chileense kopman krijgt voor de editie 2021 het gezelschap van Luciano Benavides (broer van Kevin). Opvallend genoeg bleef het tot nog toe heel stil rond dit duo. Een bewuste strategie om Quintanilla uit de schijnwerpers te houden, of wil Mattighofen vooral GASGAS en KTM in de vitrine zetten tijdens deze Dakar?
In 2020 kwam er een eind, aan de ogenschijnlijk eindeloze hegemonie van KTM. Een nederlaag die wellicht nog niet helemaal verteerd is in Mattighofen. Voor 2021 komt het team met vier fabrieksrijders aan de start. Drie daarvan, Toby Price (AUS), Mathias Walkner (AUT) en Sam Sunderland (GBR) zijn voormalige Dakar-winnaars, zij het dan op een ander continent en op ander terrein.
Nieuwe rekruut Daniel Sanders (AUS), een voormalige ISDE-winnaar komt in de kleuren van de Australische industriële groep Simford aan de start.
Het Spaanse merk Rieju – dat sinds kort ook in de Benelux verdeeld wordt door Moto Mondo – pakt voor Dakar 2021 met een eigen Rally-team uit.
Het team bestaande uit Spanjaarden Oriol Mena, Joan Pedrero en Marc Clamet, komt op ‘gecamoufleerde’ KTM’s uit.
Voor een kleine, onafhankelijke fabriek als Sherco betekent een Dakar-deelname een enorme kost. Gelukkige kan de Franse constructeur nu al een vijftal jaar rekenen op de financiële steun van het Indiase TVS, dat sinds begin dit jaar ook de nieuwe eigenaar van Norton is. Kopman van het Sherco TVS Rally Factory-team is de Spanjaard Lorenzo Santolino. Hij wordt bijgestaan door voormalig motorcrosser Rui Gonçalves (POR) en Harith Noah (IND).
Yamaha pakt groots uit en zet niet minder dan vijf fabrieksrijders in. De rol van kopman krijgt de Fransman Adrien Van Beveren toebedeeld. Van Beveren was in een vorige carrière als crossman vaak actief op Vlaamse circuits en geldt vooral als zandspecialist.
De rol van nr 2 lijkt voor de Argentijn Franco Caimi weggelegd te zijn. Nog een ex-crosser van hoog niveau is de Amerikaan Andrew Short. De waterdragers van het team zijn de Britse endurist Jamie McCanney en de Botswaan Ross Branch. Vooral deze laatste zou weleens voor enkele uitschieters kunnen zorgen.
De tijd dat er een peloton Nederlandse rijders aan de start van de Dakar stond lijkt nu wel voorbij. Alleen Olaf Harmsen (BAS Dakar KTM Team) en Paul Spierings (HT Rally Raid Husqvarna Racing) komen dit jaar aan de start.
Met ex-motorcrosser Walter Roelants (HT Rally Raid Husqvarna Racing) uit Grobbendonk staat er voor het eerst sinds lang nog eens een Belgische motorrijder aan de start van een Dakar-editie. Walter is met z’n 60 jaar meteen de oudste Dakar-rookie op twee wielen.
Roelants rijdt de Dakar voor het goede doel, namelijk de vzw To Walk Again van Marc Herremans, die ook z’n zoon Joël hielp te revalideren na diens zware ongeval tijdens de GP van Italië in 2014.
Zaterdag begint de 43e editie van de Dakar-rally met een proloog in de Saoedische stad Jeddah. Zondag start in die stad ook de eerste van 12 etappes. De Dakar 2021 eindigt op vrijdag 15 januari eveneens in Jeddah.
Hoe te volgen
Up to date nieuws over de Dakar vind je in het Engels of Frans op de officiele site van het evenement: www.dakar.com. Eurosport1 brengt vanaf zaterdag 2 januari elke avond om 23u00 een halfuur durend dagverslag.
Tekst: BJ
Foto's: Constructeurs
Kaart: Dakar.com
Video's: YouTube.com