Vijf films en documentaires voor motorrijders

Dit weekend belooft weer ingeleid te worden met enkele zomerbuien. Als je dan de motor liever op stal laat staan, kan je altijd genieten van een film of een documentaire. Nu The Bikeriders in de cinemazalen speelt, blikken we ook graag terug op enkele klassiekers. Dit zijn vijf films of documentaires die een grote impact nalieten op de motorwereld.

The Wild One – 1953

The Wild One installeerde in de jaren vijftig een nieuw subgenre in de motorcultuur, dat van de ‘outlaw biker’. Het was dan ook de allereerste film waarin de cultuur van (criminele) motorbendes werd verwerkt. De film zorgde meteen voor controverse. Zo werd hij in het Verenigd Koninkrijk verboden, omdat hij zou aanzetten tot geweld. Marlon Brando's iconische motorvestje, de Schott Perfectois tot vandaag het uniform van veel classic- en customrijders.

The Wild One-1953

Het verhaal draait om The Black Rebels. Een motorclub die overal herrie schopt, met Johnny Strabler (Marlon Brando) als leider. De bende rijdt na een race door naar een dorp waar Johnny zijn oog laat vallen op Kathie, de dochter van de sheriff. Hij vraagt haar mee naar een dansfeest, maar wordt afgewezen. De motorclub blijft nog wat langer in het dorp, omdat Johnny een oogje heeft op Kathie. Uiteindelijk rijdt een rivaliserende bende het dorpje binnen en vanaf dan loopt alles mis.

Easy Rider – 1969

Nog zo'n pilaar van de motorcultuur, dat is Easy Rider. Deze film maakte dat de motorfiets synoniem begon te staan voor de ultieme vrijheid. Een hele generatie rijders en motorliefhebbers werd geboren en geïnspireerd. De choppers in deze film, aangepaste Harley-Davidsons, bleven deel van de zeitgeist tot laat in de jaren 90.

Easy Rider-1969

De film draait rond Wyatt en Billy. Twee vrienden die in Florida een nieuw leven willen starten. Het verhaal begint met een drugssmokkel waarvan ze het geld in hun tank verstoppen. Hun eerstvolgende stop is het Mardi Gras festival. Tijdens hun rit komen ze een hippie tegen die wil meeliften naar zijn commune. Als ze eenmaal verder rijden komen ze in New Mexico terecht waar ze door een fanfare rijden, wat hen in de cel doet belanden. Daar bevrienden ze een advocaat die graag mee wil naar New Orleans. Samen zetten ze hun tocht voort, maar een happy end moet je niet verwachten.

On Any Sunday – 1971

Vaak wordt On Any Sunday beschreven als de belangrijkste motordocumentaire ooit. In vorige films werden motorrijders vaak afgeschilderd als rebels en gewelddadig, maar Bruce Brown, de regisseur van On Any Sunday, wist dat stereotype te doorbreken. Deze docu zette de motorsport en de gemeenschap daarrond in een beter daglicht.

On Any Sunday-1971

De documentaire gaat over de verschillende motorsporten. Het geeft een duidelijk beeld over elke sport en de talentvolle piloten die ze beoefenen. Ook de verschillende persoonlijkheden van de racers komen aan bod, wat duidelijk maakt dat niet iedereen een wedstrijd op dezelfde manier benadert. De focus lag dus niet alleen op de verschillende racedisciplines, maar vooral op de mensen en de gemeenschap die de motorwereld vormgeven.

Long Way Round – 2004

Deze Britse docuserie volgt acteurs Ewan McGregor en Charly Boorman op hun reis rond de wereld. Deze documentaire droeg in grote mate bij tot de populariteit van de allroadklasse, en heeft eigenhandig de verkoop van de iconische BMW GS-reeks de hoogte in gejaagd. Ewan en Charly kozen voor hun 31.000 kilometer lange reis namelijk twee BMW R 1150 GS Adventure's, nadat hun sponsoringaanvraag door KTM werd afgewezen. Misschien wel de grootste marketingflater van de Oostenrijkers ooit.

Long Way Round-2004

The World’s Fastest Indian – 2005

De impact van The World’s fastest Indian is misschien kleiner dan de andere klassiekers op dit lijstje, maar het blijft een prachtige motorfilm die je inzicht verleend in de wereld van de Bonneville Land Speed Records. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Burt Munro, een Nieuw-Zeelandse motorracer die naar de VS reist om een snelheidsrecord te vestigen. In 1967 haalde hij net geen 300 km/u op een aangepaste Indian Scout uit 1920. 

The World's Fastest Indian

Samenstelling: Runa Swiggers

Geschreven op 11 juli 2024
© Motoren & Toerisme