Vijf vintage rally’s voor de avontuurlijk motorrijder

Retro is hot en dus ook vintage rally's. Met nostalgische motoren het avontuur opzoeken zonder een al te strakke planning, het klinkt als een winnend recept voor een onvergetelijke ervaring. We lijsten daarom met genoegen vijf organisaties op die deze filosofie uitdragen en zich inzetten om elk op hun manier een trip aan te bieden waarmee je achteraf op café kan uitpakken. 

Scram Africa

De editie van 2024 mag dan wel al gedaan zijn, de twaalfde editie in 2025 staat al vast. Dat klinkt misschien nog veraf maar een goede voorbereiding is voor deze achtdaagse door de verzengde hitte van de woestijn niet onbelangrijk. De voornaamste reden om te mogen deelnemen aan de rally is het hebben van een scrambler hebben. Deze mag zowel oud als nieuw zijn.  

Het avontuur begint in Barcelona waar je de ferry neemt naar Marokko. Eenmaal aangekomen op het Afrikaanse continent kan het avontuur starten. De reis is 2500 km lang en brengt je diep in Marokkaanse Sahara. Deze avontuurlijke onderneming bestaat vooral uit offroad tracks, dus wees voorbereid. Meer informatie en inschrijven vind je via de link in de titel. 

The Roadshow

Wie graag in Europa blijft, kan bij The Roadshow terecht. Deze Belgische organisatie biedt epische enduro-tochten aan in het Spaanse Andalusië. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan lussen rijden vanuit een vaste locatie of je kan er meerdere dagen op uit trekken met de tent. Huur een motor ter plaatse of neem je eigen werkpaard mee om door het hinterland van Andalusië te jagen. Ook zijn er vaste evenementen volgens een bepaald thema waaraan je kan deelnemen. Op de website van The roadshow vind je alle informatie terug en neem zeker eens contact op om jouw persoonlijk avontuur op maat samen te stellen. 

Sand Raiders

Sand Raiders haalt zijn inspiratie uit de Dakar van de jaren tachtig en daarmee is er al veel gezegd. Ze organiseren twee ritten per jaar, één in Tunesië en één in Marokko. Wees wel snel want de gelimiteerde plaatsen geraken snel gevuld. Ook hier weer, kan je kiezen om je eigen motor mee te nemen of er één te huren van de organisatie. Door de intensiteit van deze rally moet je op voorhand een medische test afleggen bij de organisatie om te zien of je deze uitputtingslag fysiek aankan. Het maakt de trip er alleen maar heroïscher op. Hieronder nog enkele beelden om in de stemming te komen. 

Monkey Run

Al sinds 2015 organiseert Monkey Run de meest random motorrally's met, jawel de klassieke 50 cc Monkey. Er zijn meerdere exotische locaties in de wereld waar je kan deelnemen aan deze knotsgekke en vooral niet te serieuze rally. 

Je krijgt bij de Monkey Run geen uitgestippelde route, enkel de start en finish doen ertoe. Hoe je aan die finish geraakt, vul je zelf in. Dit zorgt voor het nodige onverwachte en oefen alvast een woordje van de lokale taal om de weg te vragen. Een eigen Monkey regelen hoeft niet, je krijgt bij de start een afgetrapt exemplaar dat het liefst zoveel mogelijk stilvalt om jouw creatieve oplossingsgeest te testen. Dat de dingen fout lopen is een vast onderdeel van deze rally, je moet ervoor zijn. 

The Great Malle Rally

The Great Malle is van oorsprong een hip kledingmerk voor motorrijders maar ze organiseren dus ook verschillende vintage rally's in Europa. Zo kan je op zeven dagen tijd van het zuiden van Engeland naar het noorden van Schotland rijden. Elke dag rij je naar het volgende checkpoint in teams van minstens twee personen. Dat betekent niet meteen dat je deze reis per duo moet boeken. Vaak registreren gegadigden zich solo om doorheen het avontuur nieuwe vrienden te maken. Op hun website vind je verschillende arrangementen maar we laten graag de prachtige beelden voor zich spreken. 

Tekst en samenstelling: Runa Swiggers

Geschreven op 22 juli 2024
© Motoren & Toerisme