Schengenzone
En dan is er ook nog zoiets als de Schengenzone. Binnen de Europese landen die tot de Schengenzone behoren zijn de grenscontroles afgeschaft. Alleen als uitzonderlijke maatregel (bv. bij terrorismedreiging) mag een land beslissen tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren. Let op, je dient wel je identiteitsdo- cumenten op zak te hebben bij je doortocht in een Schengenland! Je zal verder merken dat de Schengenlanden niet noodzakelijk dezelfde zijn als de landen waar de euro al in voege is.
Reis je naar of doorheen een niet-Schengenland, dan zal er een grenscontrole zijn en moet je mogelijks nog andere reisdocu- menten bij hebben. Raadpleeg dus zeker de websites van de betreffende landen ter zake.
In het overzicht hieronder zie je in welke Europese landen wel en niet tot de Schengenzone behoren.
LANDEN SCHENGENZONE (GEEN GRENSCONTROLES)
|
LANDEN NIET SCHENGENZONE (GRENSCONTROLES)
|
België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland
|
Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk
|
Hopelijk ben je ondertussen de weg nog niet bent kwijtgeraakt in deze doolhof van verschillen tussen de Europese landen onder- ling. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten.
In het schema hieronder vind je per land terug waar je je aan moet houden bij je doorreis of verblijf, of speciale zaken waar je rekening mee moet houden.En wat met de Europese ziekteverzekeringskaart?
Reis je naar een Europese lidstaat of naar Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein? Zorg er dan voor dat je je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) op zak hebt. Met die kaart:
-
krijgt je vlotter toegang tot de medische zorg die je nodig hebt om je verblijf voort te zetten.
-
regel je de terugbetaling van de verstrekte prestaties.
Ze is maar één jaar geldig en enkel verkrijgbaar op aanvraag bij je ziekenfonds.
-
Voor uitgebreide informatie omtrent deze EZVK: www.schengenvisainfo.com/europe-travel-insurance/ehic/
Overzicht maximumsnelheid en verkeersregels per land
Hoe snel mag ik hier rijden? Een niet onbelangrijke vraag.
Eerst en vooral moet je daarbij aan je eigen veiligheid denken. Maar uiteraard zijn er ook de verkeersregels die van land tot land kunnen verschillen. Daarom vind je in het overzicht hieronderook hierover een samenvatting. We geven hier specifiek de regel-geving voor motorfietsen weer. Voor andere voertuigen kunnendie regels anders liggen.
Het spreekt daarenboven vanzelf dat wij de algemene regels weergeven maar dat plaatselijke verkeersborden een andere maximum snelheid kunnen aangeven.
Hieronder vind je een overzicht van de specifieke regels voormotoren per land.
Het is niet zo moeilijk al het lijkt om aan alle verschillende regel- geving te voldoen als je een paar vuistregels hanteert:
• Neem een veiligheidshesje en een verbandtrommeltje mee.
• Heb altijd een helm op en draag goede beschermende motorkleding, waarbij de handschoenen niet vergeten worden.
• Rijd steeds met dimlicht.
• Een reservebril (of contactlenzen) bij je hebben is soms verplicht, maar het is altijd verstandig om er een mee te nemen.
• Gebruik geen alcohol of drugs voor het motorrijden (vanzelfsprekend).
• Het gebruik van de dimlichten overdag is overal verplicht.
In Kroatië moet je reservelampen bij je hebben en in Spanje een reservezekering.
In Frankrijk dien je rekening te houden met vaak veranderende richtlijnen.
Dan alleen nog even aandacht hebben voor de flitspaalinfo, hettolvignet, de milieuzones en de dashcam.
Rijbewijsinfo
Je vindt op onze website uitvoerige informatie terug over denoodzakelijke rijbewijzen voor alle soorten motorfietsen.
Wie zijn rijbewijs B behaalde voor 01 januari 1989 mag in prin- cipe op eender welke categorie motor springen. Maar het is toch wel aan te raden een aangepaste cursus te volgen.
Ook nog even aandacht voor de categorie motoren tot 125 cc. In- dien je jouw rijbewijs B hebt behaald na 01 januari 1989 dan magje met een rijbewijs B immers een motorfiets besturen van max 11 kW en 125 cc. Voor driewielers geldt een maximumvermogenvan 15 kW. Maar... deze regel is enkel in België van toepassing. Je mag met andere woorden de Belgische staatsgrens niet over- schrijden, of je dat nu leuk vindt of niet. Buiten de landsgrenzen moet je het rijbewijs A1 in je bezit hebben om bovengenoemdemotorfietsen te mogen besturen.
Wie ná 01 mei 2011 zijn rijbewijs B behaalde en zijn rijbewijs al twee jaar bezit, mag mits een cursus van 4 uur zonder examenook een motorfiets tot 125 cc besturen (max. 11 kW). Maar: dezecursus is niet geldig in de andere Europese landen, dus ook hier ben je beperkt tot onze Belgische landsgrenzen.