Haspengouw met de camper

Heuvel op, heuvel af, dwars door holle wegen en boomgaarden, langsheen akker en weidse velden. Deze tocht vanuit Borgloon toont je het beste van Haspengouw. De bloesempracht in het voorjaar maakt deze route helemaal onvergetelijk.

Routebeschrijving

Bezienswaardigheden

Kasteel van Kolmont

Tongeren,Kolmont

Het Kasteel van Kolmont is een kasteel in Kolmont, een gehucht nabij Overrepen in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Burchtstraat vlak bij de ruïnes van de burcht van Kolmont.
Het kasteel bestaat uit drie vleugels opgetrokken in baksteen. Het centrale gedeelte uit 1840-1850 wordt aan weerszijden geflankeerd door twee identieke vleugels waardoor de voorgevel een symmetrisch uitzicht heeft. Het hoofdgebouw telt twee bouwlagen en is vijf traveeën breed. Het geheel wordt bedekt door een mansardedak uit leisteen. De middentravee wordt geaccentueerd door een risaliet en wordt bekroond door een koepel voorzien van een lantaarn. De getoogde vensters zijn voorzien van een omlijsting in blauwe hardsteen.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw werd geselecteerd bij de top 15 mooiste dorpen van Vlaanderen in 2007.

Auteur:

Meer informatie

Sint-Martinuskerk

Gors-Opleeuw

De Sint-Martinuskerk werd beschermd in 2004. Voor de kerk op het dorpsplein staat een vierkante neogotische dorpspomp uit 1845. In 1905 werd ze van Tongeren naar Gors-Opleeuw verhuisd. In 1986 werd ze beschermd als monument.

Auteur:

Meer informatie

Kasteel van Gors

Gors-Opleeuw

Het kasteel van Gors heeft een U-vormige kern uit de 17e eeuw dat aan drie zijden omringd was door grachten. Het kasteel werd volledig verbouwd in 1820 in laatclassicistische Empirestijl. De ronde toren dateert uit 1923. Het kasteel werd in 1986 beschermd als monument. De bijbehorende kasteelhoeve werd in 1965 afgebroken en even verderop opnieuw opgebouwd naar de oude plannen. Ook de hoeve werd in 1986 beschermd (bron: Wikipedia)

Auteur:

Meer informatie

Dorpsplein

Gors-Opleeuw

Dorpsplein van Gors-Opleeuw met vierkante neogotische dorpspomp uit 1845. In 1905 werd ze van Tongeren naar Gors-Opleeuw verhuisd. In 1986 werd ze beschermd als monument.

Auteur:

Meer informatie

Clos d'Opleeuw

Dit is de enigste ommuurde wijngaard van 1 ha in België.


INFO:

Website link
GORSCO bvba, Peter Colemont
Martinusstraat 20, 3840 Gors-Opleeuw


Tel: 012/74 66 22
Fax: 012/21 04 14


E-mail: info@clos-d-opleeuw.be

Auteur:

Meer informatie

Haspengouw

Haspengouw is een landelijke regio rondom de steden Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren, Borgworm, Hannuit, Geldenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw. Haspengouw heeft glooiende landschappen van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt. Het is een deel van de Leemstreek. Haspengouw wordt opgesplitst in Vochtig Haspengouw in het noorden en Droog Hasengouw in het zuiden. Vochtig Haspengouw is gekend voor zijn fruit- en zuivelproductie. Droog Haspengouw is gekend voor zijn suikerbieten en tarwe.

Bron

Bron: Wikipedia

Auteursrechten:

Auteur: RouteYou Regios

Meer informatie

Borgloon

Borgloon is gelegen op een heuvelrug. Die heuvel verheft zich 30m boven de omgeving en werd daarom door de graven van Loon uitgekozen om er hun burcht en hun residentie te bouwen. De naam van de stad verwijst ook naar deze ligging. Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat beboste heuvel betekent. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen.

Bron

Bron: Wikipedia

Auteursrechten:

Auteur:

Meer informatie

Borgloon

Borgloon

Borgloon is een stad en gemeente in de Belgische provincie Limburg en van het arrondissement Tongeren in België. De stad is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Borgloon. De huidige stad is in 1977 ontstaan door fusie van 12 oude gemeenten, en telt ruim 11.000 inwoners op een oppervlakte van 5112 ha.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Borgloon

Met 118 meter boven zeespiegel is Borgloon de hoogstgelegen historische stad van Vlaanderen en dat zorgt voor een behoorlijk uitzicht. Ook vind je er veel historische gebouwen. In de elfde en twaalfde eeuw hebben de graven van Loon hier hun versterkte burcht gebouwd want Borgloon lag strategisch erg gunstig. Vroeger was Borgloon dan ook de hoofdstad van het graafschap, het stelde echt iets voor.

Auteur: Natuurmagazine Roots

Meer informatie

Collegiale Sint-Odulphuskerk

Deze kruisvormige basiliek werd opgetrokken in romaanse stijl in de 12de eeuw. De basis gaat terug tot omstreeks het jaar duizend. In 1406 werd de huidige toren in gotische stijl eraan toegevoegd.
In 1903-04 volgde nog een neoromaanse uitbreiding tijdens een grondige restauratie. De kerk behield haar sobere romaanse sfeer maar bezit wel heel wat kerkschatten: de triomfboog, enkele fresco’s, de koorlezenaar, Sint-Jorisbeeld,… Biechtstoelen en andere meubilair zijn in Luikse stijl. Het koorgestoelte met 27 stoelen versierd met maskers is een staaltje van barokschrijnwerk van de hand van een plaatselijke vakman (17de eeuw).
In de buurt ,,burchtheuvel’’, het restant van de gesloopte burcht van de graven van Loon, op de heuvel van 118 meter.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Wizpr.guide

Meer informatie

Burchtheuvel met PIT

Borgloon betekent 'burcht op beboste heuvel'. De restanten van deze burchtheuvel vind je achter de stedelijke bibliotheek op het Speelhof. Deze burchtheuvel ligt 30 meter hoger dan de omgeving, waardoor je een fantastisch zicht hebt op het glooiende landschap rond de stad Borgloon. Op de informatieborden kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de stad in 'het Graafschap Loon'. PIT, een project van Z33 - huis voor actuele kunst – brengt kunst in de open ruimte van Borgloon en Heers. Het project 'Burchtheuvel' is één van de vele kunstwerken. De Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata bouwde samen met de studenten een houten sculptuur op en rond de burchtheuvel.
Bron

Bron: Agentschap Natuur en Bos

Auteursrechten:

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos

Meer informatie

Betonnen doorsteek

Deze tunnel werd in het voorjaar van 2013 geboord, hij is 37 meter lang en volledig van gewapend beton. De tunnel verbindt Borgloon met het buitengebied. Zo moeten je niet langer de drukke Sint-Truidersteenweg trotseren op je wandeling.
Bron

Bron: Agentschap Natuur en Bos

Auteursrechten:

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos

Meer informatie

Kapel van Helshoven

Borgloon,Hoepertingen

De Kapel van Helshoven of Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Blijde Vrede is een eeuwenoud gebedsoord in Helshoven, een gehucht van de Borgloonse deelgemeente Hoepertingen, in België.
De kapel ligt aan de heirbaan Tongeren-Bonen. Oorspronkelijk stond hier een in 1254 opgericht oratorium of bidkapel, gebouwd door de Johannieters, die later ridders van de Maltezer Orde werden genoemd.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Kasteel van Heers

Heers

Het kasteel van Heers, is een kasteel te Heers, gelegen aan de Nieuwe Steenweg 69-71. De geschiedenis ervan gaat terug tot de 13e eeuw.

Raes van Heers was zijn meest bekende en beruchte bewoner. Heers en zijn kasteel werden door de troepen van Karel de Stoute verwoest na hun overwinning in de Slag bij Brustem in 1467. Na de dood van Karel de Stoute, in 1477, herkreeg Raes zijn bezittingen. Raes stierf echter enkele maanden later, eveneens in 1477. Het huidige kasteel is een resultaat van herbouw, en stamt uit omstreeks 1500. In 1676 kwam een garnizoen van de Republiek der Nederlanden in het kasteel, dat daarop door Franse troepen onder leiding van Godefroi d'Estrades werd gebombardeerd. De Hollanders kregen versterking en verjoegen de belegeraars, die echter later dat jaar nog een poging waagden, en het gedurende twee dagen daadwerkelijk in bezit hadden.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Kasteel van Hex

Heers,Heks

De oudste boom van België, een Limburgse eik, staat op het privédomein van het kasteel van Hex. De eik 'Charles-Henry' zou 800 tot 900 jaar oud zijn.

Vijftig jaar geleden vond de vader van graaf d'Ursel van Hex knopen van kleding aan de binnenkant van de boom. Na onderzoek bleken de knopen van een ' sansculotte' , een armere soldaat uit de Franse Revolutie. Waarschijnlijk deserteerde de man en dacht hij zijn kleren in de boom te verstoppen.

De meeste mensen denken dat de zogenaamde 'duizendjarige eik' van Lummen de oudste is, maar dat is een misverstand. Die boom gaat ook al wel enkele jaartjes mee, maar is amper half zo oud als 'Charles-Henry'.

Bron: Nieuwsblad

Auteur:

Meer informatie

Sint-Pieterkerk

Tongeren

De oorspronkelijke, middeleeuwse, romaanse kerk op de locatie waar nu het kerkhof ligt heeft eind 19de eeuw plaats geruimd voor een imposante neogotische kerk naar het ontwerp van de Britse architect W.C. Brangwyn en op basis van de architectuurplannen van H. Jaminé. De Sint-Pieterskerk kan nu weer in volle pracht en kleur bewonderd worden na een succesvol restauratieparcours de afgelopen jaren onder de deskundige leiding van architect Bernard de Schaetzen.
Bron

Bron: Stichting Open Kerken

Auteursrechten:

Auteur: Stichting Open Kerken

Meer informatie

Sint-Evermaruskapel

Tongeren

De Sint-Evermaruskapel is een kerkgebouw in Rutten in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. De kapel staat in heilige weide aan de zuidkant van het dorp. Hier ligt er een weide, omgeven door de straten Raam en Motstraat, en omvat de kapel, een cirkel van bomen en een beeld aan de noordkant. Aan de westzijde van de weide stroomt een beek en de kapel ligt op zo'n 300 meter hemelsbreed van de meer naar het noordwesten liggende Sint-Martinuskerk.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en Romaanse kloostergang

Tongeren

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Aan dit monument werd meer dan 300 jaar gebouwd. De toren domineert de wijde omgeving en de schatkamer doet zijn naam alle eer aan. Aan de oostkant van deze unieke kerk bevindt zich de 12de-eeuwse Romaanse kloostergang, een van de zeldzame getuigen van Romaanse bouwkunst in België.

Tel: +32 12 80 00 70
Website: http://www.tongeren.be
Email: info@toerismetongeren.be

Auteur: C&S Routes

Meer informatie

Het laden van een noodzakelijk bestand is mislukt. Gelieve de pagina te herladen of het later opnieuw te proberen.

Land: België
Afstand: 79km
Gemaakt door: Dromos
© Motoren & Toerisme