Aan de Kaai was een groot open terrein, waar in het najaar bieten in goederenwagons werden geladen. Izaak de Bruijne getuigt: “De bieten kwamen van het land in wagens. Die gingen vol de weegbrug op, of bij Blondeel of bij Cuelenaere. Na het lossen werden ze leeg gewogen.” Gerard de Bruijne: “Er lagen grote hopen bieten in totaal wel vijftig tot zestig meter lang en zes meter hoog. Ze zetten de wagons ervoor en legden er een loopplankje naartoe, waarna de bieten in manden gingen die op de schouder werden genomen en in de wagons werden leeggegooid.”
“Wanneer je tijdens de bietencampagne van Cuelenaere naar Blondeel ging, dan moest je echt laarzen aan hebben. Het was allemaal slik. En als het geregend had met die zware klei op straat, dan was het een zootje.”
Auteur: Villakulla
Meer informatie
Aardenburg, onstaan als een Romeins-keizerlijke stichting, bestaat bijna tweeduizend jaar. Er was een groot fort voor duizend soldaten met in de onmiddellijke nabijheid een dorpje, waar bakkers, slagers en kooplui woonden samen met de families van de soldaten. In de middeleeuwen was Aardenburg een forse, bedrijvige en rumoerige Vlaamse havenstad. In het straandbeeld: muurschilderingen met historische taferelen, een mijlpaal, mozaïeken, sierlijke uithangborden... Onderweg komt u ongetwijfeld een maquette van het Romeinse fort tegen en het Romeinse poortgebouw dat op dezelfde plaats staat waar het bijna tweeduizend jaar geleden werd gebouwd. Bijzonder is ook de gedichtenommegang met 20 Latijnse gedichten van beroemde Romeinse auteurs (met Nederlandse vertaling).
Auteur: Ontdek de Zwinregio
Meer informatie
Stoomtrein Maldegem-Eeklo
In het Meetjesland onderhouden enthousiaste vrijwilligers sinds 1990 tussen Eeklo en Maldegem een toeristische stoomtreindienst. Ze waren halfweg de jaren 80 de fase van de modelbouw ontgroeid en wilden hun hobby op ware grootte gaan beproeven.
Na eerst enkele jaren op 60 cm-spoor kennis te hebben opgedaan, ving de vereniging met exploitatie op normaalspoor aan. Later werden te Maldegem alle gebouwen van de door de NMBS verlaten stationssite opgekocht, waardoor het verleden nu in al zijn facetten geëvoceerd kan worden. Het Stoomcentrum Maldegem herbergt de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen.
In het stoomdepot maak je kennis met alle facetten van het stoomtijdperk (stoomlocomotieven, een fabrieksmachine, een brandweerspuit, een locomobiel...). Herbeleef het reizen van toen in derdeklasrijtuigen met houten banken getrokken door heuse stoomlocomotieven, ofwel aan boord van een antieke dieselmotorwagen. Ook bieden wij je een rit op het smalspoorlijntje richting Donk aan alsook een filmvoorstelling in ons gerenoveerd bioskooprijtuig.
Auteur: Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Meer informatie
In 1967 geven Jules en Irma Dhondt-Dhaenens architect Erik Van Biervliet de opdracht een modernistisch gebouw op te trekken vlak bij hun huis. Ze willen er hun eigen kunstcollectie onderbrengen, maar tegelijk moet het ook een plek worden waar culturele en artistieke activiteiten plaats kunnen vinden.
Ondertussen is het gebouw een museum geworden waar belangrijke privéverzamelingen van moderne en hedendaagse kunst ontsloten worden en daarnaast ook een kunstencentrum dat een belangrijke rol speelt in de internationale kunstwereld.
*Openingsuren: open van woensdag tot zondag 10u tot 17u (zomer: 10u tot 18u). Gesloten op maandag, dinsdag, tijdens af- en opbouw van tentoonstellingen, op 24-25/12 en 31/12 & 01/01.
BronBron:
Auteursrechten: Creative Commons
Auteur: Vl. Toeristisch bezienswaardigheden
Meer informatie
De kunstenaarsgemeente aan de Leie-oevers bezit een mooie, neoromaansekerk toegewijd aan Sint-Algedonids. De bakstenen constructie kwam tot stand vanaf 1830, na de sloping van de romaanse kerk.
In tegenstelling tot de neoromaanse buitenzijde, is het interieur neoclassicistisch opgevat. De meeste kerkschatten en het meubilair dateren uit de 19de eeuw.
Enkele schilderijen dateren uit de 17de eeuw en worden toegeschreven aan de Vlaamse School: De Bewening (naar Antoon Van Dyck), de Aanbidding der Herders, De Besnijdenis en O.L.V. Onbevlekt ontvangen.
Het rechter zijaltaar is gewijd aan St-Aldegonde. Op het antipendium (de altaarbekleding) onder het altaar is te zien hoe ze zieken geneest. Haar polychroom eikenhouten beeld op het altaar (1635) toont haar als kloosteroverste met boek, staf en rozenkrans omdat ze de stichter was van het klooster van Maubeuge.
Zowel in het koor als in de zijbeuken zijn oude grafstenen uit de 18de en 19de eeuw ingemetseld. Rondom de kerk liggen verschillende kunstenaars begraven, waaronder Gustave De Smet (kunstschilder en samen met Permeke van de grote namen uit het Vlaams Expressionisme) en zijn broer Léon De Smet. Ook Gaston Martens, toneelschrijver en auteur van het stuk ‘De Paradijsvogels’, dat later door de BRT gebruikt werd als inspiratie voor de gelijknamige televisiereeks, vond hier een laatste rustplaats.
De kerkraad van Deurle maakte een filmpje over hun kerk 'Dorla, in de schaduw van Sint-Aldegondis'. De ingekorte versie kan u hier bekijken. De volledige versie kan je elke zondag in de kerk bekijken.
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Deurle is een dorp aan de Leie in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Sint-Martens-Latem. Tot 1977 was het een zelfstandige gemeente, waarna het bij Sint-Martens-Latem werd gevoegd.De naam Deurle is wellicht afkomstig van het Middelnederlands. "Deur" zou een verbastering zijn van "dor" hetgeen afgeleid zou zijn van "doort", of "dolik" hetgeen een soort gras dat tussen het koren opschiet, zou betekenen. "Lo", is dan weer een bosje op een zandrug. Het zou dus een dorp zijn waar dolik groeit in de magere velden, en op een zandrug een bosje staat. Via de afleiding "deurlede" zou het toponiem ook 'doorgang van water ' kunnen betekenen.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Vinkemolen is een standerdmolen in de Belgische deelgemeente Sint-Denijs-Boekel.
De molen stond oorspronkelijk in Oosterzele waar ze voor het eerst werd vermeld in 1586 als molen op de Vyncke. Ze werd in 1790 overgebracht naar de Geraardsbergsesteenweg, ten noorden van de Oosterzeelse dorpskom.
Tot 1956 maalde de molen. In 1968 werd de buitenkant gerestaureerd, waarbij een nieuw gelast gevlucht werd gestoken. Op 27 november 1983 waaide de molen omver; met de heropbouw bleef men dralen.
Op Franskouter werd in 2002-2003 de Vinkemolen heropgebouwd, op de plaats waar in 1946 een andere standerdmolen, de Franskouterwindmolen (16e eeuws), was gesloopt. De inhuldiging gebeurde in augustus 2003.
Auteur: Wim
Meer informatie
Station Geraardsbergen is een druk spoorwegstation langs spoorlijn 90 in de stad Geraardsbergen. Per dag gebruiken zo'n 8000 mensen het station (ongeveer 4000 instappende reigers). Er zijn 2 kopsporen en 6 doorgaande sporen. De sporen zijn in 1986 elektrisch met de elektrificatie van de spoorlijn 90 naar Denderleeuw en spoorlijn 123 naar Edingen.
Het eerste stationsgebouw werd in 1855 of 1856 gebouwd in Vlaamse neo-renaissancestijl, naar een ontwerp van Jean-Pierre Cluysenaar. Het zogenaamde stadsstation (ook te vinden in Lessen, Ninove, Aalst, Lokeren en Dendermonde) was een symmetrisch gebouw met in het midden een dienstlokaal, links een wachtzaal en rechts een goederendepot.
Het huidige stationsgebouw werd ontworpen in de periode 1944-1946 en was in die tijd een ultramodern station. Hoewel de bouw reeds klaar was in 1944 werd het gebouw pas in 1946 ingehuldigd, in aanwezigheid van minister Rougvaux. In 1998 werd de tunnel naar de sporen verlengd tot de Papiermolenstraat.
De oude goederenloods heeft een andere bestemming gekregen, heden ten dage is er het treinbegeleiders- en machinistendepot in ondergebracht.
Voor het stationsplein bevindt zich de busterminal. De infrastructuur van deze is echter nogal verouderd, wel zijn er elektronische informatiepanelen aanwezig die onder meer busvertragingen aan de reizigers mededelen.
Auteur: Rodolpho
Meer informatie
De Muur is 14 maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen. In de jaren '50 van de vorige eeuw volledig kasseiweg, sinds 1970 eerst 325 meter asfaltweg en daarna kasseiweg. De helling kent een hoogteverschil van 68 meter (top op 101 meter), een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1% met een maximum van 20%. Door de chaotische taferelen in de jaren 1950-1952 (zoals de Koppenberg ze later kende) werd daarna enkel de Kloosterstraat beklommen (tot en met 1969). In 1981 komt de lus om de kapel op de top er bij, de lus kent een stijging van maximaal 17%. Het hoogteverschil wordt nu 77 meter en het gemiddeld stijgingspercentage 9,3%.
BronBron: Wikipedia
Auteursrechten: Creative Commons
Auteur: RouteYou Info
Meer informatie
Bever is een plaats en gemeente in het Pajottenland in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De officiële taal is er het Nederlands. Daarnaast kent het ook taalfaciliteiten voor haar Franstalige minderheid. De gemeente telt ruim 2000 inwoners.Bever is de enige gemeente in België die de straten niet individueel een naam geeft maar consequent met wijknamen werkt. Hierbij hebben alle straten in een wijk dus dezelfde naam . Dit levert evenwel soms problemen op voor postbezorging en gps-systemen.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Deze inmiddels verdwenen 20e eeuwse graanmolen werkte niet op wind, maar op stoom. De werking op stoom maakte het eenvoudiger om de plaats van de molen te kiezen. De molenaar was immers niet meer afhankelijk van windkracht of waterkracht om het graan te kunnen malen. De molen lag dan ook dicht bij het dorp. De molen is niet meer in werking, maar het gebouw staat er nog steeds. Hij is nu als woonhuis ingericht.
Auteur: Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
Meer informatie
De molen van Commijn bevond zich net zoals de molen van Bloemendael en de molen van Burght bovenop de heuvelrug ten zuidwesten van het dorp Bever. De houten windmolen werd 3 keer verplaatst, telkens een paar honderden meters verder. De molen werd opgericht in 1666. In 1906 werd de houten molen door een zware storm van haar sokkel geblazen en kwam in de wei terecht. Daarna werd hij niet heropgebouwd.
Auteur: Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei
Meer informatie
De in 1128 toegekomen norbertijnen bouwden in de 13de eeuw een abdijcomplex in gotische stijl, waarvan het klooster, de keuken en de kapittelzaal vandaag nog getuigen.
De in 1568 in de as gelegde abdij werd in het begin van de 17de eeuw heropgebouwd.
De razernij van de revolutie raakte gelukkig niet aan de gebouwen, die nog bestaan uit het toegangsportaal uit de 17de eeuw, de ontvangstruimte, de vleugels van het voorplein, de verwarmde opvangruimte, de eetzaal en de kerk, waar het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop (14de eeuw) wordt aanbeden.
In 1829 werd het gebouw door het seminarie van Doornik ingericht als school.
Monument geklasseerd (22-01-1973)
Uitstekende erfgoed uit Wallonië
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Fontaine-Valmont is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Merbes-le-Château. Fontaine-Valmont was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Merbes-le-Château. Het dorp is langs de Samber gesitueerd.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Brasserie de Silenrieux is een Belgische brouwerij te Silenrieux, een deelgemeente van Cerfontaine in de provincie Namen.
Een oude schuur heeft men verbouwd tot een brouwerij met bar-restaurant.
Een aantal brouwprofessoren hebben, in samenwerking met een groepje plaatselijke landbouwers, het gebruik van zeldzame, in de streek geteelde gewassen nieuw leven ingeblazen.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Langs de oever van de Maas beschikt deze oude abdijkerk, gesticht door Ierse monniken in de 11de eeuw, over heel wat charmes.
Bewonder zijn massieve, indrukwekkende toren, zijn ongekunstelde architectuur en zijn fraaie omgeving langs het water. Ze is grotendeels romaans van stijl: de toren, het schip met de vierkante pijlers die de rondbogen ondersteunen, de kruisbeuken en de crypte. Het koor is gotisch (1264).
Binnen ziet men het oude gestoelte en de muurschilderingen, beide uit de 13de eeuw. De beeldenschat is erg rijk en bevat werken van Lambert Lombard. De crypte omvat Merovingische sarcofagen en erg oude relieken.
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Beauraing is een kleine stad in de Belgische provincie Namen. De stad telt ruim 9000 inwoners. Beauraing ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Dinant en tien kilometer ten oosten van de Franse stad Givet. Door de gemeente stromen onder meer de riviertjes Hilan , Biran en Wimbe, zijrivieren van de Lesse. De stad is een belangrijk bedevaartsoord, waar jaarlijks 100 tot 150 000 pelgrims komen.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Lesse is een van de schilderachtigste maar tevens een van de onberekenbare rivieren in Belgie. Ze ontspringt 480 m boven de zeespiegel, op het plateau van Recogne, in het hart van de provincie Luxemburg, iets ten zuiden van Saint-Hubert. Ze heeft een uiterst gevarieerde, 85 km lange loop, door een deel van de Ardennen, dwars door de Famennedepressie en ten slotte een eind door de Naamse Condroz. Dit deel van de Lesse, tussen Chanly - Daverdisse - Redu, is zeker een van de fraaiste stukken.
Auteur: Lannoo
Meer informatie
Redu is een dorp in de Belgische provincie Luxemburg en deelgemeente van Libin, dat internationale bekendheid geniet als boekendorp . In het dorp zijn sinds 1984 vele boekwinkels gevestigd, veelal antiquariaten en tweedehands boekwinkels. Het dorp met zo'n 500 inwoners trekt jaarlijks ruim 300.000 bezoekers. Op wereldvlak plaatst het zich op de tweede plaats als boekendorp na Hay-on-Wye.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Abdij Notre-Dame d'Orval is een cisterciënzerabdij in het Belgische dorp Villers-devant-Orval, een deelgemeente van Florenville in de provincie Luxemburg. De abdij werd in 1132 gevestigd in de Gaumestreek. Het klooster is bekend om zijn geschiedenis en geestelijk leven, maar ook om zijn trappistenbier en typische Abdijkaas.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Torgny is het zuidelijkste Belgische dorp, 574 ha groot, en ruim 200 inwoners rijk. Het ligt te zonnen in het uiterst zuidelijke hoekje van de provincie Luxemburg, dat als een schiereilandje in Frankrijk dringt. Het is tegenwoordig een deelgemeente van Rouvroy.
De dorpskern van Torgny is een ware optocht van 18de- en 19de-eeuwse panden. Geen enkel recent bouwsel verstoort er de harmonie. Je vindt er een vijftigtal gebouwen, gedateerd tussen 1741 en 1882, een neoklassieke wasplaats, oude muren, een bescheiden kerk gewijd aan Sint-Maarten en op sommige plaatsen een fraai dakenspel, want in Torgny draagt een aantal daken nog steeds ronde, Romeinse pannen. In de omgeving liggen enkele wijngaarden en een merkwaardig natuurreservaat (een gewezen steengroeve) met voor ons land erg zeldzame planten en dieren.
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Lannoo
Meer informatie