Risquons-Tout speelde in 1848 een cetrale rol in een staatsgreep op de toenmalige zeer jong Belgische staat. Op 29 maart 1848 verzamelde zich hier een kleine legermacht van uit Frankrijk oprukkende rebellen. Een groot deel van die "rebellen" waren eigenlijk voornamelijk Belgen die in Parijs van geen hout meer pijlen wisten te maken en die hen een gratis ticket naar België werd beloofd in ruil van deelname aan een coup. Toen ze hier in Risquons-Tout aankwamen was het gehucht volledig leeg. De bewoners en het Belgisch leger was toen al op de hoogte van hun aankomst. In de daaropvolgende veldslag werden de rebellen ingemaakt. Na enkele geweerschoten en twee kanonschoten was het gevecht beslecht en de coup in de kiem gesmoord. Zeven mannen lieten het leven, en 26 werden gewond. Onder de zestig gevangengenomen rebellen werden er een aantal opgesloten in het Fort van Hoei; zeventien van de gevangen rebellen werden ter dood veroordeeld en in Antwerpen geëxecuteerd.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Steenput is een dorp en gemeente in de Belgische provincie Henegouwen. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners. De landelijke gemeente ligt in het westen van de provincie, tegen de grens met Frankrijk en de grootstedelijke agglomeratie rond de Franse stad Rijsel. De Franse naam Estaimpuis van dit plaatsje is een fonetische nabootsing van het woord Steenput. Deze Nederlandstalige naam is de oorspronkelijke naam van dit plaatsje dat, samen met de omliggende dorpen, behoorde tot het Nederlandse taalgebied. Door de gemeente loopt het Spierekanaal, net naast het riviertje de Grote Spiere dat rechtgetrokken is.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Een van de bekendste en bestbetaalde filmacteurs van Frankrijk, Gerard Depardieu, zette Estaimpuis of Steenput op de kaart toen hij besloot in 2012 Frankrijk te verlaten wegens de "rijkentax" die aldaar werd ingevoerd. Blijkbaar zijn de belastingcondities in België iets voordeliger geworden ten opzichte van Frankrijk als je een dikgevulde spaarboek hebt.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Leers-Nord is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Steenput. Leers-Nord ligt tegen de Franse grens. Aan de andere kant van de grens ligt de Franse gemeente Leers.
Het Franse Leers en Belgische Leers-Nord vormden lang een geheel in de Kasselrij Rijsel. Bij de Vrede van Aken tussen Frankrijk en Spanje in 1668 werden aan Frankrijk een aantal gebieden in het huidige Noorderdepartement toegekend, wat bij de Vrede van Nijmegen werd bevestigd. Door het oude feodale systeem kende de grens op verschillende plaatsen echter nog een grillig verloop, soms met enclaves. Een commissie moest de grenzen vastleggen, maar het duurde tot 22 augustus 1769 eer er een grensverdrag kwam tussen de Franse koning Lodewijk XV en Maria Theresia van Oostenrijk . Leers werd volledig bij het Franse koninkrijk gevoegd. Kerkelijk bleef Leers daarentegen onder het Bisdom Doornik. De weg van Doornik naar Menen liep door Leers en dus over de grens, wat omwille van tol op verzet stuitte. In 1779-1780 kwam er onder Lodewijk XVI een nieuw verdrag. Leers werd nu in twee verdeeld. Leers-Nord kwam bij het Doornikse in de Oostenrijkse Nederlanden, Leers-Sud bleef in de Franse Kasselrij Rijsel.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Templeuve is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Doornik. Templeuve was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Doornik. Het dorpje ligt in het westen van de fusiegemeente Doornik, tegen de Franse grens.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
In het vierkante gebouw Cazeau zetten twee neven de familietraditie verder. De voorouders van de familie Agache hebben er bier gebrouwen van 1753 tot 1969, het jaar dat Laurent werd geboren. Hij zou echter alleen de bierhandel zien overleven. Vandaag produceren de twee kompanen de Tournay, het enige product van Cazeau en van de stad met de vijf torens. Het is een goudkleurig bier van 7,2°, een puur moutbier zonder toegevoegde kruiden maar vol en licht voor een bier van hoge gisting. Aan mout, water, hop en gist wordt enkel suiker toegevoegd voor de tweede gisting op fles. Nieuwe kuipen hebben de plaats ingenomen van de oude en alchemie zorgt voor de wedergeboorte van het goudblonde nat. Deze magie ervaart de bezoeker tijdens het brouwen.
Contact:
Brasserie de Cazeau
+3269352553
info@brasseriedecazeau.be
http://www.brasseriedecazeau.be
Rue de Cazeau 67, 7520 Tournai
Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waardering: 3 sterren
Karaktervol verblijf in een 18e-eeuwse boerderij (veeteelt en akkerbouw), op 5 km van het natuurpark van 'Scarpe-Escaut'. Benedenverd.: eetk./salon (TV) met divanbed, kookhoek (kookplaat, elektr. oven, magnetron, diepvriezer), badk. (douche), aparte WC. Wasmachine. 1e verd. (toegankelijk via steile trap): 1 k. (4x1 p.), 1 k. (1x2 p., babybedje), badk. (bad), aparte WC. Centr. verwarm. Erf. Speelplein. Mogelijkheid om een receptiezaal te huren (50 p.).
Contact:
Ferme Pétillon
+3269846181
http://www.gite-ferme-petillon.be
Rue René Lefèbvre 5, 7522 Tournai
Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Rumes is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Henegouwen. De gemeente telt ruim 5000 inwoners. Rumes ligt in het westen van de provincie, tegen de grens met Frankrijk, langs de weg van de stad Doornik naar de Franse steden Orchies en Douai.
Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
La Glanerie is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Rumes. Het dorp ligt tegen de grens met Frankrijk. De bebouwing loopt naar het zuiden toe over in die van het Franse dorpje Mouchin.La Glanerie was vroeger een gehucht van Rumes, tot het in 1887 werd afgesplitst als zelfstandige gemeente.Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd La Glanerie een deelgemeente van Rumes.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Eerste Wereldoorlog heeft veel gebouwen in deze gemeente vernield. De kerk van Rongy werd verwoest aan het eind van de oorlog, op 20 oktober 1918. Gelukkig kon de toenmalige pastoor het merendeel van het meubilair redden, in het bijzonder het dertien meter lange hoofdaltaar in eik, uit 1703. Dit werd in 1928 teruggeplaatst in de heropgebouwde kerk.
Aan de ingang ziet men nog het grafmonument van François de Roisin, officier van Napoleon, overleden in 1812 tijdens de campagne in Rusland.
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Rongy is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Brunehaut in het arrondissement Doornik. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente.De abt en kroniekschrijver Gillis Li Muisis zou in 1272 in Rongy zijn geboren. In Rongy vonden heel wat protestanten hun toevlucht en er kwam sinds de 16e eeuw ook een protestantse gemeente.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De katholieke kerk van Bléharies kan worden beschouwd als een van de eerste moderne kerken van België.
Dit bouwwerk heeft een rechthoekig grondplan zonder dwarsbeuk, met een bijna vierkant, lager en smaller koor, en een achthoekige toren van 45 meter hoog.
De unieke hoofdbeuk wordt getooid met een betonnen structuur die rust op bogen van gewapend beton met een tussenruimte van 5 meter, een reikwijdte van 16 meter en een hoogte van 18 meter.
Het dak met drie rijen dakvensters daalt erg laag af. De gevels worden gesierd met talrijke kerkramen.
De materialen werden geordend volgens hun kleurenaanbod (gele en blauwe stenen, bakstenen vanbinnen, beton en graniet aan de buitenkant).
Monument geklasseerd (19-05-1993)
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Het kasteel van Antoing is de privéresidentie van de Prinsen van Ligne, waar Filips de Goede, Karel de Stoute, Maximiliaan van Oostenrijk en vele anderen hebben verbleven. Kijk goed : wanneer de vlag wappert, is de heer des huizes aanwezig. Dit feodale kasteel domineert de volledige Scheldevallei. Het is omgeven door versterkte muren uit de twaalfde eeuw en de toegang wordt beschermd door een bolwerk (indrukwekkend, versterkt bastion). In de 19de eeuw werd het kasteel volledig herbouwd in neogotische stijl. Met zijn toren lijkt het een sprookjeskasteel. Het domein is 72 ha groot. U kunt het kasteel enkel bezoeken met gids. Toegang tot het bolwerk, het stenenmuseum, de onderaardse kerkers, de ridderzaal, de torenkamer en de top van de toren. Het kasteel zelf is privé en kan dus niet worden bezocht. AFSPRAAK : Les printanières au Château (mei). Les médiévales au Château (juni).
Contact:
Le château d'Antoing
+3269441729
tourisme.antoing@skynet.be
fax+3269444572
http://www.antoing.net
Place Bara 18, 7640 Antoing
Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Callenelle is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Péruwelz. Callenelle was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Péruwelz.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Beschrijving : De basiliek werd opgetrokken op de plaats waar in de middeleeuwen een eik verrees, die als grenspaal diende tussen Péruwelz, Condé en Blaton. Het beeld van de Maagd werd gesculpteerd met een tak van de eik. Het werd vereerd door bedevaarders, vooral toen de pest Péruwelz spaarde. Kapellen en kerken volgden elkaar op. Het huidige gebouw dateert van 1892. De bedevaarten Alles in het interieur herinnert aan de bedevaarten. Het sinds eeuwen vereerde beeld domineert het koor, de gebrandschilderde ramen illustreren de eik en de opeenvolgende kapellen... De architectuur is gotisch en de achthoekige vorm met rondom kapellen is heel bijzonder.Museum beschrijving : U vindt er ook mooie keramiek van Max Van Der Linden, met het verhaal van Maria en de cultus van Notre-Dame de Bon-Secours.
Contact:
Basilique Notre-Dame de Bon-Secours
+3269772242
ndbonsecours@skynet.be
Rue Royale 1, 7603 Péruwelz
Auteur: Hainaut - Balades sur RouteYou
Meer informatie
Bon-Secours is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Péruwelz. Bon-Secours ligt tegen de Franse grens en is vooral bekend als bedevaartsoord voor de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand.
Bon-Secours was een gehucht van Péruwelz. In 1907 werd Bon-Secours afgesplitst van Péruwelz als een zelfstandige gemeente, uitgebreid met wat grondgebied van de gemeente Blaton.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Het was hier in deze mijnschacht, nu gelegen op een privé-domein onder een betonnen plaat, dat men in 1878 322 meter afdaalde. Hier zou Gustave Fagès op een cran stuiten en "boomstonken met goud" ontdekken. Dit waren echter beenderen van iguanodons geïmpregneerd met pyriet. Deze iguanodons waren en zijn van onschaatbare waarde. Wist je ook dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 de Duitsers zelf opnieuw gaan graven zijn naar iguanodons in Bernissart. De Belgen boden echter weerwerk: ze saboteerden de pompen en veroorzaakten bewust instortingen. Na twee jaar boren zaten de Duitsers op 20 meter van de cran, maar het einde van de oorlog deed hen de aftocht blazen. Uit wraak hebben ze toen de mijnschacht laten onderlopen. Ze werd nooit meer heropend.
BronBron: eos - maandbadlad over de wetenschap, nr. 11. november 2017
Auteursrechten:
Auteur: eos - maandblad over wetenschap
Meer informatie
Aangezien er waarschijnlijk nog vele fossielen hier in Bernissart onder de grond zitten, kwam ene Pierre Capront uit het nabije Stambruges op het idee om een ondergronds pretpark te bouwen. Daarbij zou je met karretjes kunnen kijken naar de krijtfossielen. Hij richtte een collectief op: "Recherche des Iguanodons" om fondsen te verwerven. Maar zowel de overheid als de inwoners reageerden lauw: die laatsten vreesden instortingen als er opnieuw zouden iguanodons worden opgegraven. De sponsoring bleef uit en het plan stierf een stille dood.
Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.
BronBron: eos - maandbadlad over de wetenschap, nr. 11. november 2017
Auteursrechten:
Auteur: eos - maandblad over wetenschap
Meer informatie
Rondom de skeletten van de iguanodons in de cran die zich door het carboon snijdt, zijn er sedimenten gevonden die uit meren en moerassen afkomstig zijn: Wealden-klei. Het is dus geen erosiemateriaal van rivieren, wat de oorspronkelijk theorie van Edouard Dupont letterlijk en figuurlijk ondergraaft. Die hypothese gaat er vanuit dat dit een vallei of kloofdal zou zijn waar de iguanodons in terecht zouden gekomen zijn. Volgens paleontoloog-geoloog Pierre Bultynck zouden de kadavers naar het diepste punt in de regio zijn afgedreven. Ze hebben zich in de kleisedimenten opgestapeld ien zijn uiteindelijk in een natuurlijke put, het zinkgat, gestort.
Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.
BronBron: Sandra Cordier, 2017, De Botten van de Borinage & Wikipedia
Auteursrechten:
Auteur: eos - maandblad over wetenschap
Meer informatie
Quiévrain is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Henegouwen. De gemeente telt ruim 6500 inwoners. Quiévrain is vergroeid met het Franse Quiévrechain.
Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Angre is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse gemeente Honnelles. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
La Flamengrie is een gemeente in het Franse Noorderdepartement en telt 355 inwoners . De plaats maakt deel uit van het arrondissement Avesnes-sur-Helpe. Het kleine dorpje ligt tegen de Belgische grens, en is bijna volledig omgeven door het grondgebied van het Belgische Roisin.
De oppervlakte van La Flamengrie bedraagt 2,0 km², de bevolkingsdichtheid is 177,5 inwoners per km².
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Autreppe is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse gemeente Honnelles. Tot 1 januari 1977 was het een zelfstandige gemeente.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De kasteelhoeve van Rampemont is gelegen in Fayt-le-Franc, deelgemeente van Honnelles in de provincie Henegouwen. De oorsprong van de kasteelhoeve gaat terug tot in de dertiende eeuw.
De kasteelhoeve zoals we nu kunnen zien is opgebouwd uit twee zeventiende-eeuwse huizen , een groot plein/binnenplaats met een poortgebouw geflankeerd door twee vierkante torens uit de achttiende eeuw.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Blaregnies is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Quévy. Sint-Gorik is de patroonheilige van Blaregnies. Het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Quévy-le-Grand is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een van de deelgemeenten van Quévy. Quévy-le-Grand was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Quévy-le-Grand ligt dicht bij de Franse grens, halverwege tussen de Belgische stad Mons en het Franse Maubeuge, nabij de weg N6 tussen beide steden. De dorpskern ligt op slechts een goede kilometer van die van Quévy-le-Petit.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Gognies-Chaussée is een gemeente in het Franse Noorderdepartement en telt 796 inwoners . De plaats maakt deel uit van het arrondissement Avesnes-sur-Helpe. Het dorp ligt aan de oude Romeinse weg van Bavay naar Tongeren. Gognies-Chaussée ligt aan de zuidkant van deze weg. De huizen aan de noordkant vormen het Belgische Gœgnies-Chaussée.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Rouveroy is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Estinnes.Rouveroy was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 deel werd van de gemeente Estinnes.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Solre-sur-Sambre is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van Erquelinnes.
Solre-sur-Sambre was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Erquelinnes.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Montignies-Saint-Christophe is een dorpje in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Erquelinnes. Het dorpje ligt tegen de Franse grens, aan het riviertje de Hantes die er België binnenstroomt. Montignies-Saint-Christophe telt ruim 300 inwoners.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie