Rondje Zuid-Holland langs de Lek en de Hollandse IJssel

Deze route omvat 2 van de mooiste motorwegen van Zuid-Holland: langs de Lek en langs de Hollandse IJssel. De weg begint in Delft en rijdt over de landweg richting Rotterdam noord en oost. Van Rotterdam naar Gouda langs de Hollandse IJssel, dan zuidwaarts door mooie landweggetjes en terug langs de Lek. Terug naar Gouda langs de andere kant van de Hollandse IJssel en terug naar Delft langs de Schie. Er is een klein stukje snelweg om de route niet te lang te maken, maar het is niet vermoeiend en de snelheid is beperkt, dus zelfs met kleinere fietsen zal het geen probleem zijn. Route is gecontroleerd en is 100% nauwkeurig. Er zijn een paar plekken waar tijdelijk wegenwerken zijn, maar het is heel gemakkelijk om er omheen te gaan door de borden te volgen. Ik pas de route daar niet op aan, want als ze (binnenkort) klaar zijn, zal alles zijn zoals het op de kaart staat (d.w.z. normale situatie).

Routebeschrijving

Bezienswaardigheden

Kralingse Bos

Rotterdam

Ruim 80.000 bezoekers bezoeken in juni 1970 het Holland Popfestival in Kralingen bij Rotterdam. Love en peace, seks en een overdosis drugs en rock-'n roll geven de toon aan: het hippiedom wordt drie dagen achtereen massaal gevierd op de klanken van Santana, de Byrds, Jefferson Airplane en vele anderen. 'Kralingen' was het eerste grote openluchtfestival in Nederland.

Bron

Bron: GeschiedenisTV

Auteursrechten:

Auteur: Dromos

Meer informatie

Capelsebrug

Zuid-Holland

Capelsebrug is een openbaarvervoerknooppunt in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen in het oosten van Rotterdam, op de grens met Capelle aan den IJssel. Het wordt bediend door de Rotterdamse metrolijnen A, B en C.

Het was het toenmalige eindpunt van de Rotterdamse metrolijn 'Oost-Westlijn' sinds de opening in 1982. Station Capelsebrug heeft sindsdien verbindingen naar het oosten gekregen. Op 28 mei 1983 werd het eerste deel van het sneltramtracé tussen Capelsebrug en Binnenhof geopend. Een aftakking naar De Tochten werd geopend op 24 april 1984 en verlengd naar Nesselande op 29 augustus 2005. Op 26 mei 1994 werd er een tracé naar Capelle aan den IJssel geopend, met De Terp als eindpunt. Toen werd ook station Capelsebrug uitgebreid. Sindsdien fungeert Capelsebrug als overstapstation.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

POI

Krimpen aan den IJssel

De Leuvehaven is een haven van Rotterdam gelegen nabij het centrum van Rotterdam en de Erasmusbrug. Hier zijn onder andere het Buitenmuseum van het Havenmuseum en het Maritiem Museum Rotterdam gevestigd. De Leuvehaven heeft een directe verbinding met de Nieuwe Maas via een doorvaart tussen het Vasteland en de Boompjes. De brug over deze doorvaart heet de Nieuwe Leuvebrug. Leuvehaven is ook de naam van de straat die aan de westzijde van de haven langs het water loopt parallel aan de Schiedamsedijk.

Auteur: wikipedia.org

Meer informatie

Auteur: ivan

Meer informatie

Monument Scheepswerf Vuijk & Zoonen.

Capelle aan den IJssel

De boeg die verwijst naar de schepen die op deze voormalige scheepswerf van Vuijk zijn gebouwd. Alle straten op het binnendijkse Vuykterrein zijn vernoemd naar op de scheepswerf gebouwde schepen beginnend met de letter A. Daardoor heeft deze buurt in het begin ook nog een aantal jaren de naam Schepenbuurt gehad.

Auteur: Recreatieve routes van EnWu

Meer informatie

Periscopen Capelle

Capelle aan den IJssel

Vijf periscopen in het Vuykpark langs de oever van de Hollandsche IJssel bieden een heel andere blik op Capelle. Het ontwerp van het kunstwerk is van Bram Hurkens van Ateliereen Architecten uit Eindhoven. Deze kijkers werken als een periscoop, waarmee bezoekers over de omgeving kunnen kijken zonder zelf omhoog te gaan. Gebruikers zien ingekaderde beelden, vanuit een verrassend perspectief. In de kijkers / periscopen is een silhouet gemaakt dat iets vertelt over de geschiedenis van bijvoorbeeld de scheepswerf Vuyk die er vroeger was. De periscopen zijn gratis te gebruiken. En als je goed kijkt, vind je ook nog de zesde periscoop (niet op de foto).

In het parkgedeelte ernaast is ook een speeltuin voor de kinderen en een restaurant met een groot terras met veel zicht op de Hollandsche IJssel.

Bron

Bron: Periscopen in Capelle aan de Hollandsche IJssel

Auteursrechten:

Auteur: Recreatieve routes van EnWu

Meer informatie

Molen Windlust in Nieuwerkerk aan de IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel

Windlust is een gerestaureerde stellingkorenmolen in Kortenoord bij Nieuwerkerk aan den IJssel. De molen is een rijksmonument sinds 1999 en staat aan de Hollandsche IJssel (wijk Kortenoord). Deze stenen molen werd origineel gebouwd circa 1780. Hiervoor stond op dezelfde plaats een houten standerdmolen. In 1952 werd de molen gedeeltelijk afgebroken, maar bleef in gebruik als opslag van een graanbedrijf.

Tijdens de laatste restauratie is de stellingmolen ca 8 meter verplaatst en 4,5 meter verhoogd: onder de oude molen is een dagcentrum (voor mensen met een verstandelijke handicap) gebouwd. Het binnenwerk van Windlust is herbouwd. De molen bevat nu drie koppels maalstenen en een menger, alle windgedreven. Onder in de molen bevindt zich een winkel waarin souvenirs en graanproducten worden verkocht.

De molen is eigendom van Comité Behoud Molen Windlust en wordt beheerd door Stichting Molen Kortenoord. Deze stichting heeft de molen herbouwd. Op 21 mei 2005 is de molen officieel geopend. De molen is iedere woensdagmiddag van 13 tot 16 uur en elke zaterdag van 11 tot 15 uur open voor bezichtiging (tevens op afspraak). Bij de molen is een theeschenkerij gevestigd die beheerd wordt door het dagcentrum. Dit dagcentrum levert tevens het brood en gebak dat verkocht wordt in de theeschenkerij, die geopend is van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur, en in de zomermaanden op de tweede zaterdag van de maand.

Auteur: Marianne

Meer informatie

Watertoren

De watertoren in Moordrecht is ontworpen door architect P.D. Stuurman, in de stijl van de Late Amsterdamse School, als onderdeel van de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken. Het fabrieksgebouw, dat in dezelfde bouwstijl werd opgetrokken, is in 1996 gesloopt. De toren is behalve bij de fabriek ook in gebruik geweest voor drinkwaterlevering aan de inwoners van Moordrecht en deed dienst als openbaar badhuis. Sinds 1978 is de toren als watertoren buiten gebruik.
De watertoren heeft een hoogte van 33 meter en bevatte een waterreservoir van 100 m³. De toren is inmiddels verbouwd tot atelier met woning.

Auteur: routeburo

Meer informatie

Veerdienst Gouderak-Moordrecht

De is een veerverbinding over de Hollandse IJssel tussen de plaatsen Gouderak en Moordrecht. De dienst vervoert voetgangers, fietsers en personenauto's. Een overtocht met de auto kost € 2,50 (stand 2022). De gemeente Krimpenerwaard heeft het veerrecht, dat doorloopt tot 2019. 

De veerdienst wordt uitgevoerd door twee veerponten: de Vegomo 5 en de Vegomo 6. Vegomo is een afkorting van Veer Gouderak Moordrecht. Deze boten zijn kopladers: ze hebben maar een laadklep en het stuurhuis bevindt zich achter het wegdek. De boot moet dus tijdens de overtocht omgekeerd worden en auto's moeten voorwaarts op de boot rijden en achterwaarts eraf - of andersom. De capaciteit is twee personenauto's. Tot 20 augustus 2011 werden in de spits twee veerponten ingezet, buiten de spits onderhield één veerpont de dienst. Daarna was er een nieuwe veerpont, de Veerkracht, met een capaciteit van drie personenauto's, en twee laadkleppen. In 2010 betaalde de provincie Zuid-Holland de helft van de aanschafkosten van deze nieuwe pont, 273.000 euro.

Door de komst van de nieuwe Gouderakse brug over de Hollandsche IJssel bij Gouda, in de N207, was die nieuwe pont niet meer rendabel, hoewel de omweg via de brug ruim 5 kilometer is. In 2013 is deze pont weer verkocht voor de veerdienst Aalst-Veen, waar ze per 18 juli 2013 werd ingezet. De veerdienst werd hervat met de Vegomo 5 en Vegomo 6

Nadat bekend werd dat de exploitant desondanks nog steeds verlies leed en met de veerdienst wilde stoppen, werd op initiatief van de bewoners van Moordrecht en Gouderak een petitie voor behoud van het veer gestart. Per 1 juni 2016 heeft Veerdienst Schoonhoven BV de exploitatie van de veerverbinding voorlopig tot 1 juni 2017 overgenomen. Vanwege de maatschappelijke relevantie dragen zowel de Gemeente Zuidplas als de Gemeente Krimpenerwaard bij aan de exploitatie van het veer.

Pont in 1958, zicht op Moordrecht aan de overkant

De pont 'Veerkracht', met Gouderak op de achtergrond

Pont in Gouderak, Moordrecht op de achtergrond

Pont in Gouderak, Moordrecht op de achtergrond

Veerponten gezien vanuit Moordrecht

Gezicht vanaf Moordrecht

Pont aan de Hollandse IJssel van Gouderak naar Moordrecht

Bron

Bron: Wikipedia

Auteursrechten:

Auteur: routeburo

Meer informatie

Donkere Sluis

Zuid-Holland

De Donkere Sluis in Gouda, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, is de oudste sluis van deze stad. De sluis ligt in een bocht van de Gouwe, die via De Haven uitwatert op de Hollandsche IJssel. De geschiedenis ervan gaat terug tot een ver verleden, in elk geval tot in de 13e eeuw. Men veronderstelt zelfs dat de sluis al in 1065, zo niet eerder bestond. Naar men aanneemt is op deze plaats een dam gelegd in de Gouwe met daarin een eerste sluis.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

De Moriaan

Zuid-Holland

De Moriaan is een huis met renaissancegevel uit ca. 1625 aan de Westhaven in Gouda. Het is een rijksmonument.

De huidige voorgevel in de Hollandse renaissancestijl werd rond 1617 gebouwd. De gevel werd op vlucht gebouwd, voorover hellend, zodat de bovenverdiepingen meer ruimte in de lengte kregen. Ook wordt als voordeel genoemd, dat zodoende de gevel niet direct in de neervallende regen stond. De bovenste verdieping is ruim 1 meter langer dan de begane grondvertrekken.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Stadhuis van Gouda

Het stadhuis van Gouda bevindt zich op de Markt. Het vijftiende-eeuwse stadhuis is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland

In 1395 kocht het stadsbestuur van Gouda het marktveld van de heren Van der Goude om daar een stadhuis te bouwen. Toch zou het nog tot 1448 duren voordat met de bouw werd begonnen. Volgens de stadshistoricus Ignatius Walvis was de gebrekkige financiële positie van de stad de oorzaak van het voortdurende uitstel. Het nieuwe stadhuis diende als vervanging van het oude, dat volgens Walvis aan de Gouwe, op de plaats van de latere brouwerij de Zwaan heeft gestaan. Anderen situeren echter de voorloper van het huidige stadhuis even ten oosten van het vroeger politiebureau op de Markt, met mogelijk nog een voorganger in een hal in de zuidpunt van de Markt.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Sint-Janskerk

Gouda

De Sint-Janskerk of Grote Kerk in de Nederlandse stad Gouda is een grote kruiskerk in gotische stijl. De kerk is beroemd vooral vanwege de reeks gebrandschilderde glazen. Het kerkgebouw zelf heeft karakteristieke overkappingen en is het langste kerkgebouw in Nederland met 123 meter, buitenwerks. In hoofdzaak dateert de kerk uit de 15e en 16e eeuw, maar de historie van het gebouw gaat verder terug.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Krimpenerwaard

Geen betere plek om van de herfst te genieten dan wandelend door de groene oase van de Krimpenerwaard, centraal gelegen midden in de Randstad. Of u nou geniet van de rust en ruimte in het oer-Hollandse veenweidelandschap of liever door sfeervolle dorpjes en stadjes zoals Stolwijk en Zilverstad Schoonhoven loopt: u vindt het in de Krimpenerwaard. Ontdek dit najaar zelf een van de vele verrassende wandelroutes zoals de Plagroute, de Molenwiekroute of het Waterwandelarrangement '1672'.

Bron

Bron: Gemeente Krimpenerwaard

Auteursrechten:

Auteur: Dromos

Meer informatie

Veenweidelandschappen Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is met zijn 13.500 hectaren een van de grotere aaneengesloten veenweidegebieden van Nederland. De polder is duizend jaar oud en is ingeklemd tussen de Hollandsche IJssel en de Lek, in een driehoek die wordt gevormd door de plaatsen Schoonhoven, Gouda en Krimpen. De waard ligt, gemiddeld, twee meter onder het NAP.
Het moet wel een frustrerende bezigheid geweest zijn toen boeren hier in de middeleeuwen de velden ontwaterden en hoe meer ze die ontwaterden hoe natter die werden.

Dit is een typisch fenomeen als je veengebieden begint te draineren. Doordat de eeuwen voordien deze laaggelegen gebieden zeer zompig waren groeide de vegetatie hier weelderig. Als die afstierf en naar de moerassige bodem zonk rotte deze niet, bij gebrek aan zuurstof, maar werd die omgezet in bruin plantmateriaal: veen.

Later werden deze gebieden meermaals overstroomd door de rivieren en werd zand en klei-materiaal dat in het water opgelost zat, bovenop dat veen afgezet.

In de middeleeuwen begon de ondernemende landbouwer sloten te graven om de natte gronden te ontwateren, maar zo werden ook het niet zo compacte veen materiaal ontwaterd. Door het wegnemen van het water in het veen en door de druk van de bovenliggende lagen werd die veenlaag ingedrukt, en daardoor kwamen de gronden lager te liggen. Dit noemt men het 'inklinken van het veen'. En doordat deze gronden opnieuw lager kwamen te liggen, werden ze opnieuw natter.

Meestal besloten de 'ondernemende landbouwers' dan maar deze gronden te gebruiken als graasland voor het vee. In de 14de eeuw zou men ook windmolens gaan gebruiken om het water uit deze laaggelegen gebieden te pompen. En men startte ook met het ontginnen van het veen als brandstof, tot in de 1ste helft van de 20ste eeuw.

Auteur: Dromos

Meer informatie

Kaasboerderij van Eijk

In het Groene Hart langs het riviertje de Vlist staat ons melkveehouderijbedrijf en kaasboerderij. Van de melk die de 60 koeien geven wordt heerlijke boerenkaas gemaakt op ambachtelijke wijze in houten vaten van 20 kg. Deze werkwijze maakt de smaak van onze boerenkaas zo uniek.
Als het weer het toelaat lopen de koeien in de zomermaanden buiten, en dat proeft u dan ook terug in de kaas.

In hun gezellige boerderijwinkel, waar u de kazen kan zien rijpen op de houten planken, verkopen ze eigen boerenkaas en vele andere streekproducten.

In de zomermaanden verkopen zij ook boerenschepijs. De boerderij is gelegen langs vele fiets- en wandelroutes en de kanoroute op de Vlist.

 

Bron

Bron: Kaasboerderij van Eijk

Auteursrechten:

Auteur: routeburo

Meer informatie

Kinderdijk

Kinderdijk is een dorp in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Molenlanden. Kinderdijk bevindt zich op de plaats waar de Noord en de Lek samenkomen. De plaats is voornamelijk bekend om de Kinderdijkse molens. De voornaamste bedrijvigheid bestaat uit scheepsbouw.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Gouderak

Gouderak is een klein dorpje dat valt onder de gemeente Krimpenerwaard in de provincie Zuid-Holland, gelegen aan de Hollandse IJssel en grenst aan Gouda, Moordrecht en de Achterbroek. Tussen Gouderak en Moordrecht wordt een veerverbinding onderhouden over de Hollandse IJssel. 

In het jaar 1274 komt men voor het eerst de naam “Gouderak” tegen. Een rak is een recht stuk in een rivier tussen twee bochten. De naam is afkomstig van de schippers op de Hollandse IJssel, die spraken over het Goudsche Rak. In de 15e eeuw begint de veeteelt zich als bestaansmiddel te ontwikkelen. Twee eeuwen later gaat de industrie in de vorm van touwslagerijen en steenbakkerijen een belangrijke plaats in Gouderak innemen. Daarnaast zijn er de rietmattenmakerij en de scheepswerven. In de bloeitijd van Gouderak stonden er 8 steenbakkerijen, 22 touwslagerijen, een grutterij en een korenmolen. Hoe klein Gouderak is geweest kan men opmaken uit een oude bevolkingsopgave waarin is vermeld dat er in het dorp niet meer dan ca. 50 huizen stonden. In 1632 waren dit er ongeveer 70 met een inwonertal van 400. De kerk is gebouwd in 1658. De eerste steen is gelegd door de kinderen van de toenmalige schout Johan Brouk.

De Gouderakkers werden ook stenengooiers genoemd. Deze schimpnaam dateert vermoedelijk uit de 16e eeuw. De Gouderakkers zouden toen, bij gebrek aan ‘echte’ wapens, de vijand met stenen te lijf zijn gegaan. Een andere bijnaam is rakkers. Hier zal de bijnaam van de plaatsnaam zijn afgeleid. In andere plaatsen worden de inwoners rakkers genoemd, omdat de jeugd daar destijds nogal baldadig en vechtlustig was. Nog een bijnaam is schillenvreters. De Gouderakkers waren destijds zo arm, dat zij de aardappelschillen meekookten en opaten. Later waren het de meer welgestelden die dat deden. 

20E EEUW 

Begin jaren tachtig kreeg Gouderak internationale bekendheid vanwege een grote gif affaire. Een wijk met bijna honderd woningen bleek sterk verontreinigd door chemisch afval dat eind jaren vijftig in een ondiep stuk van de rivier (een ‘zelling‘) was gestort en waarop vervolgens een woonwijk, de Zellingwijk, was gebouwd. De woningen moesten worden afgebroken. Het gebied is gesaneerd, en vanaf april 2010 werden nieuwe woningen gebouwd. Het werk werd in 2011 afgerond

Bron

Bron: Golderake

Auteursrechten:

Auteur: routeburo

Meer informatie

Broekhuizen

Broekhuizen was voor 1798 een vrije heerlijkheid van Gouda. In 1798 werd Broekhuizen een zelfstandige gemeente. De zelfstandigheid heeft slechts kort geduurd want in 1811 werd Broekhuizen bij Gouda gevoegd. In 1816 werd Broekhuizen evenals Bloemendaal onderdeel van de nieuw gevormde gemeente Broek, Thuil en 't Weegje. In 1870 werd deze gemeente bij de nieuwe gemeente Waddinxveen gevoegd. En in 1964 werd door grenscorrecties Broekhuizen weer bij Gouda gevoegd.

Auteur: routeburo

Meer informatie

Natuurgebied 't Weegje

't Weegje ook wel het Wijhe genoemd, is een natuur- en recreatiegebied, gelegen in het uiterste zuiden van de Nederlandse gemeente Waddinxveen tussen de Rijksweg A 12, de spoorlijn van Gouda naar Den Haag en de Gouwe.

Het recreatiegebied 't Weegje, heet naar het pad dat tussen de plas en de spoorlijn loopt. Het pad maakte vroeger deel uit van de oude Moortsche Veenwech en vormde een belangrijke verbinding tussen Gouda en Rotterdam. In het midden van het recreatiegebied, bevindt zich een veenwinplas. Deze plas van circa 60 ha, is ontstaan na veenwinning in 1825. De hierbij gewonnen turf, diende als brandstof voor brouwerijen, pottenbakkerijen en verwarming van woningen. Aangrenzend aan 't Weegje, ligt de Koningin Wilhelminakade, de vroegere Zuidkade. Na de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 kreeg het de tegenwoordige naam. Waar nu de spoortunnel is, stond vroeger een wipmolen die bij de aanleg van een spoorlijn in 1903 is afgebroken. Oorspronkelijk bestond dit gebied uit weilanden en boerderijen, tegenwoordig vind men hier naast 't Weegje en restaurant, hoofdzakelijk woonhuizen.

Auteur: routeburo

Meer informatie

Schielands Hoge Zeedijk

Schielands Hoge Zeedijk is een belangrijke dijk in Nederland en strekt zich uit vanaf de Schie bij Schiedam tot de Gouwe bij Gouda in Zuid-Holland. Schielands Hoge Zeedijk beschermt een gebied met 3 miljoen inwoners in Zuid-Holland tegen overstromingen.
Schielands Hoge Zeedijk werd in de 13e eeuw aangelegd in opdracht van Aleid van Holland, gravin van Henegouwen, de dochter van graaf Floris IV van Holland.

Auteur: routeburo

Meer informatie

De Vier Winden

Zuid-Holland

De Vier Winden is een stellingmolen uit 1776 aan de Rotte in de Rotterdamse wijk Terbregge. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen. De molen aan de Terbregse Rechter Rottekade is tegenwoordig buiten bedrijf maar draaivaardig. Onder in de molen worden meelproducten verkocht en meestal draait De Vier Winden gedurende de openingstijden van de winkel.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

De Zwethheul

Zuid-Holland

De Zwethheul was een restaurant in de Nederlandse buurtschap De Zweth. Het restaurant had sinds 1990 een Michelinster en sinds 2005 twee sterren . Na het vertrek van Van Loo behield het restaurant dat overging in de handen van Mario Ridder zijn twee sterren, tot de sluiting in 2015.Het restaurant was gelegen aan de oostzijde van de Schie, op de plek waar het riviertje Zweth uitmondt op het grotere water. De buurtschap Zweth is gelegen tussen Rotterdam en Delft. De plaats behoort tot Schipluiden in de gemeente Midden-Delfland. Op de grond van De Zwethheul stond vanaf 1685 een herberg. In het dorpje was vroeger veel bedrijvigheid. Er waren onder meer een bierbrouwerij, een graanpakhuis en een olieperserij te vinden.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Kandelaarbrug

De Kandelaarbrug is een ophaalbrug voor voetgangers en fietsers, over de Delftse Schie, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De ophaalbrug wordt hydraulisch aangedreven door een cilinder onder het brugdek. De brug heeft, aan de westzijde, de langste oprit van de hele omgeving en in deze oprit zit een 'knik'. Bij benadering maken zo'n 5000 fietsers per week gebruik van de brug en gaat deze in die tijd zo'n 120 keer open. Zijwind bij de Kandelaarbrug maakt het voor schippers lastig deze brug te passeren.

Bron

Bron: Wikipedia

Auteursrechten:

Auteur: routeburo

Meer informatie

TOP Delft - Ackerdijkse Bos

Delft

Toeristisch Overstappunt Delft - Ackerdijkse Bos

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen in een landelijke omgeving. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde of beschreven routes volgen, die u laten kennismaken met de mooiste plekjes. Een TOP is herkenbaar aan een groene stalen halm van ca. 5 meter hoog.

Spot vogels in het Ackerdijkse Bos en neem een kijkje in de beeldentuin van het Art Centre Delft.
Bron

Bron: toproutenetwerk.nl

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: TOP Routenetwerken

Meer informatie

Kruithuis

Delft

Het Kruithuis aan de Delftse Schie werd in 1660 ver buiten de stadsmuren van de stad Delft gebouwd na de ramp met het oude kruithuis in 1654 (de Delftse donderslag).

De twee kruittorens staan midden in een vijver. Het complex is ommuurd en van een slotgracht voorzien. Oorspronkelijk waren beide torens met elkaar verbonden door middel van twee valbruggen en een eilandje, dat nu verdwenen is.

De beide ingangen van de torens zijn voorzien van een tweetal dubbele deuren. De binnenste deuren zijn bedekt met koperen platen. Al het hang-en-sluitwerk is van koper om vonkvorming tegen te gaan. In de torens kon 400.000 pond kruit opgeslagen worden. De beide torens en het pak- en kuiphuis hebben een gemetseld gewelf en hebben aanzienlijk dikkere muren dan het gewelf zelf. Bij een eventuele ontploffing zou dan het dak de lucht in gaan en de muren blijven staan, waardoor er aan de omgeving veel minder schade zou worden aangericht.

Aan de voorkant is een grote stenen brug, zodat het mogelijk is met een vaartuig het complex vanaf de Schie in te varen.
Het complex werd gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en is nog steeds in zeer goede staat.

Auteur: Dromos

Meer informatie

Nieuwe Kerk

Delft

De Brugse geleerde en uitvinder Simon Stevin deed zijn beroemde valproeven op de toren van Delft in de 16de eeuw. Reeds in de Griekse tijd was Aristoteles ervan overtuigd dat zwaardere ballen sneller vallen dan lichtere. Simon Stevin toonde met zijn proeven aan dat dit niet zo was. Hij liet twee loden ballen van 10m hoogte vallen, waarvan de één 10 maal meer woog dan de tweede. Ze kwamen terzelfdertijd op de grond aan. Deze proef zou door Galilei iets later gedaan werden aan de beroemde toern van Pisa. Galilei werd er door beroemd. Weinigen weten dat het eerder door Simon Stevin eerder werd gedaan.

Bron

Bron: Leo Beek, 2004, De geschiedenis van de Nederlandse Natuurwetenschappen, Uitgeverij Kok, p. 29

Auteursrechten:

Auteur: Dromos

Meer informatie

Delft

Wiskundige Ludolph van Ceulen verhuisde van Hildesheim naar Delft en daarna naar Leiden. In 1594 opende hij een schermschool in Leiden. In 1600 werd hij benoemd tot eerste hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden.

Hij leverde de eerste grote Europese bijdrage sinds Archimedes Pi berekende. Hij kwam tot een schatting van π, dat klopt tot 35 cijfers achter de komma.

Hij liet de cijfers in zijn grafsteen graveren

Auteur: Dromos

Meer informatie

Vermeercentrum

Delft

Het gebouw van het St. Lucas Gilde waar Vermeer aan verbonden was, stond aan de Voldersgracht. Het verloren gegane gebouw werd in 2006 min of meer gereconstrueerd en dient tegenwoordig als Vermeercentrum.

INFO:
Link Vermeer Centrum Delft

Auteur: Dromos

Meer informatie

Museum Prinsenhof Delft

Delft

Museum Prinsenhof Delft is een museum in de Nederlandse stad Delft. Het is gevestigd in het voormalige Sint-Agathaklooster dat behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. Het museum belicht Delfts blauw, grote Delftse wetenschappers en Delftse meesters, Willem van Oranje en het Huis Oranje-Nassau. Het museum heeft een collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen uit de Gouden Eeuw. Het museum trekt jaarlijks ongeveer 63.500 bezoekers.
Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Auteur: Wikipedia

Meer informatie

Oude Kerk

Delft

De Oude Kerk (of: Oude Jan) die dateert uit 1246 is de oudste kerk van Delft. Karakteristiek aan de Oude Kerk is de scheefgezakte toren. Omdat er vóór de bestaande kerk eigenlijk geen ruimte was om de toren te bouwen, heeft men waarschijnlijk het water van de Oude Delft op die plaats omgelegd om ruimte te creëren. De toren is vervolgens half op een zandrug en half op de gedempte gracht gebouwd. Door inklinking van de grond ter plaatse van de gedempte gracht begon de toren al tijdens de bouw scheef te zakken. In de toren is ook een knik te zien; doordat de toren al tijdens de bouw scheef stond, heeft men recht verder gebouwd op een scheve basis. Door de eeuwen heen heeft de scheve toren menig stedeling verontrust. In 1843 besloot de 'Raad der stad Delft' dat de toren -uit angst voor instortingsgevaar- tot aan het dak van de kerk moest worden gesloopt. Lokale aannemers hebben toen kunnen voorkomen dat dit besluit daadwerkelijk werd uitgevoerd. De 75 meter hoge toren staat tegenwoordig 1,96 meter uit het lood.

Auteur: Dromos

Meer informatie

Het laden van een noodzakelijk bestand is mislukt. Gelieve de pagina te herladen of het later opnieuw te proberen.

Land: Nederland
Afstand: 153km
Gemaakt door: Ignacio
© Motoren & Toerisme