Toerroute Lucinda Brand M&T sep2022

0 km10 km20 km30 km40 km50 km60 km70 km80 km90 km100 km110 km120 km130 km140 km150 km160 km170 km176 km30 m329 mEinde van de routeFort SanderboutSaillant Hotel Kasteel DoenradeMulderplasVink*EyserboswegKruisbergGraftenlandschapKasteel NijswillerVaalserbergDrielandenpuntKasteel VaalsbroekHeimansgroeveKlooster WittemBrand BierbrouwerijKasteel SchaloenCaubergValkenburg aan de GeulKasteel ValkenburgSint BartholomeuskerkBemelerbergSint LaurentiuskerkGeulhemmerbergGeulhemmergroeve inclusief rotswoningLange RaarbergElsmuseum BeekKasteel SteinUrmondKasteel LimbrichtSittardMariaparkBegin van de route

Toerroute Lucinda Brand M&T sep2022

Routebeschrijving

Bezienswaardigheden

Mariapark

Sittard

Mariapark Sittard, Route vol Verwondering
Mariapark, rustplaats voor pelgrimsDoor de grote toeloop werd de basiliek na enkele jaren te klein om het aantal pelgrims te herbergen. Daarom werd tegenover de kerk een Mariapark aangelegd. Een misleidende naam, want in werkelijkheid is het een pandhof met binnentuin, omgeven door een neogotische kruisweg galerij. 
De tuin wordt van de straat gescheiden door een breed voorportaal, een rustplaats voor de pelgrims. Van hieruit heb je zicht op het interieur van de kerk. Het Mariapark is een bijzonder rijksmonument, waar je tegenwoordig kunt genieten van tal van activiteiten en exposities.
Het Mariapark is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Sittard

Sittard (Limburgs: Zitterd) is een stad in het zuiden van Nederlands Limburg. Zij vormt sinds 2001 tezamen met het iets zuidelijker, in de voormalige Westelijke Mijnstreek gelegen Geleen en een aantal kleinere plaatsen, waaronder Born, de nieuw gevormde gemeente Sittard-Geleen. Door deze fusie is de gemeente Sittard-Geleen qua inwonertal (ong. 100.000) de tweede stad van de provincie geworden. Daarmee heeft Sittard iets van zijn historische betekenis teruggekregen. Het is een van de oudste plaatsen in Nederland en de op een na oudste stad van Limburg.

Auteur: mikert

Meer informatie

Kasteel Limbricht

Limbricht

Sfeervol genieten in de bijzondere ambiance van een echt kasteel.
Landgoed Kasteel Limbricht heeft je heel veel moois te bieden. Je voelt je meteen thuis in het hart van Landgoed Kasteel Limbricht, het proeflokaal. 
Het proeflokaal is eigentijds ingericht en je kunt hier van de gerechten van een veelzijdige bourgondische kleine kaart genieten. De keukenbrigade werkt met
dagverse producten die in de eigen charcuterie en keuken bereid worden,
aangevuld met groenten en kruiden uit de groentekas en kruidentuin. 
Sfeervol genieten op een unieke locatie!

Kasteel Limbricht is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Urmond

Vroeger was Urmond een aanlegplaats voor de scheepvaart op de Maas, er is nog steeds "het Schippershuis" met een prachtige gevel in de stijl van de Maaslandse renaissance en de onbetrouwbare regenrivier is nog steeds angstig dichtbij. De Maas is allang geen natuurlijke regenrivier meer, maar daar komt gelukkig verandering in want in Limburg mag de Grensmaas zijn gang weer gaan. De rivier ligt nu in een diepe bedding die voornamelijk is ontstaan door jarenlange grindwinning. In plaats van het water nog meer in te dammen, willen de Limburgers de natuur meer vrijheid geven. Daarom wordt het strakke keurslijf van de regenrivier in de toekomst opengetrokken. Als het in de zomer weinig regent, daalt de stand van het water aanzienlijk. Maar als in Frankrijk en in de Belgische Ardennen de hemelsluizen zich openen, zwelt de rivier aan. Het stromende water verplaatst met grote snelheid alles wat los en vast zit, grint, klei, zand, zelfs bomen sleurt hij over grote afstanden mee. Tijdens hoogwater worden er grote delen van de oevers afgekalfd. Het zand en grind dat hierbij vrij komt, wordt later door het water weer afgezet. Daardoor ontstaan enorme zand en grindvlaktes. Door de stroombedding te verdiepen en te verbreden, kan er meer water door de rivier stromen, was de oplossing. Maar de provincie wil de stroombak niet groter meer maken en heeft daarom voor glooiende oevers gekozen. Binnen deze bedding mag de Maas in de toekomst zelf haar loop bepalen. Hierdoor zal een dynamisch landschap ontstaan, een bedding die breed en diep is met traag stromend water en ondieptes met een snelstromende rivier. Het landschap zal veranderen, want er zullen moerassen ontstaan en op de oevers zullen zich spontaan ooibossen ontwikkelen. Dus houdt de Grensmaas de komende jaren maar goed in de gaten, er gaat veel veranderen.

Auteur: Waypoint

Meer informatie

Kasteel Stein

Stein

Met de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. De belangrijkste plekken van deze route zijn gemarkeerd met een kunstwerk in de vorm van een speer.


Kasteel Stein heeft door de eeuwen heen een imposante reeks bijzondere bewoners onder zijn dak geherbergd. Je bezoekt een iconisch bouwwerk, dat in de loop der eeuwen uitbouw en bloei heeft gekend, maar ook verval, totdat de ruïne organisch is opgegaan in het prachtige, romantische kasteelpark in Engelse landschapsstijl.

De vrijwilligers van Stichting Het Limburgs Landschap verzorgen vandaag de dag nog rondleidingen op aanvraag en zorgen ervoor dat de verhalen over deze bijzondere plek niet verloren gaan.

Kasteel Stein is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Elsmuseum Beek

Beek

In het gebouw van de voormalige Distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is een museum ingericht, dat geheel in het teken staat van de bekende kruidenbitter Els La Vera.

De authentieke distillatie-apparaten, die vrijwel productie klaar staan opgesteld, zijn de kern van dit museum. Het distilleren wordt op kleine schaal door vrijwilligers gedemonstreerd. Na het bezoek kun je van een kleine proeverij genieten.

Het museum en het proeflokaal lenen zich bij uitstek voor het houden van partijen en evenementen, maar ook presentaties, recepties en andere bijzondere activiteiten komen hier tot hun recht. Je vertoeft hier in een unieke omgeving.
Je kunt de website raadplegen of een e-mail sturen voor meer informatie.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Lange Raarberg

Lange Raarberg

Beklimmingscode van RouteYou : E_3_d

  • Lengte : 0.79 km
  • Stijging : 41 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 5 m / 100 m - 5.27 %
  • Maximale hellingsgraad : 6.16 %

Auteur: Cols&Climbs@RouteYou

Meer informatie

Geulhemmergroeve inclusief rotswoning

Berg en Terblijt

De Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt en heeft een gangenstelsel van ongeveer 25 kilometer. Een bijzonder onderdeel hiervan is de rotswoning. Rotswoningen ontstonden doordat er mergel gewonnen werd en voor de uitgehakte grot een muur met raam en deur geplaatst werd. 
Daarnaast beschikt de ondergrondse steengroeve over een historische kapel uit de tijd van de Franse revolutie en oranjegalerij met medaillons van het huis van Oranje.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Geulhemmerberg

In groeven in de Geulhemmerberg in Zuid-Limburg zijn kleilaagjes te zien die afgezet zijn net na de meteorietinslag die het einde van het Krijt markeert. Tot dan was er een dominantie van dinosauriërs op het land maar dat eindigde met een enorme knal. De inslag van een tien kilometer grote asteroïde op Yucatan, in het huidige Mexico, zorgde voor een ineenstorting van alle terrestrische ecosystemen en een groot deel van de mariene ecosystemen op aarde. De klap veroorzaakte een hevige klimaatcrisis en dinosauriërs en mariene organismen zoals ammonieten stierven met de inslag, of vlak erna, uit. 

Bron

Bron: Geologie van Nederland

Auteursrechten:

Auteur: Dromos

Meer informatie

Sint Laurentiuskerk

Bemelen

Sint Laurentiuskerk, Bemelen

De kerk van de Heilige Laurentius was door prins-bisschop Balderik II van Luik (1007-1018), tesamen met de tienden van Bemelen, geschonken aan het kapittel van O.L. Vrouwe te Maastricht. Deze schenking werd in 1157 door paus Adriaan IV bevestigd. Zij was de moederkerk van de St. Martinusparochie te Wijck-Maastricht.
Van de mergelstenen, ongelede toren gaan delen van de oostmuur terug tot de 12e eeuw, de rest dateert uit ca. 1350. De huidige spits is van rond 1760. De vroegere kerk werd in 1845 vervangen door een neoclassicistische kerk, wellicht naar een ontwerp van Mathias Soiron. De kerk werd in 1976 gerestaureerd. Mathias Soiron stierf in het jaar dat de kerk werd gebouwd en ligt tegen de kerkmuur, rechts naast ingang, begraven.
Bron

Bron: Van Harte Eijsden Margraten

Auteursrechten:

Auteur: Eijsden-Margraten

Meer informatie

Bemelerberg

Bemelen

Het natuurgebied op en rond de Bemelerberg is zo bijzonder dat Stichting Limburgs Landschap al in 1942 besloot dit gebied te beschermen. 
Het was en is nog steeds de enige Nederlandse groeiplaats van de berggamander. Die traditie leeft voort en ook andere flora en fauna, zoals wilde orchideeën en zeldzame vlinders, vonden hier hun plek. 
Bij het beheer wordt hulp ingeroepen van het Mergellandschaap. Die begraast behendig de heuvels en houdt zo het landschap open. Als wandelaar geniet je van spectaculaire uitzichten over bloemrijke graslanden en indrukwekkende mergelwanden met ingangen naarde mergelgroeves. 
Deze onderaardse ruimtes zijn ontstaan door de winning van mergel en worden tegenwoordig alleen nog door vleermuizen gebruikt.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Sint Bartholomeuskerk

Eckelrade

Sint Bartholomeuskerk, Eckelrade

Gotische kerk met driebeukig schip en 3/8 absis en een ongelede toren met ingesnoerde spits. Het zadeldak dekt de drie beuken.

Bouwgeschiedenis
Het oudste deel van de kerk stamt uit de 13e eeuw. Van de eenbeukige kerk uit die tijd resten nog inwendige muurresten. Het onderste deel van de toren dateert uit de 14e eeuw, evenals het gotische koor en een kapel aan de noordzijde. Mogelijk is de toren in de 15e eeuw verhoogd. De kapel aan de noordzijde werd in 1717 vergroot tot een volledige noordbeuk. Daarbij werden tevens het schip en het koor verhoogd. De toren kreeg een classicistisch toegangspoortje. Toen de parochie in 1845 zelfstandig werd, werden aan de noordzijde een sacristie en een doopkapel aangebouwd. In 1923 werd de neogotische zuidbeuk toegevoegd op een plint van Kunradersteen naar plannen van architect Heurkens. In 1958 werd de toren gerestaureerd, in 1964-'65 de rest van de kerk.

Exterieur
De kerk is gebouwd in mergel. Het onderste deel van schip en aanbouw bestaat uit ongehouwen blokken kunradersteen, het bovenste deel uit gezaagde blokken. De raambogen in de kerk zijn gotisch voor het oude deel en neogotisch voor de zijbeuk uit de 20e eeuw. De kerk is met zwarte pannen gedekt. De toren is geheel opgetrokken uit gezaagde blokken en is met leien gedekt. Tegen de kerk is tevens een devotiekapel aangebracht.

Interieur
Het interieur wordt gedekt door stucgewelven. De scheibogen zijn spits van vorm en rusten op ronde pijlers. Tot de inventaris behoren een laat-gotische St.-Anna-te-drieën uit circa 1500, een hardstenen wijwaterbak uit de 16e eeuw, en een hardstenen doopvont uit circa 1860. In de zuidmuur zijn enkele grafmonumenten uit 1644-1736 opgenomen.
Bron

Bron: Van Harte Eijsden Margraten

Auteursrechten:

Auteur: Eijsden-Margraten

Meer informatie

Kasteel Valkenburg

Valkenburg

Al bijna duizend jaar bepaalt het kasteel van Valkenburg het aangezicht van dit middeleeuwse stadje. Rond 1115 werd er een kasteel gebouwd langs de handelsweg tussen Maastricht en Keulen. 
Met de strategische ligging bovenop de Heunsberg
lijkt van het Kasteel van Valkenburg een onneembare vesting. Toch is het verhaal van het kasteel een van belegering, bezetting en verwoesting. Afgewisseld door tijden van voorspoed zorgde dit voor een aantal bouwfases van het kasteel. 

Rampjaar 1672 blijkt fataal voor het Kasteel van Valkenburg. Niet door de vijand, maar door de ‘eigen’ Staatse troepen werd het kasteel opgeblazen, zodat het niet in handen viel van de Fransen. 
Sindsdien is er slechts een ruïne overgebleven, die
door de eeuwen heen verder beschadigd raakte door gebrek aan onderhoud en als bron van mergelsteen voor andere gebouwen. 
Wat rest zijn muurgedeeltes uit de 12e tot en met de 16e eeuw (Ridderzaal, wapenkamer, kapel), de Dwingel (een versterkte weg) en het onderaardse gangenstelsel onder de kasteelruïne, waarvan een gedeelte is ontstaan door mergelwinning en een gedeelte gecreëerd is als vlucht- of aanvalsgang. 
Vandaag de dag is het Kasteel van Valkenburg Nederlands enige hoogteburcht en een van de meest geliefde attracties van Valkenburg.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Valkenburg aan de Geul

Valkenburg aan de Geul,Valkenburg

Kerststad Valkenburg

Tijdens de winter wordt het Zuid-Limburgse geulstadje Valkenburg omgetoverd tot Kerststad Valkenburg. In Wist je dat in 2014 Valkenburg in de CNN Top 10 World Christmas Destinations stond! Tijdens de kerst is Valkenburg gehuld in betoverend mooie sferen met overal warme kerstlichtjes en fraai versierde kerstbomen. Je ziet, ruikt, hoort en proeft er in alles kerst en er is van alles te beleven. Ondergronds, in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, kunt u de 2 unieke kerstmarkten bezoeken. Zonder twijfel is Valkenburg dé kerststad van Nederland!

Auteur: Dromos

Meer informatie

Cauberg

Cauberg

Beklimmingscode van RouteYou : D_3_c

  • Lengte : 0.88 km
  • Stijging : 56 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 6 m / 100 m - 6.26 %
  • Maximale hellingsgraad : 10.9 %

Auteur: Cols&Climbs@RouteYou

Meer informatie

Kasteel Schaloen

Oud-Valkenburg

Het is één van de meest sprookjesachtige kastelen van Nederland. Het omgrachte Kasteel Schaloen heeft, zoals het er nu uitziet, iets weg van een Frans jachtslot. 
De allereerste bouw uit de twaalfde eeuw, brandde in de zestiende eeuw volledig af. De bijgebouwen, stallen en schuren, stammen uit de achttiende eeuw. 
Na de Franse bezetting krijgt het kasteel tijdens een restauratie van architect Pierre Cuypers in 1894 zijn huidige uiterlijk met de westelijke toren en traptoren. 

Tip! Kijk je in de gracht vanuit de grote stenen brug, dan zie je geheid een heleboel karpers zwemmen…
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Brand Bierbrouwerij

Wijlre

Ontdek de oudste brouwerij van Nederland (sinds 1340).Maak kennis met de eeuwenoude geschiedenis van het bier waar Limburg trots op is. Voel, ruik en beleef hoe Brand nog elke dag met passie en liefde voor het vak wordt gebrouwen en leer alles over het brouwproces. 
De rondleiding eindigt in het Brand Proeflokaal. Dé plek waar het Brand-DNA het beste tot z’n recht komt. Waar je de échte gastvrijheid van Brand zelf kunt ervaren en waar je alle Brand bieren het beste kunt proeven.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Klooster Wittem

Wittem

Deze leefgemeenschap van paters en broeders en voormalige priesteropleiding heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig centrum voor pastoraat en christelijke spiritualiteit. Maar voor de meeste mensen is Klooster Wittem een geliefd bedevaartsoord. Iedere dag is het er een komen en gaan van mensen die even een kaarsje willen aansteken in de Gerarduskapel, de kloosterkerk of -ter ere van Maria- in de sobere Smartenkapel. Uniek is de monumentale kloosterbibliotheek en de kloosterboekwinkel volmaakt deze plek vol devotie.
www.bezininlimburg.nl
www.kloosterwittem.nl
info@kloosterwittem.nl
043-4501741

Auteur: Bezin in Limburg

Meer informatie

Heimansgroeve

De Heimansgroeve is een voormalige steengroeve in het zuiden van Nederland, ten noordwesten van Cottessen. Hij is genoemd naar de natuuronderzoeker Eli Heimans. Dit is de enige locatie in Nederland waar gesteente uit het Carboon aan de oppervlakte komt. De groeve ligt in een helling van een door de Geul uitgeslepen dal. Hier bevindt zich leisteen en kolenzandsteen van de Formatie van Epen, die meer dan 270 miljoen jaar oud is, uit het tijdperk Namurien (onderdeel van het Carboon). Aanvankelijk werd er in de groeve gesteente gewonnen voor het verharden van wegen. In een zijwand werd later een gat gemaakt in de hoop er steenkool aan te treffen. In deze zogenaamde steenkoolgrot ontdekte Eli Heimans in 1910 fossielen. Hij beschreef de plek in zijn boek In het Krijtland (1911). In 1936 werd de groeve onder leiding van de geoloog Willem Jongmans vergroot om geologisch onderzoek te kunnen verrichten. Tegenwoordig is de Heimansgroeve niet meer in gebruik. De groeve is een geologisch monument dat wordt beheerd door de Stichting Het Limburgs Landschap. Omdat het gesteente hier erg hard is heeft het KNMI onder de groeve een seismologisch meetstation opgesteld om aardbevingen te registreren.

Bron

Bron: Wikipedia

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Wizpr.guide

Meer informatie

Kasteel Vaalsbroek

Vaals

Vaalsbroek,
ligt ten zuidwesten van Vaals bij de buurtschap Raeren, aan de voet van
de Eschberg. Het is ontstaan van de in 1479 genoemde 'hoff zo Broiche'.
De ligging van de huidige buitenplaats en het kasteel op de helling van
een heuvel lijkt niet te rijmen met de naam Vaalsbroek, die een
situering in een laaggelegen moerassig gebied suggereert. Voor de
huidige plaats van het landhuis is waarschijnlijk de ligging van de van
het reliëf afhankelijke watermolen bepalend geweest.

Het
huidige landhuis werd kort na 1733 gebouwd, mogelijk na het ontwerp van
Laurenz Mefferdatis. Dit was ter vervanging van een kasteel, waarvan het
grootste deel van het overwelfde laatmiddeleeuwse onderhuis
waarschijnlijk nog resteert. In 1761 liet Johann Arnold von Clermont het landhuis ingrijpend verbouwen naar plannen van Joseph Moretti.

Ter
linkerzijde van het huis wordt het water van de Zieversbeek opgestuwd in
een zeer grote molenvijver. De zich aan de uitstroom bevindende
Vaalsbroekermolen werd gebouwd in 1765 en dreef met waterkracht de
eveneens in 1765 door Johann Arnold von Clermont gestichte spinnerij
aan. Deze spinnerij is een voortzetting van een korenmolen die in 1542
werd genoemd en op dezelfde plaats zal hebben gestaan. In 1860 werd de
watermolen, die inmiddels weer in een korenmolen was veranderd, vergroot
en voorzien van een stoommachine, waaraan de vierkante schoorsteen nog
herinnert. De watermolen is tot circa 1960 in bedrijf geweest en kreeg
in 1990 een horecafunctie.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Drielandenpunt

Gemmenich

Les Trois Bornes of het Drielandenpunt is de naam van het punt waar België, Nederland en Duitsland samenkomen, gelegen bij grenspaal 193 met daarop de 3 letters B, D en NL. Het punt ligt vlak bij de Boudewijntoren. Deze toren van 50 meter hoog torent koninklijk uit boven het lieflijke landschap. De lift met glazen wanden brengt u in enkele seconden naar een plateau vanwaar u een uniek uitzicht hebt over drie aangrenzende landen. Naast deze politieke bijzonderheid is dit punt ook het hoogste punt van Nederland. In de aanpalende bossen zijn diverse mooie wandelroutes aangelegd.

-Gebouwenerfgoed
-Monument
-Park en tuin
-Natuurerfgoed
-Panorama, belvedère, landschap

Bron

Bron: Tourisme Liége

Auteursrechten:

Auteur: Fédération du Tourisme de la province de Liège

Meer informatie

Vaalserberg

Vaals

De hoogste plek van Nederland zou op een andere plek op de Vaalserberg in Zuid-Limburg liggen dan nu wordt aangegeven. Volgens Staatsbosbeheer blijkt die hoogste plek zestig meter verder naar het zuiden te liggen. De Vaalserberg heeft een hoogte van 322,7 meter boven NAP. Staatsbosbeheer en Bureau MTD Landschapsarchitecten ontdekten de fout toen de plek van de paal op de hoogste plek werd vergeleken met de nieuwste digitale hoogtekaarten van Nederland.

Bron

Bron: Wandelwereld

Auteursrechten:

Auteur: Dromos

Meer informatie

Kasteel Nijswiller

Wittem

Ten zuidoosten van het dorp Nijswiller staat, op de rechteroever van de Sinselbeek, kasteel Nijswiller. In het oudste gedeelte zit een ongelijkmatig stuk muur van 2 meter dik. Dat duidt erop dat het huis een middeleeuwse oorsprong heeft. De uitspringende hoektoren wordt als oudste element van het huis beschouwd. Op het dak staat een windvaan met het wapen van Jan (II) van Eynatten.

Hij is één van de eigenaren die in de loop der eeuwen dit kasteel in bezit hadden. In 1860 werd het huis aanzienlijk uitgebreid. Aan de zuidkant kwamen bordessen met natuurstenen balustraden en grachten werden gedempt. In 1934 kwam het kasteel in bezit van de zusters Franciscanessen, daarna werd het een bezinningscentrum. Tegenwoordig is het kasteel privé bezit en is er een bed and breakfast in gevestigd.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Graftenlandschap

Wahlwiller

Het terrassenlandschap ten noorden van Wahlwiller is wereldberoemd om zijn graften. Eeuwen geleden, toen de boeren hier de steile hellingen wilden bebouwen, legden ze terrassen aan. Om te voorkomen dat de kopkant van de akker zou wegspoelen, werden haaks op de helling een paar voren gegraven. De grond bleef braak liggen waardoor er struiken opschoten en een natuurlijke dijk ontstond. Graven in het Limburgs is graoven en graoft werd graft. Mooi is het in elk geval; dit Hollands rijstlandschap.
Bron

Bron: Roots

Auteursrechten:

Auteur: Natuurmagazine Roots

Meer informatie

Kruisberg

Kruisberg

Beklimmingscode van RouteYou : D_2_c

  • Lengte : 0.71 km
  • Stijging : 52 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 7 m / 100 m - 6.5 %
  • Maximale hellingsgraad : 14.88 %

Auteur: Cols&Climbs@RouteYou

Meer informatie

Eyserbosweg

Eyserbosweg

Beklimmingscode van RouteYou : D_1_c

  • Lengte : 0.9 km
  • Stijging : 76 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 8 m / 100 m - 8.48 %
  • Maximale hellingsgraad : 13.77 %

Auteur: Cols&Climbs@RouteYou

Meer informatie

Vink*

Nuth

Vink is een kluster van enkele boerderijen en woningen in de buurt van Wijnandsrade. De woningen liggen aan een helling die in de richting van Hunnecom loopt en 900 meter lang is. Gemiddeld stijgt de weg 3,1%, maximaal 5%. Op het hoogste punt van de verkeersluwe klim ligt manege de Blauwe Steen..De naam van het gehuchtje is tevens de naam van de klim: 'Vink'.

Bron

Bron: Limburgs Mooiste

Auteursrechten:

Auteur: Obvion Limburgs Mooiste

Meer informatie

Mulderplas

Schinnen

De Mulderplas is een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij de buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen. De Mulderplas is een visvijver omringd door kleinschalige en soortenrijke natuur. 
Hier wandel of fiets je in alle rust langs de vijver vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Over de Geleenbeek scheert het ijsvogeltje en houten vlonderpaden leiden je over kwetsbare en anders onbegaanbare natuur.


Van slikvijver tot natuurmonument
De huidige Mulderplas zag er vroeger heel anders uit. Voor de komst van de Zuid-Limburgse mijnen was er niet eens een plas en lag hier een middeleeuwse graanmolen. 
Rond 1960 kochten de Staatsmijnen dit gebied om er een grote slikvijver van te maken. Na de mijnsluitingen is dit uiteindelijk herontwikkeld in het huidige natuurgebied. Ontdek het zelf en neem zeker een kijkje bij en door het tijdvenster om dieper in de boeiende geschiedenis van de Mulderplas te duiken.

Bij de Mulderplas ligt verder de Muldermolen en de Alfa bierbrouwerij, één van de weinige grote familiebrouwerijen in Nederland. Zo is hier gelegenheid genoeg om na je
ontdekking van dit natuurgebied een verfrissende pauze te nemen…
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Saillant Hotel Kasteel Doenrade

Doenrade

Romantisch genieten in een Limburgs kasteeltje!
Verscholen in een groen dal en omgeven door landerijen en bossen ligt Saillant Hotel Kasteel Doenrade. Dit unieke rijksmonument uit de 12e eeuw biedt een uniek decor voor zowel de toeristische als zakelijke gast. 
Kleinschaligheid en persoonlijke aandacht staan je gegarandeerd te wachten, of je nu komt om te logeren, dineren, vergaderen, trouwen of feesten!

Dineren bij Saillant Hotel Kasteel Doenrade
Vorstelijk dineren, dat doe je in het bijzondere kasteelrestaurant! 
Chefkok Guido Goltstein en zijn brigade staan garant voor een verfijnde kookstijl en gebruiken hiervoor natuurlijk mooie producten uit de eigen streek! Wees welkom voor een gezellig avondje uit.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Fort Sanderbout

Sittard

De historische binnenstad van Sittard kent veel verborgen pareltjes. Zoals Fort Sanderbout. Verscholen in de oostelijke schootsvelden bij de Putstraat ligt dit enige zichtbare bolwerk
uit de oude vestingwerken van Sittard. Het is één van de laatste getuigen van een bewogen geschiedenis. 
Tegenover het fort vindt men de Wijngaard Fort Sanderbout. De wortels van de druivenranken halen hun voeding uit de eeuwenoude schootsvelden. Een gedreven clubje vrijwilligers verzorgt de druivenranken met veel liefde en toewijding. Binnen in het Fort maken ze op ambachtelijke wijze heerlijke wijn van hun pinot noir en pinot gris druiven: de Zittesje Wien van de Wal.

Het fort herbergt nu drie exposities: verdediging door de eeuwen heen, Joodse begraafplaats en wijngaard. Drie totaal
verschillende thema’s die samen het verhaal van Sittard vertellen. Een vestingstad waar verdediging, religie en voeding van levensbelang waren.
Archeo Route LimburgMet de Archeo Route Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. De belangrijkste plekken van deze route zijn gemarkeerd met een kunstwerk in de vorm van een speer.
Bron

Bron:

Auteursrechten: All rights reserved

Auteur: Visit Zuid-Limburg

Meer informatie

Het laden van een noodzakelijk bestand is mislukt. Gelieve de pagina te herladen of het later opnieuw te proberen.

Land: Nederland
Afstand: 177km
Gemaakt door: Motoren & Toerisme
© Motoren & Toerisme