In de Kerkstraat ontmoet je Porcocrates, een kunstwerk uit brons en polyester waarbij de levensgrote pop en het varken de millenniumwissel symboliseren.
Auteur: Lannoo
Meer informatie
Een van de bekendste Neerpeltenaars is ongetwijfeld legeraalmoezenier Sooi Willems (1910-1990). Heel Vlaanderen trok hij rond om de militairen een hart onder de riem te steken. Overal was hij een graag geziene gast met een boeiende spreekstijl. Neerpelt eert hem met een borstbeeld op het Sooi Willemsplein. Op hetzelfde plein staat het vredesmonument Take care of your dreams. Die dromen worden voorgesteld door kleurrijke wolken die wijzen op het multiculturele in onze samenleving.
Auteur: Lannoo
Meer informatie

Aan deze bushalte stopt lijn 307 Hamont - Leuven met een frequentie van 2 tot 4 bussen per uur. Ook belbus 745 Overpelt - Neerpelt (enkel op aanvraag) stopt hier één keer per uur. U dient uw rit minstens 1 uur op voorhand telefonisch te reserveren via de belbuscentrale van De Lijn Limburg : 011 85 03 00.Om een route te plannen
klik hier.
Voor meer informatie kan je bellen naar 070 220 200 of surfen naar www.delijn.be.Auteur: TRAJECT - Mobility Management
Meer informatie

Aan deze bushalte stopt lijn 307 Hamont - Leuven met een frequentie van 2 tot 4 bussen per uur. Ook belbus 745 Overpelt - Neerpelt (enkel op aanvraag) stopt hier één keer per uur. U dient uw rit minstens 1 uur op voorhand telefonisch te reserveren via de belbuscentrale van De Lijn Limburg : 011 85 03 00. Om een route te plannen
klik hier.
Voor meer informatie kan je bellen naar 070 220 200 of surfen naar www.delijn.be.Auteur: TRAJECT - Mobility Management
Meer informatie
De Sint-Jozefkerk is de parochiekerk van Overpelt-Fabriek in de Belgische provincie Limburg. De kerk is gelegen aan de Fabrieksstraat.
In 1888 vestigde zich hier een zinkfabriek, in de nabijheid waarvan zich de fabrieksnederzetting Overpelt-Fabriek ontwikkelde. De fabriek financierde de bouw van de kerk, welke in 1906 werd ingewijd. De kerk werd aanvankelijk bediend door de Salvatorianen uit Hamont, maar vanaf 1908 door het bisdom. In 1978 werd het gebouw, dat eigendom was van de fabriek, voor het symbolisch bedrag van één frank aan de parochie overgedragen.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Dit is een knooppunt van het Limburgse fietsroutenetwerk. Knooppunt 128 ligt ten noorden van het bedrijventerrein Nolimpark (aan de Zuid-Willemsvaart).
Voor de precieze locatie van alle knooppunten en het plannen van jouw route via het fietsroutenetwerk,
klik hier.Auteur: TRAJECT - Mobility Management
Meer informatie
Joe's Bridge is de bijnaam van brug nummer 9 over het Kanaal Bocholt-Herentals in Lommel in de wijk Barrier. De brug kreeg de naam van Britse troepen in september 1944. De brug diende als springplank voor het grondoffensief van de Operatie Market Garden.
Op 10 september 1944 kregen Britse manschappen van de Irish Guards de ondermijnde brug bij een verrassingsaanval vanaf het aanpalende industriecomplex in Overpelt ongeschonden in handen.
Op dat moment leverden Duitse elitetroepen in het 12 km zuidelijker gelegen Hechtel nog hevige gevechten met de Welsh Guards in de Slag om Hechtel. Via een omsingelingsbeweging in noordoostelijke richting langs Eksel, Overpelt en Neerpelt slaagden de Irish Guards erin het kanaal te bereiken. Door de verovering van de brug werd terugtrekkende Duitse troepen uit Hechtel de pas afgesneden. In de daaropvolgende dagen poogden de Duitsers de brug tevergeefs te heroveren, o.a. met bajonetgevechten en troepenversterkingen, waarbij ook burgerslachtoffers vielen. De brug kreeg van de Britten de naam Joe's Bridge als eerbetoon aan luitenant-kolonel John Ormsby Evelyn Vandeleur , bevelhebber van de Irish Guards. Een gedenksteen aan de voet van de brug herinnert aan de gebeurtenis op 10 september 1944.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie

Aan deze bushalte stopt lijn 307 Hamont - Leuven met een frequentie van 2 tot 4 bussen per uur. Ook belbus 711 Lommel Vreyshoring - Lommel station (enkel op aanvraag) stopt hier één keer per uur. U dient uw rit minstens 1 uur op voorhand telefonisch te reserveren via de belbuscentrale van De Lijn Limburg : 011 85 03 00. Om een route te plannen
klik hier.
Voor meer informatie kan je bellen naar 070 220 200 of surfen naar www.delijn.be.Auteur: TRAJECT - Mobility Management
Meer informatie
Dit is een knooppunt van het Limburgse fietsroutenetwerk. Knooppunt 230 ligt ten noord-oosten van het bedrijventerrein Maatheide.
Voor de precieze locatie van alle knooppunten en het plannen van jouw route via het fietsroutenetwerk,
klik hier.Auteur: TRAJECT - Mobility Management
Meer informatie
De Grenswachter is de naam van een ronde stenen korenmolen te Luyksgestel die in 1891 werd gebouwd. Het is een beltmolen.
Op deze plaats stond in 1644 al een standerdmolen. Deze brandde echter af in 1889. De toenmalige molenaar lustte wel een borrel en was in de schulden geraakt bij graanhandelaar Goossens uit Eindhoven. Deze was het die de grond verwierf en een nieuwe, stenen, molen liet bouwen. De molen kwam in 1892 in het bezit van de familie Van Grootel en bleef dat tot 1970, daarna werd ze eigendom van de gemeente Luyksgestel.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Deen is een windkorenmolen te Luyksgestel. Het is een beltmolen en een bovenkruier die gebouwd is in 1839.
De naam van de molen is ontleend aan een uit Denemarken afkomstige molenaar die J. Pleek heette. Hij liet de molen bouwen juist nadat België van Nederland was afgescheiden. Oorspronkelijk betrof het een grondzeiler, en pas in 1914 werd ze tot beltmolen verbouwd. In 1940 werd de molen tijdens een storm vernield, en ze werd heropgebouwd waarbij de as en de roeden van korenmolen De Hoop uit Giessendam werden gebruikt.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
De Sint-Petrus'-Bandenkerk in Leende is een laat-gotische kruisbasiliek met ingebouwde toren, die na de brand van 1699, ontstaan door blikseminslag, in 1714 weer opgebouwd is. De toren is bekroond met een blaasvormige bol die in de volksmond de 'Lindse Blaos' wordt genoemd. Dit karakteristieke beeld is al van verre zichtbaar. De toren werd hersteld in 1884, 1905 en 2001. Ze heeft vier klokken, die na de roof van de klokken door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog door nieuwe werden vervangen. De toren wordt gesteund door vier overhoekse steunberen, waarvan een de functie van trappentoren heeft en wordt bekroond door een afzonderlijk spitsje. De toren is versierd door lisenen die de vlakken in spaarvelden verdelen, die afgesloten worden door natuurstenen driepasfriezen. De westingang is tijdens de restauratie van 1905 naar neogotische trant vernieuwd.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
B&B Oostrik biedt accommodatie met een tuin en gratis WiFi in Leende. Elke accommodatie beschikt over een terras, een kitchenette met een koelkast, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche.
BronBron: Booking.com
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Booking.com
Meer informatie
De grafheuvels van Hamont-Achel zijn een groep van acht grafheuvels, gelegen in de Noord-Limburgse gemeente Hamont-Achel in België. Ze liggen in het bosgebied Haarterheide tussen Achel en Hamont in.Deze vrij grote grafheuvels dateren uit de late bronstijd (ongeveer 1400 jaar voor Christus).
Zij waren opgebouwd uit heideplaggen en omgeven met een palenkrans.
Deze heuvels bevatten de lijkresten die in een boomstamkist werden bijgezet.
Ze zijn deels in hun oorspronkelijke staat hersteld, waarvan er een, de noordoostelijke van het stel, terug een palenkrans heeft gekregen. Ook een tweede en een derde heuvel hebben terug een palenkrans gekregen.
In 1962-1963 werden er door de Nationale Dienst voor Opgravingen urnen en potten gevonden. Deze zijn in bruikleen gegeven aan het gemeentelijk Museum Grevenbroek. Sommige resten waren in een kuiltje bijgezet. Er werd verder een naar het noordoosten gericht graf met sleutelgat-vorm gevonden direct naast de weg.
In de onmiddelijke omgeving bevind zich het Boskerkhof (aangelegd in 1978).
De begraafcirkels op dit kerkhof vinden hun inspiratie in de ronde grafheuvels uit de brons- en ijzertijd.
Auteur: Bretel
Meer informatie
Kasteel Grevenbroek was ooit het jachtslot van de heren van Grevenbroek; de oorsprong ervan gaat terug tot de 14de eeuw. Het kasteel werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk verbouwd. Het in baksteen opgetrokken gebouw is versierd met speklagen en geaccentueerde ramen. Het linkergedeelte heeft twee spitse torentjes; een zwaardere hoektoren bepaalt het beeld aan de rechterkant.
Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Klooster Catharinadal, bij het kasteel Genenbroek, genoemd naar de heilige Catharina van Siena, tegenwoordig een kaasmakerij. Dit is een overblijfsel van een franciscanessenklooster uit 1432 dat met steun van de heer van Asten werd gebouwd en dat onderwijs voor welgestelde meisjes verzorgde. Er waren stichtingen van hier uit in Dommelen en Arendonk. Het complex omvatte onder meer een oliemolen, een boerderij en een spinhuis. Tijdens de Franse Revolutie werden de zusters verjaagd en werd het geheel omgevormd tot een boerderij. De huidige gebouwen, met fraaie gevels in baksteenmetselwerk, stammen uit 1815, maar de gotische gewelfde kelder van het Spinhuis is nog intact. Catharinadal bevindt zich vlak bij Domein Grevenbroek.
Auteur: Bretel
Meer informatie
Van het oorspronkelijke 15de-eeuwse klooster, volledig ommuurd en met grachten omringd, rest niet veel meer. Na de Franse Revolutie werd het verkocht en grotendeels afgebroken. De resterende gebouwen zijn de gerestaureerde hoeve (nu een kaasmakerij) en het laatste gebouw in de dreef, het Spinhuis, met een gotisch gewelfde kelder uit de 16de eeuw.
Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Langs het Sint-Michielshof wandelen we tot aan het Monument Grevenbroek, dat verwijst naar de gelijknamige heerlijkheid die vanaf de 14de eeuw Achel, Hamont en Lille omvatte. De bronzen figuren staan symbool voor de wetgevende, bestuurlijke en rechtsheerlijke macht van die tijd.
Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Het witte gebouwtje achter het monument voor de gesneuvelden is de Simonsschool, opgericht door de eigenaars van het Simonshuis voor de katholieke jeugd van Achel tijdens de schoolstrijd van 1879-1883.
Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
In eht Simonshuis aan de Generaal Dempseylaan zijn het VVV-kantoor en het gemeentelijk Museum Grevenbroek gevestigd. In het parkje staan we voor de prachtige villa die in 1883 werd gebouwd door de Teutenfamilie Simons. Teuten waren rondreizende handelaars die van april tot oktober met koopwaar zoals linnen, leer, koper- en aardewerk naar Holland, naar Westfalen en Denemarken, en zelfs tot in Gdansk trokken. Met die activiteit viel vaak goed geld te verdienen, wat het de families mogelijk maakte fraaie herenhuizen te bouwen. Het Simonshuis telt twee bouwlagen en vijf traveeën, waarvan de middelse is uitgewerkt als toegangsdeur en waarvan de verticale lijn doorloopt tot in het dak. De woning is opgetrokken in baksteen, al werden de hoeken en de deuromlijsting extra geaccentueerd door het gebruik van een andere steensoort. Twee zware vierkante toren begrenzen het huis. Doordat ze wat naar achter staan, beheersen ze het gebouw niet te sterk. Het interieur is rijkelijk versierd met stucwerk waaronder hondenkoppen: een verwijzing naar de trouwe viervoeters die de Teuten op hun tochten vergezelden.
Auteur: Erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
De Sint-Monulphus en Gongulphuskerk is de parochiekerk van Achel in de Belgische provincie Limburg. De kerk is gelegen aan het Michielsplein.
Reeds in 1139 werd melding gemaakt van een kerk op deze plaats, maar er was reeds een 11e-eeuws romaans kerkje. Op de grondvesten daarvan werd het latere gotische koor gebouwd. De gotische kerk werd gebouwd van 1450-1460 ongeveer. In 1670 werd het gebouw verfraaid, maar van een toren was -vanwege geldgebrek- geen sprake. Men bediende zich van een houten klokkenstoel. Pas van 1753-1758 werd de toren gebouwd, ontworpen door H. Deelen uit Mierlo. In 1846 sloeg de bliksem in de toren in, maar de schade werd hersteld.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Het Simonshuis is een teutenhuis uit 1883, dat omringd is door een park. Het werd gebouwd door Willem Simons, telg uit een teutenfamilie welke ook burgemeesters leverde. Van 1913-1977 betrok de Eindhovense industrieel Frans Schellens het huis, en op de plaats van de teutenhoeve achter het huis was het bedrijf: Tissage de Velours, dat de gordijnstof velours vervaardigde. Van 1944-1945 diende het huis als hoofdkwartier van Generaal Miles Dempsey. Ook president Dwight Eisenhower en veldmaarschalk Bernard Montgomery bezochten het huis.
In 1974 werd het huis aangekocht door de gemeente, sinds 1982 zetel van de Dienst voor Toerisme en in 1988 vestigde zich ook het museum in dit gebouw. In 1997 werd een bijgebouw toegevoegd.
Auteur: Bretel
Meer informatie
Al in de 9de eeuw was er sprake van een gebied Palethe, later vervormd tot Pelt. In het begin van de 13de eeuw kwam er reeds een verdeling tussen Neerpelt en Overpelt. Samen met Kaulille en Kleine-Brogel vormden ze de heerlijkheid Pelt, die afhankelijk was van het graafschap Loon.
Vanaf de 17de eeuw zorgden de Teuten die zich in Neerpelt en omgeving vestigden, voor wat welstand. Het duurde echter nog tot de 19de eeuw eer Neerpelt en de Noorderkempen ontsloten werden. Dit gebeurde aanvankelijk door de aanleg van het Kempens Kanaal, later door de spoorverbindingen Hasselt-Eindhoven (1866) en Antwerpen-Mol-Mönchengladbach (1879). In de 20ste eeuw werd Neerpelt een regionaal handels- en dienstencentrum.
De talrijke winkels en terrasjes in het centrum van Neerpelt zijn een bijkomende reden om je tot een rustpauze te verleiden.
BronBron:
Auteursrechten: All rights reserved
Auteur: Lannoo
Meer informatie
Neerpelt is een voormalige gemeente in het noorden van de Belgische provincie Limburg die als deelgemeente op 1 januari 2019 opging in de nieuwe fusiegemeente Pelt. Inwoners van Neerpelt worden 'Neerpeltenaren' genoemd.In Neerpelt zijn sporen van prehistorische beschaving teruggevonden. Samen met het hoger gelegen Overpelt werd Neerpelt vanaf de vroege middeleeuwen dichter bevolkt. Het kreeg toen de naam Paleth . Pas in 1218 kwam het voorvoegsel "neer-" voor. Sommige bronnen geven aan dat de Ierse missionaris Willibrordus in de buurtschap Herent een kapel zou gebouwd hebben. Hiervan is echter niets bewaard gebleven en er is evenmin een bevestiging door archeologische vondsten.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Vermoedelijk bestond hier al een houten kapel, toen in de 13e eeuw de eerste stenen kerk werd gebouwd. In deze kerk waren altaren ter ere van diverse heiligen te vinden. In de 16e eeuw werd de, ook nu nog bestaande, toren aangebouwd in laatgotische stijl. In 1619, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd deze toren in brand gestoken, maar in 1622 werd ze hersteld. In 1680 werd een zijbeuk toegevoegd en in 1683 werd de torenspits vernieuwd. In 1807 werd een orgel geïnstalleerd dat afkomstig was uit de Sint-Janskerk van Diest. In 1830 werd de kerk hersteld en er werden twee zijbeuken toegevoegd. In 1892 sloeg de bliksem in de toren in, waarbij ze gedeeltelijk afbrandde. Enkele jaren later werd de toren opnieuw hersteld.
Auteur: Wikipedia
Meer informatie