Bandenmarkeringen uitgelegd: hoe kies ik de juiste band?

Hoewel het weer nog tegenstribbelt komt het motorseizoen volop op gang. Misschien is jouw motor toe aan een nieuw set banden? We leggen nog eens kort uit hoe je de bandenmarkering kan lezen.

1. Bandenmaat: De bandenmaat van een motorfiets wordt meestal aangeduid met een combinatie van cijfers en letters:

   - Breedte: Het eerste getal, bijvoorbeeld 180, geeft de breedte van de band aan in millimeters. Deze breedte wordt gemeten van zijwand tot zijwand wanneer de band op de juiste velg is gemonteerd.

   - Hoogte-breedteverhouding: Het tweede getal in de bandenmaat geeft de hoogte-breedteverhouding van de band aan. In dit voorbeeld is de hoogte van de zijwand 55% van de breedte van de band.

   - Constructie: Na de hoogte-breedteverhouding kan er een letter of letters volgen, zoals "R" voor radiale constructie. Radiale banden hebben karkassen waarbij de koordlagen loodrecht op de looprichting van de band lopen, wat zorgt voor betere stabiliteit en grip.

   - Velgdiameter: Het laatste getal in de bandenmaat geeft de diameter (in inches) van de velg aan waarop de band moet worden gemonteerd.

Een voorbeeld van een volledige bandenmaat is "180/55 ZR17". Dit betekent dat de band een breedte heeft van 180 millimeter, een hoogte-breedteverhouding van 55%, een radiale constructie en gemonteerd moet worden op een velg met een diameter van 17 inch. 

2. Load index: Ook wel belastingsindex genoemd, is een numerieke waarde die aangeeft hoeveel gewicht een band kan dragen bij de juiste bandenspanning. Elk getal komt overeen met een specifiek gewichtsbereik dat de band kan ondersteunen. 

- Load index 75: Maximaal 387 kg per band.
- Load index 90: Maximaal 600 kg per band.
- Load index 120: Maximaal 1400 kg per band.

Het overschrijden van de maximale belasting van de band kan leiden tot snellere slijtage en verminderde grip.

3. Snelheidsindex: De snelheidsindex is een letter die aangeeft wat de maximale snelheid is waarbij de band veilig kan worden gebruikt. Elke letter komt overeen met een specifieke snelheidscategorie, bijvoorbeeld:

- J: Tot 100 km/u
- S: Tot 180 km/u
- H: Tot 210 km/u
- V: Tot 240 km/u
- W: Tot 270 km/u
- Y: Tot 300 km/u

Het is belangrijk om een band te kiezen met een snelheidsindex die gelijk is aan of hoger is dan de maximale snelheid van je motorfiets.

4. DOT-code: De DOT-code is een reeks cijfers en letters die informatie geeft over de productie van de band.

   - De eerste twee cijfers vertegenwoordigen de week waarin de band is geproduceerd. Bijvoorbeeld, als de code begint met "3019", betekent dit dat de band in de 30e week van het jaar is geproduceerd.
   
   - De laatste twee cijfers geven het jaar van productie aan, in dit geval dus 2019.
   
   - De rest van de code bevat fabrikantspecifieke informatie, zoals de productielocatie en -specificaties.

Het controleren van de DOT-code is belangrijk omdat het je informatie geeft over de leeftijd van de band. Over het algemeen wordt aanbevolen om banden te vervangen als ze ouder zijn dan zes jaar, zelfs als ze er visueel nog goed uitzien.

5. Merk en model: De meeste banden hebben het merk en model duidelijk aangegeven op de zijwand, zoals deze "Pirelli Scorpion Trail III".

6. Treadwear rating: Ook wel aangeduid als TWI (Tread Wear Indicator), is een cijfer dat aangeeft hoe snel het loopvlak van een band slijt in vergelijking met een referentieband. Dit cijfer wordt bepaald door tests uitgevoerd door de bandenfabrikant en geeft consumenten een indicatie van de verwachte levensduur van de band. Het treadwear rating nummer is een relatieve waarde die wordt vergeleken met een referentieband die een score van 100 heeft. Als een band bijvoorbeeld een treadwear rating van 200 heeft, betekent dit dat de band naar verwachting twee keer zo lang meegaat als de referentieband. Natuurlijk kan de daadwerkelijke levensduur van een band variĆ«ren afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijstijl, wegcondities en bandenonderhoud. 

Een hogere treadwear rating kan wijzen op een duurzamere band, maar houd er rekening mee dat banden met een hogere treadwear rating mogelijk minder grip bieden in vergelijking met banden met een lagere treadwear rating die zijn ontworpen voor betere prestaties. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen levensduur en prestaties die aansluiten bij je rijbehoeften.

Samenstelling: Charly de Kinderen

Foto's: Michelin en Pirelli

Geschreven op 18 april 2024
© Motoren & Toerisme