Getest: Vanucci Tanami II

Bijna twee jaar geleden kwam de Duitse gigant Louis met het voorstel om een volledig motorpak samen te stellen ter gelegenheid van de opening van hun eerste vestiging in Nederland. Ik koos voor het tot dan voor mij onbekende merk Vanucci om me comfort en veiligheid te garanderen tijdens de vele trips. Na meerdere duizenden kilometer in dat pak is het tijd voor een evaluatie.

Vanucci klinkt Italiaans maar dat is het niet. De producten van dit merk worden ontworpen en getest bij Louis zelf, en het is dus een soort huismerk dat een concurrentiële prijs/kwaliteit nastreeft. Louis heeft als grootste motorshop in Europa van kleding en accessoires wel wat know how in huis. De verwachtingen voor hun huismerk zijn dan ook hoog. Uiteindelijk koos ik voor de Tanami II serie. Een textiele jas en bijhorende broek. Het is verkrijgbaar in twee thema’s en ik koos voor de kaki/grijze uitvoering met oranje accenten. Een kleurkeuze die me vaak op de KTM’s heeft doen belanden voor de foto’s, maar dan ben ik zeker niet rouwig om.

Vanucci Tanami II

Maniak

Het ensemble is ontworpen voor de zomer, zoals de lichte kleuren en vele ventilatiesleuven doen vermoeden. Op elke plek die oververhit kan geraken tijdens het rijden zijn er eenvoudig te openen sleuven met een rits, zoals onder de oksels, de borstkas, de rug en knieën. Daarnaast gebruik ik deze sleuven ook om kleinere items in op te bergen, zoals een zonnebril. Niet dat er te weinig opbergmogelijkheden zijn, want die zijn er genoeg. Zeker de zak aan de onderkant van de rug is zo ruim dat ik vaak zonder rugzak op stap kan, erg praktisch dus. Ik neem graag iets mee om te drinken of te eten als we onderweg zijn, en bij de meeste motorfietsen is hiervoor geen ruimte onder het zadel. Normaal neem ik dan een rugzak mee, maar bij dit pak raak ik alles kwijt voor een fikse dagtrip. Ook de broek biedt met een handige zijzak nog voldoende plek om er een portefeuille of smartphone te stoppen. Ik lijk door te draven over deze opberggemakken, maar deze praktische uitrusting heeft me erg afhankelijk gemaakt, en ik zou niet meer zonder kunnen op de talrijke trips die we ondernemen in binnen en buitenland. Op een maniakale manier heeft elk item ondertussen zijn vertrouwde plek in het pak, zo weet ik meteen als er een specifieke buidel niet is opgevuld dat ik mijn oordoppen ben vergeten.

Vanucci Tanami II

Bizar

Het pak is enkel te verkrijgen voor heren van maat 48 tot en met 58. Ik heb maat 50 voor de jas en 52 voor de broek, het is dus perfect mogelijk om twee verschillende maten te nemen. Daarnaast zijn er legio regelmogelijkheden om het pak strakker te trekken of net niet op de scharnierende onderdelen van je lichaam zoals ellebogen, buikomtrek, heupen, polsen, knieën en enkels. Als je op alle ritsen, knoppen en banden let, is het bijna bizar om te geloven dat dit allemaal in één pak past. Want ook binnenin zijn de mogelijkheden talloos. Zo kan je de broek en vest aaneenrijgen en kan de rugprotectie eenvoudig worden toegevoegd, die zit er voor alle duidelijkheid standaard niet bij. Een elastische stof op zorgvuldig gekozen plekken zorgt ervoor dat je comfortabel en actief kan bewegen in het pak. Tot slot zijn er reflecterende lijnen doorheen het pak gedrapeerd om net dat tikkeltje extra op te vallen bij het vallen van de nacht.

Vanucci Tanami II

Expertenadvies sla je niet in de wind

Tanami II is een zomerpak en dat mag je vrij letterlijk nemen. Naïef als ik ben, heb ik het pak op zeldzame momenten gebruikt bij minder aangename temperaturen en dan valt het tegen. Ik raad het pak aan tot en met temperaturen van tien graden, daaronder lijkt het mij verstandiger een vest te kiezen met meer isolerende vulling. Ook de waterdichtheid laat steken vallen bij helse hoosbuien, maar die schuld neem ik deels op mij. In de winkel van Louis hadden ze mij een specifieke waterdichte spray aanbevolen voor het pak, maar die raad heb ik onbegrijpelijker wijze in de wind geslagen. De kans is dus groot dat het pak beter in de regen zou presteren met dit additioneel product. Daarnaast zijn er bij mijn weten weinig pakken die in extreme omstandigheden honderd procent waterdicht zijn. Tijdens een normale regenbui, is het pak wel waterdicht.

Vanucci Tanami II

Valtest

Ondertussen is het pak al in vele landen geweest en heeft het mij duizenden kilometers beschermd en dat laatste mag je vrij letterlijk nemen. Van alle plekken in de wereld, moet het lukken dat ik in India op de eerste dag met een aanzienlijke snelheid tegen het asfalt smak bij het proberen ontwijken van een koe die zich abrupt op de weg begaf. Op het moment had ik enkel de broek van Vanucci aan, daarboven droeg ik een flexibele beschermende vest met doorlatende cross shirt om de warmte beter te verdragen in de woestijn. In de broek zaten gelukkig net voldoende beschermende materialen aan de heupen en de knieën om de ergste schok op te vangen. Resultaat, twee kleine schaafwondjes waar de gemiddelde kleuter mee zou lachen. Veel geluk gehad en vooral een pak dat enkele meters meeschuift zonder door te scheuren heeft veel leed vermeden. De broek is gehavend maar nog steeds inzetbaar. Daarnaast is het pak na al die soms modderige avonturen in een uitstekende conditie zonder wasbeurt, al helpen sommige buien daar wel bij. De kleur is makkelijk te onderhouden en verbergt eventuele strepen en vegen beter dan bijvoorbeeld een wit pak.

Vanucci Tanami II

Conclusie

De binnenvoering van beide onderdelen is een geventileerd gaas dat in de zomer echt tot zijn recht komt. Datzelfde gaas heb ik ook in een jeansbroek van het merk Draggin, maar op de één of andere manier geeft die broek mij altijd een onaangenaam gevoel. Het zit precies nooit goed en heeft veel invloed op het plezier tijdens het rijden, zeker als het te warm wordt. Met deze broek van Vanucci heb ik dit niet en ik heb geen idee hoe het komt terwijl het voor mij om een gelijkaardige stof gaat. Comfort is mijns inziens uiteindelijk de belangrijkste factor in de beoordeling van motorkledij. Niets is zo irritant als tijdens het rijden met je gedachte bij je kledij te moeten zitten. Natuurlijk is elk lichaam anders, maar dit pak is er voor mijn lange bouw (1.92 m) in geslaagd om me te vrijwaren van irritaties. Ook de prijspositionering zit goed. Voor de vest betaal je 299 euro en voor de broek 249,99 euro. En met het schrijven van deze tekst blijkt er bij Louis zelfs een actie te gelden van 33 procent op de vest en 40 procent op de broek waardoor beide items nu 199 euro en 149 euro kosten. Met andere woorden 348 euro voor een volledig nieuw zomerpak, ik zou het wel weten.

Meer info: www.louis.be

Vanucci Tanami II

Tekst: Charly de Kinderen

Geschreven op 29 juli 2020
© Motoren & Toerisme