Producttest: 30Seven verwarmde Softshell

De herfst is volop bezig en de winter staat voor de deur om met zijn ijzige koude onze motorbeleving naar zijn hand te zetten en koukleumen als mezelf danig op de (diepvries)rooster te leggen. Dons en handvatverwarming zijn al een stap in de goede richting, maar er zijn nog flink wat alternatieven om warm en veilig de koude te trotseren.

Tekst en foto's: Pieter Pacques

Best wat merken spelen in op deze noden door allerhande hartverwarmende producten aan te bieden. Sommige door middel van elektrische bekabeling met de motorfiets, anderen doen het met oplaadbare batterijen. Flink wat bekende merken ook, zoals KlanE, Gerbing, Macna, Mobile Warming, maar eveneens het Belgische 30Seven, dat gebruikt maakt van een Novaheat® verwarmingselement, dat wordt aangestuurd door een herlaadbare lithium-ion batterij. Naast enkele basislagen, sokken en inlegzolen, trokken vooral hun verwarmde softshell en motorhandschoenen onze aandacht. De softshell omwille van zowel de looks als de feel, de handschoenen omwille van de opeenstapeling van de gebruikte materialen. Hieronder de bevindingen van de softshell, na enkele winters.

De look & feel

In vergelijking met andere verwarmde jassen merk je bij 30Seven hoegenaamd niet dat je een verwarmde vest rond je (mogelijk gerenoveerde) kathedraal hebt geslagen. Een sportieve aansluitende snit, relatief nauwe mouwen, twee steekzakken en een borstzakje, een hoge mooi aansluitende kraag, volledige fleece binnenvoering en ventilatieopeningen aan de oksels. De softshell zelf, is van uitstekend waterafstotend en windbestendig materiaal. Er zijn natuurlijk nog verwarmde vesten te vinden die er zo gelikt uitzien, zodat ze zelfs als een outer-shell kunnen gebruikt worden voor dagelijks gebruik, maar qua look and feel speelt 30Seven in de hogere regionen. Deze snit maakt dat de vest gewoonweg op maat is gemaakt om onder een motorvest te passen, zelfs als deze niet een maatje groter is gekocht. Bij de eerdere zoektocht naar verwarmde kledij kwam ik meermaals op merken en modellen uit, waarvan ik dacht “ja how jongens, hier ga je me echt niet mee zien verschijnen hoor”. Persoonlijk ben ik ook geen grote voorstander van Velcro®-verstelbare manchetten bij de mouwuiteinden (bij ondervesten althans), doordat deze het aantrekken van de outer-shell (de motorvest in dit geval) meestal bemoeilijken. De gebruikte manchetten zijn gelukkig voldoende dun en flexibel.

De verwarming
Voorgaande was al een schot in de roos, nu even de verwarming onder de loep nemen. 30Seven claimt dat ze het enige merk zijn dat uitneembare verwarmingselementen in jassen gebruikt, en … misschien is deze stelling best wel correct. Het is echter de eenvoud zelf om het verwarmingselement in de rug van de vest te schuiven en ook dit onderdeel voelt solide en degelijk aan. Je krijgt één groot element dat doorloopt van de bovenkant van de nek en schouders, overheen de rug (incl onderrug), tot aan beide kanten van de nieren. Het grote element is verbonden met 2 batterijen met 4standen (25%, 50%, 75% en 100%), zodat je ook kan kiezen om enkel een deel van de vest te verwarmen. De laagste stand is net voelbaar, de hoogste stand is best wel warm. Als koukleum zijnde waren mijn favoriete instellingen 75% en 100%. Ik ben echter totaal niet representatief voor de gemiddelde motorrijder denk ik. Volgens mij zijn die meer van het ‘hardere’ type. Ik duidelijk niet. Maar het is alvast mooi om te merken dat er oplossingen bestaan voor de echte koulijders.

De vest krijgt zijn voeding uit 2 oplaadbare lithium-ionbatterij (7,4 V / 2,6 Ah) met knopbediening. De bekabeling van deze batterijen loopt door de zijzakken, waar je 2 kleine pochetjes vindt om ze in te steken. Alles netjes afgewerkt. Alles netjes gemaakt in Europa. Ook hier een kleine kanttekening. Alhoewel schouders, rug en nieren belangrijke onderdelen zijn, had een additioneel kleiner verwarmingselement op de borstkas het geheel volledig af gemaakt. Dit zou nog in de pipeline liggen, volgens 30Seven.

Het rijden
Het draagcomfort, het materiaal van de vest, de verwarmingselementen, de batterijen, de ritssluitingen, … noem maar op…, is na 2 winters nog steeds in nieuwstaat. Geen enkele onvolkomenheid te bemerken, op geen enkel domein. Mooi zo. De Belgische firma claimt hierbij een ‘uithoudingsvermogen’ van de batterij bij maximum vermogen op 3 à 4 uur, bij minimum vermogen tot 7 uur en een oplaadtijd van 4 à 5 uur (waarbij minimaal 1000 keer volledig heropladen mogelijk moet zijn). Volgens mij zitten ze hier pal op de juiste waarden, zelfs na 2 winters dagelijks gebruik. Een aangename bijkomstigheid is dat omwille van de constructie van de motorvest (relatief hoog gewicht, degelijke rugbescherming en aansnoerriemen rond de romp) de verwarmingselementen stevig tegen je lichaam worden aangedrukt. De softshell kan dus netjes zijn hartverwarmende taak uitvoeren. Dit doe hij dan ook uitstekend. De interne warme gloed is echt een meerwaarde bij winterse ritten of pendelen. Je zit duidelijk minder verkrampt en meer ontspannen op je zadel. De hoge kraag is voor mij zowat de perfectie qua hoogte en omtrek, en sluit mooi aan bij de verstelbare kraag van de motorvest. De lengte van de mouwen zijn optimaal bij de uitgestrekte armen aan het stuur.
Een voordeel van de batterijen (ipv bekabeling) is dat je niet dient te rommelen met een elektrische connectie naar je motorfiets en dat je de vest op gelijk welke andere manier ook kan gebruiken. Winters terrasje, voetbalwedstrijd kijken, vissen, warmtetherapie, enz… Een nadeel is echter dat je de instelconsole/batterij dient te activeren voordat je jezelf helemaal omsluit met je motorvest. Op zich geen erg, maar het gegeven wordt wat complexer indien je op de autosnelweg merkt dat de ingestelde 100%-verwarming wat teveel van het goede is. Best dus de instellingen even goed overwegen, voordat je de motorvest toesnoert.

Persoonlijk vond ik de afwezigheid van een frontaal verwarmingselement niet storend, maar ik zit dan ook knus beschermd achter een 30-liter tank en royaal windscherm.

Conclusie

Voor een verkoopprijs van € 199.00 (richtprijs) haal je een ferm stukje technisch textiel in huis, dat je aangenaam warm, comfortabel en daardoor veilig, doorheen de koude maanden helpt. Ik vrees er echter voor, dat er geen weg meer terug is, nadat je éénmaal hebt geproefd van het comfort van verwarmde kledij. Gedaan met een arsenaal van laagjes om je eigen lichaamstemperatuur te laten volstaan voor de warmtehuishouding. Gedaan met de thermovoering die je bij de motorvest hebt gekregen. Laat de winter maar komen.

Geef de mouwen nu nog een elastisch boordje aan de uiteinden ipv die Velcro® manchetten zodat het aantrekken van een outershell soepel gaat. Geef de vest een verwarmingselement aan de voorkant (eventueel als optie) en je hebt een onklopbaar (èn Belgisch) attribuut voor winters gebruik.

 

Meer informatie op: http://www.30seven.eu/

Geschreven op 5 oktober 2020
© Motoren & Toerisme